Kolejne produkty tradycyjne: śliwki w occie i nalewka z sosny

Śliwki w occie i nalewka z sosny, wywodzące się z kuchni wiejskiej, to nowe produkty regionalne z woj. lubuskiego wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.

Śliwki w occie i nalewka z sosny to nowe produkty regionalne z woj. lubuskiego wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.

Tradycja wytwarzania tych produktów przywędrowała do woj. lubuskiego razem z przesiedleńcami zza wschodniej granicy. Zarówno śliwki w occie, jak i nalewka z pędów sosny wywodzą się z kuchni wiejskiej, w której używano tego, co było dostępne w dużych ilościach (drzewa śliwek węgierek na stałe wpisały się w krajobraz polskiej wsi, a lasy są wizytówką Lubuskiego) i w dodatku praktycznie za darmo.

Więcej informacji znajdziecie na stronie Lubuskiej Izby Rolniczej.

Przędziorek owocowiec – lustracja sadu

Przędziorek owocowiec jest częstym, nieproszonym gościem w sadach. Jak rozpoznać przędziorka i jak skutecznie zwalczać tego szkodnika?

14 lutego 2017

Grupy producentów owoców i warzyw pod specjalnym nadzorem

Wykryto nieprawidłowości finansowe, w wyniku których weryfikacji poddawane są grupy producentów owoców i warzyw. Do kogo zapuka komornik?

13 lutego 2017

Jak wybrać sadzonki truskawek?

Sadzonki truskawek są dostarczane przez wiele podmiotów, przy wyborze odpowiedniego należy być uważnym. Jak dokonać prawidłowego wyboru?

16 lutego 2017