Sezon na ślimaki: dlaczego jest ich tak dużo?
fot. http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/533356-pomrowik-plamisty/

Sezon na ślimaki: dlaczego jest ich tak dużo?

Rolnicy alarmują, że w tym roku są naprawdę wszędzie. Ślimaki doskonale czują się w uprawach warzywnych ale nie tylko.

Rolnicy alarmują, że w tym roku są naprawdę wszędzie. Ślimaki doskonale czują się w uprawach warzywnych ale nie tylko. Dlaczego jest ich tak dużo?

Wilgotny rok

Odpowiedź na to pytanie jest prosta: bo to jest wyjątkowo wilgotny rok – powiedział nam prof. Jan Kozłowski, kierownik Zakładu Zoologii w Instytucie Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu. – W poprzednich latach też ślimaki były, ale częściej chowały się w glebie, a teraz jest na tyle mokro, że chętnie wychodzą na powierzchnię.

Ślimaki mają żer

Ślimaki atakują prawie wszystkie gatunki roślin uprawnych, jednak największe szkody obserwuje się w rzepaku ozimym, pszenicy ozimej, warzywach i kwiatach. Ślimaki uszkadzają wszystkie organy roślin, jednak najchętniej żerują na kiełkujących nasionach, siewkach i młodych liściach.

slimaki_Fotolia_110831332_Subscription_XXL

Ślimaki bardzo chętnie atakują nie tylko liście, ale również podziemne części roślin.

Na pewno w takich sprzyjających warunkach pogodowych jak teraz populacja ślimaków będzie większa – dodaje prof. Kozłowski. Gdy jest susza ślimaki najczęściej żerują na korzonkach w glebie. Gdy często pada deszcz wychodzą z ziemi i żywią się innymi częściami roślin. Jeśli nadal pogoda będzie tak mokra, to ślimaki mogą dużym problemem dla rolników na jesieni.

Zagrożone zwłaszcza kapustne

Warzywa, zwłaszcza rośliny kapustne uszkadzane są przez cały okres wegetacji. Do najsilniej uszkadzanych należą: ziemniak, słonecznik, marchew, pietruszka, sałata, kapusta, burak i fasola. Na warzywach korzeniowych oprócz liści ślimaki bardzo chętnie atakują podziemne części roślin. W bulwach ziemniaka, korzeniach buraka, marchwi i pietruszki wyjadają otwory i drążą kanały, które często są wykorzystywane jako kryjówki.

Uszkodzone przez ślimaki są osłabione i podatne na choroby grzybowe – dodaje profesor. Dlatego tak ważne jest zwalczanie ślimaków.

Oprócz warzyw ślimaki bardzo lubią… oziminy. Jak sprawdzać, czy uprawa może być zagrożona?

Przeczytaj również:

  1. Sezon na ślimaki: zagrożony rzepak
  2. Pułapki na ślimaki. Jak je zrobić?

Nawodnienie gleby konieczne dla wzrostu cebuli

Warzywa w okresie wegetacji powinny rosnąć w równym tempie a brak wody, występujący w uprawie warzyw polowych, hamuje ich wzrost, obniża wielkość plonu.

12 września 2017

Dyniowate – skuteczna uprawa i ochrona

Wszystkie warzywa dyniowate potrzebują ciepła, dużo miejsca, dobrej, zasobnej w składniki pokarmowe ziemi. Ważna jest także dbałość o ich wegetację latem.

9 września 2017

Winnice polskie mają potencjał i przyszłość

Na uprawie winorośli można się dorobić. Świadczy o tym rozwijający się polski rynek wina. W ciągu ostatnich kilku lat sprzedaż tego trunku wzrosła u nas dziesięciokrotnie. Obecnie działa już...

18 września 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij