Kolejne produkty tradycyjne: śliwki w occie i nalewka z sosny

Śliwki w occie i nalewka z sosny, wywodzące się z kuchni wiejskiej, to nowe produkty regionalne z woj. lubuskiego wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.

Śliwki w occie i nalewka z sosny to nowe produkty regionalne z woj. lubuskiego wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.

Tradycja wytwarzania tych produktów przywędrowała do woj. lubuskiego razem z przesiedleńcami zza wschodniej granicy. Zarówno śliwki w occie, jak i nalewka z pędów sosny wywodzą się z kuchni wiejskiej, w której używano tego, co było dostępne w dużych ilościach (drzewa śliwek węgierek na stałe wpisały się w krajobraz polskiej wsi, a lasy są wizytówką Lubuskiego) i w dodatku praktycznie za darmo.

Więcej informacji znajdziecie na stronie Lubuskiej Izby Rolniczej.

Rośliny po siewie: co im zagraża?

Rośliny po siewie potrzebują odpowiednich warunków atmosferycznych. Co w jakich fazach im zagraża?

1 grudnia 2016

Odchwaszczanie zbóż jesienią?

Jesienne odchwaszczanie jest szczególnie ważne w przypadku zbóż ozimych. O czym musimy pamiętać przy zabiegach?

2 grudnia 2016

Horti Tech już za nami

W Kielcach w dniach 18–19 listopada odbyły się, już po raz drugi, targi branży sadowniczej oraz producentów warzyw Horti Tech.

24 listopada 2016