Coś śmierdzi? Nie, to uciążliwość zapachowa!

Coś śmierdzi? Nie, to uciążliwość zapachowa!

Czym jest uciążliwość zapachowa? Każdy z nas odczuwa zapachy trochę inaczej. Ministerstwo Środowiska próbuje uregulować problem.

Czym jest uciążliwość zapachowa? Każdy z nas odczuwa zapachy trochę inaczej. Ale Ministerstwo Środowiska próbuje uregulować problem śmierdzących wyziewów. Jak?

Departament Ochrony Powietrza i Klimatu w Ministerstwie Środowiska przygotował Kodeks przeciwdziałania uciążliwości zapachowej.

Do resortu środowiska napływają liczne interpelacje poselskie, zapytania senatorskie, skargi mieszkańców i apele samorządów dotyczące problemu uciążliwości zapachowej – informują autorzy we wprowadzeniu. – Ministerstwo Środowiska zauważając rosnący problem uciążliwości zapachowej, po przeprowadzeniu analiz z uwzględnieniem istniejącej sytuacji społecznej i ekonomiczno-gospodarczej, próbując wypełnić lukę prawną w tym zakresie opracowało Kodeks przeciwdziałania uciążliwości zapachowej. Kodeks zawiera zbiór praktyk, działań przyjaznych środowisku, których zastosowanie może przyczynić się do ograniczenia uciążliwości zapachowej.

uciążliwość zapachowa

Uciążliwość zapachowa w przypadku rolnictwa może być powodowana przez obiekty hodowlane, nawozy naturalne i biogazownie.

Kodeks jest o tyle istotny dla rolników, że wśród źródeł rolniczych powodujących odory, czy też właśnie uciążliwość zapachową, w opracowaniu wskazano:

  • Obiekty hodowlane  źródłem powstawania zanieczyszczeń gazowych, w tym siarkowodoru, metanu, amoniaku, tlenku azotu, a także aldehydów, amin, węglowodorów aromatycznych, kwasów organicznych oraz związków siarki w budynkach inwentarskich są zwierzęta, ich odchody, pasza oraz praca urządzeń i procesy technologiczne;
  • Nawozy naturalne  magazynowanie i zagospodarowanie nawozów naturalnych pod uprawy roślin;
  • Biogazownie  to instalacje wytwarzające biogaz, przez co utylizowane są produkty uboczne oraz pozostałości z produkcji rolnej i zmniejszające obciążenia dla środowiska. Poprawna eksploatacja biogazowni nie powinna stwarzać żadnych uciążliwości poza terenem zakładu, na którym jest zlokalizowana, a na otwartym terenie zakładu także nie odczuwa się przykrych zapachów. Jednakże nieprawidłowo prowadzony proces produkcji biogazu wiązać się może z uciążliwością odorową.

Ministerstwo Środowiska zleciło ekspertyzę, w ramach której opracowana zostanie lista substancji i związków chemicznych, które są przyczyną najdotkliwszych uciążliwości zapachowych – informuje Biuro Prasowe Ministerstwa Środowiska. – Określone zostaną również jednostki zapachowe oraz wartości odniesienia dopuszczalnych stężeń w powietrzu substancji i związków chemicznych, wraz z propozycją oceny zapachowej jakości powietrza. Wyniki przeprowadzonego badania będą wykorzystane podczas prac w ramach 3 etapu, przy tworzeniu przepisów prawnych w tym zakresie, tj. Ustawy o przeciwdziałaniu uciążliwości zapachowej i rozporządzeń wykonawczych do niej.

 

Podobne:

PROCAM Dni Pola 2017: jak planować, aby osiągać sukcesy

Bywa, że wątpimy w stosowane przez nas rozwiązania. Ale z pomocą przyszły nam Dni Pola PROCAM, gdzie eksperci wskazali, jak osiągnąć sukces w agronomii.

11 lipca 2017

Bezpieczeństwo dzieci w gospodarstwie rolnym – co mogą robić, a czego nie?

Za moment rozpoczną się na dobre żniwa. KRUS przypomina zwróceniu szczególnej uwagi na bezpieczeństwo dzieci w gospodarstwie rolnym. Szczególny nacisk należy położyć na to, czego nie mogą robić dzieci w gospodarstwie. ...

14 lipca 2017

Światowy Dzień Żywności

Mamy Dzień Polskiej Żywności, a - jak się okazuje - na świecie obchodzony jest także Światowy Dzień Żywności. Kiedy ten dzień?

20 lipca 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij