Rośliny strączkowe w żywieniu świń

Rośliny strączkowe w żywieniu świń

Rośliny strączkowe coraz częściej wykorzystywane są jako pasza dla trzody chlewnej. Jednak należy stosować je z umiarem!

Nasiona roślin strączkowych stają się ostatnio coraz bardziej popularne w żywieniu trzody chlewnej. Mają bowiem świetne wartości odżywcze. Trzeba jednak pamiętać, by stosować je z umiarem, gdyż zawierają również wiele substancji antyżywieniowych.

Rośliny strączkowe są dobrą pasza dla świń, gdyż w porównaniu do ziaren zbóż mają wyższą zawartość białka i tłuszczu, a także mikroelementów, takich jak wapń czy fosfor. Jako paszę dla trzody chlewnej najczęściej stosuje się groch siewny, bobik oraz łubiny słodkie (wąskolistny, żółty i biały). Ich białko jest bardzo wysoko strawne w przewodzie pokarmowym świń i doskonale przyswajalne.

Niestety, rośliny strączkowe zawierają również toksyczne związki, które mogą obniżać wartość pokarmową i źle wpływać na trawienie. Szczególnie niekorzystnie mogą wpływać na osobniki młode lub użytkowane rozpłodowo.

rośliny strączkowe

O czym pamiętać, stosująć łubin w paszy dla trzody?

– Hodowcy, którzy decydują się na wprowadzenie nasion roślin strączkowych w żywieniu trzody chlewnej, powinni znać zasady ich bezpiecznego skarmiania – radzi Michał Barański z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie. – Kto decyduje się na skarmianie świń łubinem, powinien upewnić się, jakimi dokładnie nasionami dysponuje. Nie każdy bowiem łubin spełni swoje zadanie. W żywieniu trzody stosuje się wyłącznie łubiny słodkie. Podanie świniom łubinu gorzkiego może doprowadzić do poważnych dolegliwości, a nawet do śmierci. Trzeba również pamiętać, by strączki wprowadzać do paszy stopniowo, z czasem zmniejszając zawartość innych składników na rzecz nasion strączkowych.

Trzeba pamiętać, że gwałtowna zmiana paszy powoduje zahamowanie wzrostu, biegunki oraz inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

 

Nie przegap: Łubin w żywieniu trzody chlewnej oraz Pełnotłuste nasiona soi jako składnik diet

Program żywieniowy trzody chlewnej – dobra strawa to podstawa

Rodzina z Łoniewa w województwie wielkopolskim już w latach 90. postawiła na hodowlę trzody chlewnej. Przeczytaj, jaki program żywieniowy stosują.

7 września 2017

Mikotoksyny w paszach – sposoby na minimalizację ich toksyczności

Mikotoksyny w paszach mogą wywołać negatywne skutki u naszej trzody chlewnej, a przez to są sporym problemem dla nas. Jak się przed nimi chronić?

18 września 2017

BHP przy obsłudze zwierząt – nowe rozporządzenie

Pojawiło się nowe rozporządzenie w sprawie bezpieczeństwa i higieny podczas zajęć przy zwierzętach gospodarskich.

19 września 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij