Coś śmierdzi? Nie, to uciążliwość zapachowa!

Czym jest uciążliwość zapachowa? Każdy z nas odczuwa zapachy trochę inaczej. Ministerstwo Środowiska próbuje uregulować problem.

Czym jest uciążliwość zapachowa? Każdy z nas odczuwa zapachy trochę inaczej. Ale Ministerstwo Środowiska próbuje uregulować problem śmierdzących wyziewów. Jak?

Departament Ochrony Powietrza i Klimatu w Ministerstwie Środowiska przygotował Kodeks przeciwdziałania uciążliwości zapachowej.

Do resortu środowiska napływają liczne interpelacje poselskie, zapytania senatorskie, skargi mieszkańców i apele samorządów dotyczące problemu uciążliwości zapachowej – informują autorzy we wprowadzeniu. – Ministerstwo Środowiska zauważając rosnący problem uciążliwości zapachowej, po przeprowadzeniu analiz z uwzględnieniem istniejącej sytuacji społecznej i ekonomiczno-gospodarczej, próbując wypełnić lukę prawną w tym zakresie opracowało Kodeks przeciwdziałania uciążliwości zapachowej. Kodeks zawiera zbiór praktyk, działań przyjaznych środowisku, których zastosowanie może przyczynić się do ograniczenia uciążliwości zapachowej.

uciążliwość zapachowa

Uciążliwość zapachowa w przypadku rolnictwa może być powodowana przez obiekty hodowlane, nawozy naturalne i biogazownie.

Kodeks jest o tyle istotny dla rolników, że wśród źródeł rolniczych powodujących odory, czy też właśnie uciążliwość zapachową, w opracowaniu wskazano:

  • Obiekty hodowlane  źródłem powstawania zanieczyszczeń gazowych, w tym siarkowodoru, metanu, amoniaku, tlenku azotu, a także aldehydów, amin, węglowodorów aromatycznych, kwasów organicznych oraz związków siarki w budynkach inwentarskich są zwierzęta, ich odchody, pasza oraz praca urządzeń i procesy technologiczne;
  • Nawozy naturalne  magazynowanie i zagospodarowanie nawozów naturalnych pod uprawy roślin;
  • Biogazownie  to instalacje wytwarzające biogaz, przez co utylizowane są produkty uboczne oraz pozostałości z produkcji rolnej i zmniejszające obciążenia dla środowiska. Poprawna eksploatacja biogazowni nie powinna stwarzać żadnych uciążliwości poza terenem zakładu, na którym jest zlokalizowana, a na otwartym terenie zakładu także nie odczuwa się przykrych zapachów. Jednakże nieprawidłowo prowadzony proces produkcji biogazu wiązać się może z uciążliwością odorową.

Ministerstwo Środowiska zleciło ekspertyzę, w ramach której opracowana zostanie lista substancji i związków chemicznych, które są przyczyną najdotkliwszych uciążliwości zapachowych – informuje Biuro Prasowe Ministerstwa Środowiska. – Określone zostaną również jednostki zapachowe oraz wartości odniesienia dopuszczalnych stężeń w powietrzu substancji i związków chemicznych, wraz z propozycją oceny zapachowej jakości powietrza. Wyniki przeprowadzonego badania będą wykorzystane podczas prac w ramach 3 etapu, przy tworzeniu przepisów prawnych w tym zakresie, tj. Ustawy o przeciwdziałaniu uciążliwości zapachowej i rozporządzeń wykonawczych do niej.

 

Podobne:

Grupy producentów owoców i warzyw pod specjalnym nadzorem

Wykryto nieprawidłowości finansowe, w wyniku których weryfikacji poddawane są grupy producentów owoców i warzyw. Do kogo zapuka komornik?

13 lutego 2017

Targi i wystawy rolnicze 2017: co planuje DODR?

Sprawdź, kiedy na Dolnym Śląsku odbędą się najważniejsze targi i wystawy rolnicze 2017 r. Na jakich imprezach nie może Cię zabraknąć?

18 lutego 2017

Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu

Dzieje DODR sięgają roku 1960. Ile od tego czasu się zmieniło i z jakimi problemami zmagają się dolnośląscy rolnicy?

19 lutego 2017