fot. http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/533356-pomrowik-plamisty/

Sezon na ślimaki: dlaczego jest ich tak dużo?

Rolnicy alarmują, że w tym roku są naprawdę wszędzie. Ślimaki doskonale czują się w uprawach warzywnych ale nie tylko.

Rolnicy alarmują, że w tym roku są naprawdę wszędzie. Ślimaki doskonale czują się w uprawach warzywnych ale nie tylko. Dlaczego jest ich tak dużo?

Odpowiedź na to pytanie jest prosta: bo to jest wyjątkowo wilgotny rok – powiedział nam prof. Jan Kozłowski, kierownik Zakładu Zoologii w Instytucie Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu. – W poprzednich latach też ślimaki były, ale częściej chowały się w glebie, a teraz jest na tyle mokro, że chętnie wychodzą na powierzchnię.

Ślimaki atakują prawie wszystkie gatunki roślin uprawnych, jednak największe szkody obserwuje się w rzepaku ozimym, pszenicy ozimej, warzywach i kwiatach. Ślimaki uszkadzają wszystkie organy roślin, jednak najchętniej żerują na kiełkujących nasionach, siewkach i młodych liściach.

slimaki_Fotolia_110831332_Subscription_XXL

Ślimaki bardzo chętnie atakują nie tylko liście, ale również podziemne części roślin.

Na pewno w takich sprzyjających warunkach pogodowych jak teraz populacja ślimaków będzie większa – dodaje prof. Kozłowski. Gdy jest susza ślimaki najczęściej żerują na korzonkach w glebie. Gdy często pada deszcz wychodzą z ziemi i żywią się innymi częściami roślin. Jeśli nadal pogoda będzie tak mokra, to ślimaki mogą dużym problemem dla rolników na jesieni.

Warzywa, zwłaszcza rośliny kapustne uszkadzane są przez cały okres wegetacji. Do najsilniej uszkadzanych należą: ziemniak, słonecznik, marchew, pietruszka, sałata, kapusta, burak i fasola. Na warzywach korzeniowych oprócz liści ślimaki bardzo chętnie atakują podziemne części roślin. W bulwach ziemniaka, korzeniach buraka, marchwi i pietruszki wyjadają otwory i drążą kanały, które często są wykorzystywane jako kryjówki.

Uszkodzone przez ślimaki są osłabione i podatne na choroby grzybowe – dodaje profesor. Dlatego tak ważne jest zwalczanie ślimaków.

Oprócz warzyw ślimaki bardzo lubią… oziminy. Jak sprawdzać, czy uprawa może być zagrożona? – o tym jutro.

Przeczytaj również:

  1. Sezon na ślimaki: zagrożony rzepak
  2. Pułapki na ślimaki. Jak je zrobić?

Czerń zbóż: groźny grzyb atakujący zboża

Czerń zbóż jest chorobą grzybową wywoływaną przez grzyby z gatunków: Cladosporium herbarum, Alternaria alternata, Epicoccum. Jak się objawia?

20 stycznia 2017

Ochrona sadu przed mrozami: zabezpiecz swoje jabłonie!

Ochrona sadu przed mrozami to zabiegi, które zna każdy sadownik. Warto jednak sprawdzić, czy o niczym nie zapomnieliśmy!

21 stycznia 2017

Gryka zwyczajna: uprawa i zastosowanie

Gryka zwyczajna może być użytkowana nie tylko na ziarno w plonie głównym, ale również jako roślina poplonowa. Jak ją uprawiać?

15 stycznia 2017