Czy na wsi śmierdzi? I komu to przeszkadza?

KRIR wydała opinię o przygotowywanym Kodeksie przeciwdziałania uciążliwości zapachowej. Czy rzeczywiście na wsi śmierdzi?

Krajowa Rada Izb Rolniczych wydała opinię o przygotowywanym Kodeksie przeciwdziałania uciążliwości zapachowej. Czy rzeczywiście na wsi śmierdzi?

W przedstawionym projekcie Kodeksu rozdział poświęcony rolnictwu odnosi się bezpośrednio do zapachów powstających w związku z prowadzeniem produkcji rolniczej – przypomina Wiktor Szmulewicz, prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych. Ale zdaniem samorządu rolniczego ta część kodeksu powinna być przygotowana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Uważamy, że rolnictwo w Polsce generalnie nie stwarza problemów w zakresie uciążliwości zapachowej, ponieważ nie ma zbyt wielu ferm wielkogabarytowych, które wytwarzałyby odory, stanowiące problem dla mieszkańców. Dodatkowo, w związku z drastycznym spadkiem pogłowia trzody chlewnej takie zagrożenie nie jest przewidywane.

Zdaniem samorządu rolniczego, nakładanie na rolników dodatkowych obowiązków wiąże się z ponoszeniem kosztów dostosowania gospodarstwa.

Obowiązki rolników w zakresie gospodarowania zgodnego z wymogami ochrony środowiska zawarte są w Kodeksie Dobrych Praktyk. Rolnicy znają go od wielu lat i przestrzegają. Zdaniem samorządu rolniczego, nakładanie na rolników dodatkowych obowiązków wiąże się z ponoszeniem kosztów dostosowania gospodarstwa. Należy przewidzieć środki finansowe na odpowiednie inwestycje dostosowawcze w rządowych programach jak np. PROW. Ponadto trzeba przewidzieć czas na przeprowadzenie tych działań.

Czy więc na wsi rzeczywiście śmierdzi?

Naszym zdaniem należałoby wziąć pod uwagę, że specyfika środowiska wiejskiego wiąże się z obecnością zwierząt, które nie stanowią zagrożenia dla środowiska a raczej są nieodłącznym elementem wsi – dodaje Wiktor Szmulewicz.

 

Powiązane: Coś śmierdzi? Nie, to uciążliwość zapachowa!

300 wystawców na Centralnych Targach Rolniczych 2016

Już wkrótce odbędą się największe targi rolno-spożywcze. Sprawdź, ilu wystawców pojawi się na Międzynarodowych Targach Spożywczych 2016.

21 listopada 2016

Żywność z krajów UE bez pozostałości ŚOR!

97% próbek żywności było wolne od pozostałości środków ochrony roślin lub zawierało jedynie śladowe ilości – podaje raport EFSA.

29 listopada 2016

Konferencja LEADER 2014–2020: o czym będzie mowa?

Podsumowanie podejścia LEADER 2007–2013 i plany finansowe na przyszłość – to główne tematy konferencji LEADER 2014–2020.

1 grudnia 2016