
Sezon na ślimaki: dlaczego jest ich tak dużo?
Rolnicy alarmują, że w tym roku są naprawdę wszędzie. Ślimaki doskonale czują się w uprawach warzywnych ale nie tylko.
Polecamy
Rolnicy alarmują, że w tym roku są naprawdę wszędzie. Ślimaki doskonale czują się w uprawach warzywnych ale nie tylko. Dlaczego jest ich tak dużo?
Wilgotny rok
– Odpowiedź na to pytanie jest prosta: bo to jest wyjątkowo wilgotny rok – powiedział nam prof. Jan Kozłowski, kierownik Zakładu Zoologii w Instytucie Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu. – W poprzednich latach też ślimaki były, ale częściej chowały się w glebie, a teraz jest na tyle mokro, że chętnie wychodzą na powierzchnię.
Ślimaki mają żer
Ślimaki atakują prawie wszystkie gatunki roślin uprawnych, jednak największe szkody obserwuje się w rzepaku ozimym, pszenicy ozimej, warzywach i kwiatach. Ślimaki uszkadzają wszystkie organy roślin, jednak najchętniej żerują na kiełkujących nasionach, siewkach i młodych liściach.
– Na pewno w takich sprzyjających warunkach pogodowych jak teraz populacja ślimaków będzie większa – dodaje prof. Kozłowski. – Gdy jest susza ślimaki najczęściej żerują na korzonkach w glebie. Gdy często pada deszcz wychodzą z ziemi i żywią się innymi częściami roślin. Jeśli nadal pogoda będzie tak mokra, to ślimaki mogą dużym problemem dla rolników na jesieni.
Zagrożone zwłaszcza kapustne
Warzywa, zwłaszcza rośliny kapustne uszkadzane są przez cały okres wegetacji. Do najsilniej uszkadzanych należą: ziemniak, słonecznik, marchew, pietruszka, sałata, kapusta, burak i fasola. Na warzywach korzeniowych oprócz liści ślimaki bardzo chętnie atakują podziemne części roślin. W bulwach ziemniaka, korzeniach buraka, marchwi i pietruszki wyjadają otwory i drążą kanały, które często są wykorzystywane jako kryjówki.
– Uszkodzone przez ślimaki są osłabione i podatne na choroby grzybowe – dodaje profesor. – Dlatego tak ważne jest zwalczanie ślimaków.
Oprócz warzyw ślimaki bardzo lubią… oziminy. Jak sprawdzać, czy uprawa może być zagrożona?
Przeczytaj również:
Pierwszy wiosenny zabieg fungicydowy najważniejszy!
Zajrzeliśmy do gospodarstwa Andrzeja Szurka na Lubelszczyźnie, aby przekonać się, w jakiej kondycji są zboża i jakich zabiegów wymagają.
15 kwietnia 2018
„Dzięki stosowanym zabiegom, nasza pszenica zawsze trzyma parametry”
Andrzej Wszeborowski uprawia pszenicę konsumpcyjną na ok. 400 ha. Jak chroni uprawy przed chorobami, aby utrzymać wysokie parametry ziarna?
22 kwietnia 2018
Słodyszek rzepakowy – jak zwalczać najgroźniejszego szkodnika rzepaku
Są szkodniki, które w każdym sezonie przekraczają progi, wymagające chemicznej interwencji. Jednym z nich jest słodyszek. Jak z nim wygrać?
17 kwietnia 2018