Regionalna żywność coraz bardziej smakuje!

Tradycyjna regionalna żywność coraz bardziej smakuje Polakom – wynika z badań przeprowadzonych przez Instytut badawczy ARC Rynek i Opinia. To dobra wiadomość dla rolników, tym bardziej, że już od roku mogą prowadzić tzw. sprzedaż bezpośrednią żywności.  

Coraz więcej Polaków kupuje żywność tradycyjną i regionalną, jak podaje Instytut badawczy ARC Rynek i Opinia. Dlaczego coraz chętniej sięgamy po tradycyjne i regionalne produkty ? Odpowiedź jest prosta: bo nam bardziej smakują (jak zaznaczyło 65% badanych).

Najchętniej prosto od rolnika

Regionalna żywność coraz lepiej smakuje.

Regionalna żywność: Polacy najczęściej sięgają po tradycyjne wędliny.

Najchętniej kupujemy tego typu produkty na bazarach i u lokalnych producentów, rolników. Najczęściej sięgamy po: wędliny (33%), wyroby piekarnicze (24%) oraz sery (20%). Z badania wynika, że Polacy są świadomi, że żywność tradycyjna i regionalna nie jest tania, ale nie powstrzymuje ich  to przed jej zakupem.

 Moda na tradycyjne produkty kupowane prosto od rolnika to dobra wiadomość dla gospodarzy. Tym bardziej, że od 2017 roku w gospodarstwach ruszyła sprzedaż detaliczna żywności.

Przeczytaj więcej o tzw. sprzedaży bezpośredniej żywności, wytworzonej przez rolników.

Regionalna żywność, regionalne dziedzictwo

Produkty regionalne i tradycyjne cieszą się w Unii Europejskiej specjalnymi względami. Są traktowane jako dziedzictwo kulturowe Europy i stanowią ważny element agroturystyki. Unia wprowadziła własny system certyfikowania i znakowania takich produktów – producenci mają prawo do oznaczania ich odpowiednimi znakami (Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chroniona Nazwa Geograficzna i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność). Aż 40 polskich produktów zostało w ten sposób wyróżnionych.

Lista Produktów Tradycyjnych

Regionalna żywność coraz bardziej smakuje Polakom.

Tradycyjna, regionalna żywność cieszy się coraz większym zainteresowaniem.

Resort rolnictwa prowadzi Listę Produktów Tradycyjnych. Znajdują się na niej wyroby których cechy i wyjątkowa jakość wynikają z ich tradycyjnego charakteru, stanowiącego element dziedzictwa kulinarnego regionu. Aby się na niej znaleźć producenci muszą udokumentować co najmniej 25 lat tradycji wytwarzania produktu. – Producenci produktów wpisanych na listę mogą ubiegać się o uzyskanie odstępstw od wymagań sanitarnych i weterynaryjnych, jeżeli konieczność taka wynika z tradycyjnej receptury – podaje resort rolnictwa.

Konferencje Blattin dla hodowców bydła w Pakosławie

W ubiegłym tygodniu hodowcy bydła z całej Polski zapoznali się z programem konferencji firmy Blattin. Zobacz relację z wydarzenia!

7 marca 2019

Gospodarstwa ekologiczne przestały się opłacać?

Gospodarstwa ekologiczne przestały być opłacalne? Maleje liczba producentów, kurczy się areał ekologicznych upraw.

18 marca 2019

Ciekawostki rolnicze w 100 sekund – m.in. znakowanie mięsa

Poznaj sposób ministerstwa na powstrzymanie kolejnego kryzysu w branży mięsnej i dowiedz się, który kraj jako pierwszy uwolnił się od ASF.