Spadek białka w mleku! Czy można temu zaradzić?
fot. https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/lightbox/698040-krowy/

Spadek białka w mleku! Czy można temu zaradzić?

Krowy w najgorętszych dniach lata pobierają znacznie mniej paszy, przez co obniża się całkowita wydajność i zawartość białka. Jak poprawić skład mleka?

Spadek białka w mleku i dziennej wydajności latem jest naturalnym zjawiskiem. Krowy w najgorętszych dniach lata pobierają znacznie mniej paszy, przez co obniża się całkowita wydajność. Czy można podjąć jakieś działania, żeby poprawić skład mleka?

spadek białka w mleku

Obniż temperaturę wody do picia dla bydła! Źródło zdjęcia Agrofoto.pl/lukassss306

Nie od dziś wiadomo, że procent białka w mleku jest bardzo ważnym czynnikiem, wpływającym na wynik finansowy gospodarstwa zajmującego się produkcją mleka. Nic więc dziwnego, że spadek białka w mleku martwi. Warto dowiedzieć się jakie czynniki wpływają na poziom białka w mleku, ponieważ na niektóre z nich mamy wpływ.

Temperatura optymalna dla krów wysokowydajnych to 5 – 20 stopni C., przy wilgotności powietrza< 68 %. Powyżej 20 stopni C. i > 68 % wilgotności nasila się stres cieplny, który wraz ze wzrostem tych parametrów może prowadzić do śmierci zwierzęcia. Stres cieplny jest głównym czynnikiem zmniejszającym produkcję mleka u krów- tłumaczy Włodzimierz Cholewiński i Zbigniew Wróblewski, specjaliści ds. żywienia Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

Czynniki wpływające na zawartość białka w mleku

  • rasa, czynniki genetyczne

Krowy mleczne różnych ras mogą znacznie różnić się wydajnością, ale również składem produkowanego mleka i stosunkiem frakcji białkowej, kazeinowej i serwatkowej.

Im starsza krowa, tym gorsza struktura gruczołu mlekowego oraz wyższa podatność na choroby wymienia.

  • wiek

Wraz ze wzrostem numeru laktacji (czyli wieku) można zaobserwować spadek białka w mleku. Im starsza krowa, tym gorsza struktura gruczołu mlekowego oraz wyższa podatność na choroby wymienia.

  • stadium laktacji

Poziom białka w mleku zmienia się również w trakcie całej laktacji. W pierwszych dniach laktacji kiedy produkowana jest siara, mleko jest bogate w immunoglobuliny, pozostałe frakcje białkowe również są na wysokim poziomie. Kiedy maleje zawartość siary, obserwowany jest również spadek białka w mleku. Wraz ze stopniowym wzrostem wydajności (aż do szczytu laktacji) zawartość białka w mleku rośnie.

  • pora roku i temperatura

Zimą i jesienią nie ma drastycznych zmian w wydajności mlecznej i zawartości białka w mleku. Dzięki zbilansowanej dawce paszowej można utrzymać poziom białka w mleku na stałym poziomie. Latem, kiedy przez kilka dni utrzymuje się temperatura powyżej 25 °C, a krowy wykazują objawy stresu cieplnego pobierają znacznie mniej paszy.

Zmniejszenie produkcji mleka w warunkach stresu cieplnego jest bezpośrednio związane z obniżeniem pobrania paszy przez zwierzęta, podczas gdy zapotrzebowanie na energię związaną także z termoregulacją wzrasta. Stres cieplny ma wpływ na zmniejszenie % tłuszczu i białka w mleku, pogarsza przeżuwanie i wywołuje immunosupresję, tym samym zwiększając częstotliwość występowania chorób- mówią specjaliści PFHBiPM

Zakiszanie pasz z konserwantami podnosi ich jakość, smakowitość, zmniejsza zagrzewanie oraz powoduje większą chęć wyjadania.

Specjaliści ds. żywienia PFHBiPM

  • żywienie

krowy na pastwisku

Bakterie żwaczowe są źródłem łatwo przyswajalnego białka. Zadbaj o składniki pokarmowe dla mikroflory! Źródło zdjęcia AgroFoto.pl/joluss88

Na zawartość białka w mleku wpływa dostępność energii w dawce. Bardzo ważne jest źródło energii, które dostarczamy krowie w paszy. Im więcej dostarczymy do żwacza składników pokarmowych dla mikroorganizmów, tym więcej białka zostanie wchłoniętego w jelicie. Żadna forma białka (białko chronione, aminokwasy chronione) nie dostarcza tak dużej ilości łatwo przyswajalnego białka jak białko mikroorganizmów. Podobnie będzie wczesną wiosną kiedy krowy żywione są zielonką bogatą w białko. Jeśli nie dostarczymy im również energii w dawce, możemy zapomnieć o wysokim poziomie białka w mleku. Do żwacza należy dostarczyć przede wszystkim skrobię, która jest źródłem energii dla mikroflory żwacza. Zwiększamy dzięki temu zawartość kwasu propionowego w żwaczu, a tym samym wytwarzane są składniki i stymulatory niezbędne do produkcji białka (glukoza i jednocześnie insulina). Podczas, gdy obserwowany jest spadek białka w mleku nie pomogą tłuszcze (tłuszcze roślinne i zwierzęce), mimo, że są źródłem łatwo przyswajalnej energii, ale nie są źródłem składników pokarmowych dla bakterii żwaczowych. W dawce można zwiększyć udział aminokwasów chronionych- metioniny i lizyny lub białka chronionego, odpornego na rozkład w żwaczu. Jednak żadna z metod nie będzie tak skuteczna jak dokarmianie bakterii żwaczowych.

Pogorszenie się jakości pasz na skutek szybszego się ich psucia- pleśnienia , zagrzewania powoduje gorsze ich wyjadanie oraz zwiększa ich sortowanie co sprzyja chorobom metabolicznym np.: ketozie, kwasicy czy przemieszczeniu trawieńca

Specjaliści ds żywienia PFHBiPM

 Jak powstrzymać spadek białka w mleku?

Przede wszystkim należy zapobiegać skutkom stresu cieplnego i zachęcać krowy do pobierania paszy (dodatki zapachowe i smakowe). Dobrą metodą jest podawania krowom zimnej wody do picia. Okazuje się, że krowy pobierające wodę w temperaturze otoczenia (<25°C) będą miały znacznie większy spadek białka w mleku niż te, które otrzymują wodę zimną (około 10°C). Pasza powinna być świeża, częściej zadawana, aby zachęcać krowy do jedzenia.

Pogorszenie się jakości pasz na skutek szybszego się ich psucia- pleśnienia , zagrzewania powoduje gorsze ich wyjadanie oraz zwiększa ich sortowanie co sprzyja chorobom metabolicznym np.: ketozie, kwasicy czy przemieszczeniu trawieńca- dodają specjaliści

Metody ograniczenia spadku białka w mleku

Włodzimierz Cholewiński i Zbigniew Wróblewski, specjaliści ds. żywienia z PFHBiPM podają metody ograniczenia spadku białka w mleku i wydajności:

TMR się grzeje

Uwaga na zagrzewający się TMR! Zniechęca krowy do pobierania!

  • Zakiszanie pasz z konserwantami podnosi ich jakość, smakowitość, zmniejsza zagrzewanie oraz powoduje większą chęć wyjadania.
  • Sposób wybierania pasz i zadawania na koryto także nie jest bez znaczenia.
  • Pasze świeże podawane częściej i na noc są zjadane chętniej.
  • Dobrze pocięty TMR powinien do maksimum ograniczać  sortowanie pasz.
  • Zagrzewające się TMR-y z dodatkiem do wozu paszowego kwasów propionowego, mrówkowego, benzoesanu sodu mają dobry wpływ na stabilność termiczną, jakość i chęć zjadanych pasz przez krowy.
  • Dodatek także w żywieniu preparatów wiążących mykotoksyny oraz poprawiających pracę żwacza, drożdże oraz bufory zmniejszają stres cieplny, a dodatek tłuszczu chronionego podwyższa status energii wykorzystywanej dodatkowo do termoregulacji ciała.
  • Odpowiednia ilość dodatku mineralnego, elektrolitów, potasu, sodu, magnezu (melasa, wysłodki, lizawki solne). Składniki mineralne powinny  być uzupełniane na bieżąco ponieważ są zużywane na skutek wypacania.
  • Pasza podawana w upały musi być świeża i smaczna.
  • Wentylacja powinna być wydajna i sterowana w zależności od temperatury otoczenia krów i wilgotności.
  • Dostęp do świeżej i smacznej wody niczym nie ograniczony

Programowanie żywieniowe dla cieląt

Uzyskane udoskonalenie potencjału produkcyjnego zwierząt gospodarskich wymaga stałej pracy nad poprawą warunków, w których są utrzymywane zwierzęta.

12 sierpnia 2017

Krowy mleczne rasy HF – jak je hodować?

Krowy rasy holsztyńsko-fryzyjskiej posiadają duży potencjał genetyczny. Dzięki temu produkcja mleka w hodowli krów HF może sięgać 10 tys. kg w skali roku.

8 sierpnia 2017

Preparaty mlekozastępcze dla cieląt

Pisaliśmy już o powszechnych praktykach w odchowie cieląt. W tym artykule omawiamy inne metody karmienia cieląt, m.in. preparaty mlekozastępcze.

13 sierpnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij