Rośliny strączkowe w żywieniu świń

Rośliny strączkowe coraz częściej wykorzystywane są jako pasza dla trzody chlewnej. Jednak należy stosować je z umiarem!

Nasiona roślin strączkowych stają się ostatnio coraz bardziej popularne w żywieniu trzody chlewnej. Mają bowiem świetne wartości odżywcze. Trzeba jednak pamiętać, by stosować je z umiarem, gdyż zawierają również wiele substancji antyżywieniowych.

Rośliny strączkowe są dobrą pasza dla świń, gdyż w porównaniu do ziaren zbóż mają wyższą zawartość białka i tłuszczu, a także mikroelementów, takich jak wapń czy fosfor. Jako paszę dla trzody chlewnej najczęściej stosuje się groch siewny, bobik oraz łubiny słodkie (wąskolistny, żółty i biały). Ich białko jest bardzo wysoko strawne w przewodzie pokarmowym świń i doskonale przyswajalne.

Niestety, rośliny strączkowe zawierają również toksyczne związki, które mogą obniżać wartość pokarmową i źle wpływać na trawienie. Szczególnie niekorzystnie mogą wpływać na osobniki młode lub użytkowane rozpłodowo.

rośliny strączkowe

O czym pamiętać, stosująć łubin w paszy dla trzody?

– Hodowcy, którzy decydują się na wprowadzenie nasion roślin strączkowych w żywieniu trzody chlewnej, powinni znać zasady ich bezpiecznego skarmiania – radzi Michał Barański z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie. – Kto decyduje się na skarmianie świń łubinem, powinien upewnić się, jakimi dokładnie nasionami dysponuje. Nie każdy bowiem łubin spełni swoje zadanie. W żywieniu trzody stosuje się wyłącznie łubiny słodkie. Podanie świniom łubinu gorzkiego może doprowadzić do poważnych dolegliwości, a nawet do śmierci. Trzeba również pamiętać, by strączki wprowadzać do paszy stopniowo, z czasem zmniejszając zawartość innych składników na rzecz nasion strączkowych.

Trzeba pamiętać, że gwałtowna zmiana paszy powoduje zahamowanie wzrostu, biegunki oraz inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

 

Nie przegap: Łubin w żywieniu trzody chlewnej oraz Pełnotłuste nasiona soi jako składnik diet

OSM Piątnica stawia na mleko bez GMO

Na półkach sklepowych od niedawna dostępne jest mleko bez GMO. Proces jego pozyskiwania zaczyna się od prawidłowego żywienia krów.

10 marca 2017

Zakładanie nowych użytków zielonych krok po kroku

Jakie zabiegi należy przeprowadzić, żeby założyć łąkę lub pastwisko i jaką wybrać mieszankę traw, najlepszą dla bydła mlecznego?

20 marca 2017

Chcesz poprawić dochodowość produkcji mleka? Sprawdź jakość kiszonki!

Do siewu kukurydzy jeszcze co najmniej 2 miesiące. Czy więc warto już teraz myśleć o kiszonce z tegorocznego zbioru?

9 marca 2017