Stół wielkanocny (nie tylko) na pokaz
fot. Mariusz Drożdż

Na Opolszczyźnie wielowiekowe tradycje świąteczne z pewnością nie zaginą. W wielu wsiach przed Wielkanocą członkinie Związku Kobiet Śląskich i Kół Gospodyń Wiejskich organizują pokazy tego, czego się nauczyły od swoich mam i babć. Można więc śmiało powiedzieć, że w ich wykonaniu stół wielkanocny jest na pokaz!

Wiele osób, szczególnie kobiet, bierze udział w różnego rodzaju pokazach, np. prezentujących stół wielkanocny i tradycyjne potrawy świąteczne.

Stół wielkanocny na pokaz

Krystyna Richter

fot. Mariusz Drożdż

Krystyna Richter z Koła Gospodyń Wiejskich z Krośnicy

Nam to daje satysfakcję, że możemy gdzieś jechać, spotkać się. I tak dalej planujemy to ciągnąć – mówi Krystyna Richter z Koła Gospodyń Wiejskich z Krośnicy.

Wszystko robimy: również szykujemy się na dożynki u nas do kościoła tez parafialne i gminne – podkreśla Halina Pelczar z Koła Gospodyń Wiejskich z Jodłowa.

Tradycyjne potrawy na pierwszym planie

Na wielkanocnych stołach nie może zabraknąć ciast, jajek i różnych potraw oraz stroików.

stół wielkanocny

fot. Daniel Biernat, agrofakt.pl

Stół wielkanocny zawsze jest suto zastawiony.

Dzisiaj przygotowałyśmy schab po królewsku, typowy na Wielkanoc. To jest schab cały z kością, z żebrami, skórą, słoniną. On był wcześniej marynowany, a potem pieczony w piecu chlebowym. Są też ciasta, m.in. sernik, taki inny, z karmelem, torty… Poza tym są polędwiczki, paszteciki, ciasta, babeczki – wymienia Halina Węgrzynowska z Koła Gospodyń Wiejskich z Piotrowic Nyskich.

Przygotowaliśmy pierś pod pierzynką, gęś pieczoną w warzywach. Jest też pascha wielkanocna, jak zawsze, co roku – zauważa Krystyna Kaczorowska, sołtys Lubiatowa.

Stół wielkanocny to też promocja regionu

Wielkanocne biesiady w każdym powiecie stały się już tradycją.

Elzbieta Harhura

fot. Mariusz Drożdż

Elzbieta Harhura, prezes Lokalnej Grupy Działania „Nyskie Księstwo Jezior i Gór”

To nie są zwykłe produkty, są one wytworzone w sposób tradycyjny, który dla większości osób żyjących w mieście jest już historią. Pokazując takie produkty, czy dając możliwość tym osobom promocji, idziemy w kierunku promowania tego naszego dziedzictwa kulinarnego – wyjaśnia Elżbieta Harhura, prezes Lokalnej Grupy Działania „Nyskie Księstwo Jezior i Gór”.

Dzięki takim pomysłom i tego typu promocji, powinniśmy pamiętać, że święta są wesołe, pełne kolorów. Danuta Bajak

Dzięki takim pomysłom i tego typu promocji, powinniśmy pamiętać, że święta są wesołe, pełne kolorów. Powinny one też być smaczne, ale nie do przejedzenia się – śmieje się Danuta Bajak, prezes Opolskiego Związku Rolników i Organizacji Społecznych w Opolu.

Tygiel kulturalny na wielkanocnym stole

Ponieważ na Opolszczyźnie mieszka wielu przesiedleńców ze Wschodu, ich śląskie tradycje zostały wzbogacone przez zwyczaje z kresów Wschodnich.

Czesław Biłobran

fot. Mariusz Drożdż

Czesław Biłobran, starosta nyski

Są tu potrawy z różnych regionów: góralskie – nowosądeckie, kresowe. Także bardzo się tego cieszę – podkreśla Czesław Biłobran, starosta nyski.

– Dzięki temu, Opolszczyzna jest wręcz kulinarnym tyglem – zauważa Antoni Konopka, członek zarządu Urzędu Marszałkowskiego w Opolu.

Wspólne spotkania pań i prezentacja potraw to także okazja poznania nowych przepisów. Młode kobiety uczą się od starszych i wzajemnie od siebie, a czasami piecze jedna drugiej. Bo ważne jest wspólne działanie i wzajemna integracja.

Kup min. 3 j.s. RGT JakuzziKup teraz a czwartą dostaniesz za 1 zł netto!

Buraki cukrowe rosną, ale z ich cenami dzieje się coś złego

Plony powinny być dobre, ale ceny buraków cukrowych na Śląsku nie napawają gospodarzy optymizmem.

22 czerwca 2019

Jak zostać serowarem?

Szkolenia organizowane przez Ośrodki Doradztwa Rolniczego to szansa dla każdego, kto chciałby zostać serowarem.

13 czerwca 2019

Jaki powinien być bank dla rolnika? Najlepszy

Opublikowano wyniki trzeciej edycji rankingu Bank Najlepszy dla Rolnika. Zobacz wideo z wydarzenia!

17 czerwca 2019