Kolejne produkty tradycyjne: śliwki w occie i nalewka z sosny

Śliwki w occie i nalewka z sosny, wywodzące się z kuchni wiejskiej, to nowe produkty regionalne z woj. lubuskiego wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.

Śliwki w occie i nalewka z sosny to nowe produkty regionalne z woj. lubuskiego wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.

Tradycja wytwarzania tych produktów przywędrowała do woj. lubuskiego razem z przesiedleńcami zza wschodniej granicy. Zarówno śliwki w occie, jak i nalewka z pędów sosny wywodzą się z kuchni wiejskiej, w której używano tego, co było dostępne w dużych ilościach (drzewa śliwek węgierek na stałe wpisały się w krajobraz polskiej wsi, a lasy są wizytówką Lubuskiego) i w dodatku praktycznie za darmo.

Więcej informacji znajdziecie na stronie Lubuskiej Izby Rolniczej.

Jak uzyskać wysoki plon rzepaku i radzić sobie z nowymi zagrożeniami

Na rynku polskim mamy w czym wybierać. Jakimi kryteriami kierować się przy wyborze odmian rzepaku, żeby dały one pewny plon?

13 czerwca 2017

Szkoły rolnicze w województwie warmińsko-mazurskim

Szkoły rolnicze w województwie warmińsko-mazurskim są receptą na podniesienie poziomu kultury rolnej oraz wykształcenia jego mieszkańców.

24 czerwca 2017

Awaryjne odchwaszczanie kukurydzy – o czym należy pamiętać

W tym roku wiele gospodarstw zdecydowało się na powschodowe odchwaszczanie kukurydzy. Część gospodarstw z różnych powodów jeszcze jest przed tym zabiegiem. Na co zwrócić uwagę, żeby nie zaszkodzić kukurydzy i czym można...

15 czerwca 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij