Suszy ciąg dalszy oraz przygotowania do nowego sezonu! [WYWIAD]

Suszy ciąg dalszy oraz przygotowania do nowego sezonu! [WYWIAD]

Susza nie odpuszcza, kolejne uprawy cierpią, a przygotowania do nowego sezonu rozpoczęte. Wywiad na temat aktualnej sytuacji!

Większość gospodarstw zakończyła już żniwa. Kukurydzy i burakom doskwiera susza. Część gospodarzy rozpoczęło przygotowania do nowego sezonu wegetacyjnego. Specjalnie dla was przygotowaliśmy krótki wywiad!

Susza spowodowała i dalej powoduje straty

Susza dała się mocno we znaki rolnikom i spowodowała starty zarówno w uprawie zbóż jak i rzepaku ozimego. Jak mówił nasz rozmówca Bartłomiej Sobiegraj z miejscowości Czerwony Kościół Obniżka plonu jest widoczna w przypadku pszenicy, starty sięgają 30 %. Nieco lepiej wypadł rzepak, gdzie straty szacuję na poziomie 15-20 %. Niestety to nie koniec suszy, która w wielu rejonach kraju trwa w najlepsze. Ostatnie fale upałów, które spływają do Polski mogą spowodować kolejne straty szczególnie w przypadku buraków cukrowych oraz kukurydzy. Jesteśmy pełni obaw patrząc na buraki cukrowe i kukurydzę. Plon na chwilę obecną wygląda na połowę zeszłorocznego – komentował Bartłomiej Sobiegraj.

Buraki cukrowe i kukurydza zagrożone

Buraki cukrowe wyglądają nienajlepiej. Widać wyraźnie, że susza im doskwiera. Rośliny są wiotkie, a liście dosłownie leżą na polu. – Buraki cukrowe zaczynają usychać ze względu na brak wody, są miejsca gdzie rośliny kompletnie wyschły – załamuje ręce Pan Bartłomiej. Pytany o przewidywany plon odpowiada – Na tę chwilę patrząc na rośliny nie liczę na więcej niż 30 t/ha. Jak tłumaczył nasz rozmówca Jeśli nawet przyjdzie deszcz, buraki pójdą w liście, a to z pewnością odbije się na zawartości cukru w korzeniach, co stanowi kolejny problem. Sytuacja nie jest lepsza w przypadku kukurydzy, kolby są bardzo słabo wykształcone lub ich po prostu nie ma. – Przewidujemy plon na poziomie 5 t/ha, a koszenie może wystartować nawet 15 września jeśli pogoda dalej się utrzyma – dodał Pan Bartłomiej Sobiegraj.

Ruszyły przygotowania do nowego sezonu

susza i podorywka

fot. Daniel Biernat

Susza doskwiera kukurydzy i burakom cukrowym, pomimo tego prace polowe na Dolnym Śląsku już ruszyły

Na Dolnym Śląsku ruszyły przygotowania do nowego sezonu wegetacyjnego. Oczywiście na pierwszy ogień pójdą rzepaki ozime. Pola pomimo suszy, która cały czas jest widoczna, są przygotowywane do zbliżających się zasiewówAktualnie na polu wykonywana jest podorywka, dzięki której zrywana jest ścierń, a pole przygotowujemy pod zasiewy rzepaku ozimego – komentował nasz rozmówca. Jakie odmiany będą siane w gospodarstwie Pana Bartłomieja? – Od 7 lat na naszym terenie wysiewa się tylko i wyłącznie odmiany hybrydowe – dodał.

Nawożenie ozimin wiosną i nie tylko – jaki nawóz wybrać?

Oziminy tuż po ruszeniu wegetacji wiosennej potrzebują startowej dawki azotu, ale nie tylko... Sprawdź jakie inne nawozy będą skuteczne.

1 grudnia 2018

BASF – podsumowanie trudnego sezonu 2018

Spadek rynku środków ochrony roślin na poziomie europejskim o 4 %. BASF wychodzi obronną ręką! Sprawdź relację z wydarzenia!

Zakup nowego kombajnu. Na co zwrócić uwagę?

Bezawaryjność, dobra separacja, niskie koszty utrzymania to czynniki brane pod uwagę podczas wyboru kombajnu. Jakie jeszcze cechy są ważne?

13 grudnia 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close