Kolejne produkty tradycyjne: śliwki w occie i nalewka z sosny

Kolejne produkty tradycyjne: śliwki w occie i nalewka z sosny

Śliwki w occie i nalewka z sosny, wywodzące się z kuchni wiejskiej, to nowe produkty regionalne z woj. lubuskiego wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.

Śliwki w occie i nalewka z sosny to nowe produkty regionalne z woj. lubuskiego wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.

Tradycja wytwarzania tych produktów przywędrowała do woj. lubuskiego razem z przesiedleńcami zza wschodniej granicy. Zarówno śliwki w occie, jak i nalewka z pędów sosny wywodzą się z kuchni wiejskiej, w której używano tego, co było dostępne w dużych ilościach (drzewa śliwek węgierek na stałe wpisały się w krajobraz polskiej wsi, a lasy są wizytówką Lubuskiego) i w dodatku praktycznie za darmo.

Więcej informacji znajdziecie na stronie Lubuskiej Izby Rolniczej.

Trzeba zwalczać szkodniki borówki

Borówkowe żniwa w tym sezonie zaczęły się w Polsce już w drugiej połowie lipca. Borówka jest codziennie dowożona na rynki warzyw i owoców. Świeże jagody trafiają następnie na rynki i do sklepów spożywczych. Czy...

18 sierpnia 2017

Zatrucie sporyszem niebezpieczne dla ludzi i zwierząt

W zbożu niektórych rolników pojawił się sporysz. Może spowodować wiele szkód, zawiera trujące substancje. Przeczytaj, czy ubezpieczenia obejmują to ryzyko

10 sierpnia 2017

Czy uprawa aronii wytrzyma niskie ceny skupu i suszę?

Uprawa aronii jest co do zasady niezbyt wymagająca, ale niestety w tym roku sytuacja na rynku nie rozpieszcza. Zobacz, czego możesz się spodziewać

15 sierpnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij