Kolejne produkty tradycyjne: śliwki w occie i nalewka z sosny

Śliwki w occie i nalewka z sosny, wywodzące się z kuchni wiejskiej, to nowe produkty regionalne z woj. lubuskiego wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.

Śliwki w occie i nalewka z sosny to nowe produkty regionalne z woj. lubuskiego wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.

Tradycja wytwarzania tych produktów przywędrowała do woj. lubuskiego razem z przesiedleńcami zza wschodniej granicy. Zarówno śliwki w occie, jak i nalewka z pędów sosny wywodzą się z kuchni wiejskiej, w której używano tego, co było dostępne w dużych ilościach (drzewa śliwek węgierek na stałe wpisały się w krajobraz polskiej wsi, a lasy są wizytówką Lubuskiego) i w dodatku praktycznie za darmo.

Więcej informacji znajdziecie na stronie Lubuskiej Izby Rolniczej.

Winiarze muszą złożyć deklaracje o zbiorach!

Do 15 stycznia producenci i przedsiębiorcy wyrabiający wino muszą złożyć deklaracje o tegorocznych zbiorach winogron i produkcji wina.

9 stycznia 2017

Nabór wniosków PROW: jakie działania ruszą na początku 2017?

Jakie programy pomocowe w ramach PROW będą uruchomione dla rolników w I i II kwartale 2017 r. w ARiMR?

11 stycznia 2017

Jęczmień pastewny a jęczmień browarny: co je różni, co je łączy?

Choć jęczmień browarny i jęczmień paszowy mają pewne ceny wspólne, ich uprawa nie wygląda identycznie. Na który jęczmień postawić?

17 stycznia 2017