Rośliny strączkowe w żywieniu świń

Rośliny strączkowe coraz częściej wykorzystywane są jako pasza dla trzody chlewnej. Jednak należy stosować je z umiarem!

Nasiona roślin strączkowych stają się ostatnio coraz bardziej popularne w żywieniu trzody chlewnej. Mają bowiem świetne wartości odżywcze. Trzeba jednak pamiętać, by stosować je z umiarem, gdyż zawierają również wiele substancji antyżywieniowych.

Rośliny strączkowe są dobrą pasza dla świń, gdyż w porównaniu do ziaren zbóż mają wyższą zawartość białka i tłuszczu, a także mikroelementów, takich jak wapń czy fosfor. Jako paszę dla trzody chlewnej najczęściej stosuje się groch siewny, bobik oraz łubiny słodkie (wąskolistny, żółty i biały). Ich białko jest bardzo wysoko strawne w przewodzie pokarmowym świń i doskonale przyswajalne.

Niestety, rośliny strączkowe zawierają również toksyczne związki, które mogą obniżać wartość pokarmową i źle wpływać na trawienie. Szczególnie niekorzystnie mogą wpływać na osobniki młode lub użytkowane rozpłodowo.

rośliny strączkowe

O czym pamiętać, stosująć łubin w paszy dla trzody?

– Hodowcy, którzy decydują się na wprowadzenie nasion roślin strączkowych w żywieniu trzody chlewnej, powinni znać zasady ich bezpiecznego skarmiania – radzi Michał Barański z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie. – Kto decyduje się na skarmianie świń łubinem, powinien upewnić się, jakimi dokładnie nasionami dysponuje. Nie każdy bowiem łubin spełni swoje zadanie. W żywieniu trzody stosuje się wyłącznie łubiny słodkie. Podanie świniom łubinu gorzkiego może doprowadzić do poważnych dolegliwości, a nawet do śmierci. Trzeba również pamiętać, by strączki wprowadzać do paszy stopniowo, z czasem zmniejszając zawartość innych składników na rzecz nasion strączkowych.

Trzeba pamiętać, że gwałtowna zmiana paszy powoduje zahamowanie wzrostu, biegunki oraz inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

 

Nie przegap: Łubin w żywieniu trzody chlewnej oraz Pełnotłuste nasiona soi jako składnik diet

Jak żywić krowy w sezonie zimowym?

Niskie temperatury wymagają zwiększonej pracy organizmu i powodują spadek odporności. Jak zatem należy żywić krowy zimą?

9 grudnia 2016

Choroby płuc u cieląt: jak ograniczyć ich występowanie?

Schorzenia płuc to druga po biegunkach dolegliwość, która może powodować osłabienie cieląt, a nawet ich śmierć. Jak im zapobiegać?

28 listopada 2016

Przydomowa hodowla świń: komu się to opłaci?

Przydomowa hodowla trzody chlewnej to rozwiązanie m.in. dla małych gospodarstw i rolników ekologicznych. Co należy o niej wiedzieć?

26 listopada 2016