Kolejne produkty tradycyjne: śliwki w occie i nalewka z sosny

Śliwki w occie i nalewka z sosny, wywodzące się z kuchni wiejskiej, to nowe produkty regionalne z woj. lubuskiego wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.

Śliwki w occie i nalewka z sosny to nowe produkty regionalne z woj. lubuskiego wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.

Tradycja wytwarzania tych produktów przywędrowała do woj. lubuskiego razem z przesiedleńcami zza wschodniej granicy. Zarówno śliwki w occie, jak i nalewka z pędów sosny wywodzą się z kuchni wiejskiej, w której używano tego, co było dostępne w dużych ilościach (drzewa śliwek węgierek na stałe wpisały się w krajobraz polskiej wsi, a lasy są wizytówką Lubuskiego) i w dodatku praktycznie za darmo.

Więcej informacji znajdziecie na stronie Lubuskiej Izby Rolniczej.

Koło Gospodyń Wiejskich w Wilamowicach Nyskich obchodzi 50 urodziny!

Koło Gospodyń Wiejskich w Wilamowicach Nyskich obchodzi 50 urodziny! Zobaczcie, jak mocno KGW angażuje się w lokalną społeczność.

21 marca 2017

Konferencja Agrosimex: czy nawożenie azotowe może być niższe?

Przedstawiamy nowości w środkach ochrony roślin, nawozach i nasiennictwie. Sprawdź koniecznie, co dzięki nim zyskasz!

20 marca 2017

Skuteczne zwalczanie chwastów jednoliściennych w zbożach ozimych i jarych

W zbożach ozimych jak co roku jest problem z rocznymi chwastami jednoliściennymi. Czym możemy je skutecznie zwalczyć?

22 marca 2017