Talerzowanie: przeorać czy zostawić?

Metod uprawy jest wiele. Są wyznawcy starej szkoły oraz nowoczesnych sposobów. Np. jedni stawiają na talerzowanie, inni są mu przeciwni.

Uprawa roli to z pozoru prosta sprawa. Tymczasem stosowanych i skutecznych metod jest wiele. Są wyznawcy starej szkoły oraz nowoczesnych sposobów. Np. w kwestii uprawy starej łąki czy poplonów zdania są podzielone. Jedni stawiają na talerzowanie, inni są mu przeciwni.

Ziemia zawsze się odwdzięczy za przyorywanie zielonej masy. 

Mariusz Sikora

Kombinacie Rolnym Kierz jest kilka tysięcy hektarów upraw polowych. Prezes Kombinatu – Mariusz Sikora – twierdzi, że trzeba liczyć koszty uprawy: – Zawsze bym zostawiał poplony czy nieużytki do przyorania, jeśli jest taka możliwość, bo ziemia zawsze się odwdzięczy za przyorywanie zielonej masy. Nie ma potrzeby ścinania trawy.

Prowadzący w Rzymkowicach hodowlę tuczników i uprawiający na kilkudziesięciu hektarach rzepak, zboża i kukurydzę Piotr Kaplyta kupił wspólnie z synem niedawno trochę ziemi, na której były łąki. Syn wjechał talerzówką w darninę bezpośrednio i tę czynność dwa razy powtórzył. Pan Piotr jest jednak zwolennikiem metod stosowanych dawniej.

talerzowanie

Źródło: AgroFoto.pl, pAvCiO3oo9

– Ja moją część łąki przyorałem i nie ma śladu po chwastach. Trzeba mieć oczywiście odpowiedni sprzęt: albo gruber, albo talerzówka. Sama orka nic nie da. W tym roku jest susza, więc pług nie wchodzi w ziemię. Jeśli trawa jest wysoka, to warto ją skosić i zawinąć w folię – będzie znakomita pasza, zwłaszcza w tym roku, gdy z powodu suszy brakuje siana, a zbiory kukurydzy na paszę też są słabe. Np. facelia nie rośnie wysoko, więc wystarczy talerzowanie. Ale gorczyca dorasta do 1,10 m i nie ma szans jej zaorać. Trzeba skosić lub zostawić aż zwiędnie i wtedy przeorać – opowiada pan Kaplyta.

Prezes Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej Twardawa na Opolszczyźnie, Ryszard Bandurowski, nie stawia ani na talerzowanie, ani inne rozwiązania. Nie wybiera. Uważa bowiem, że do prawidłowej uprawy roli potrzeba wiedzy i doświadczenia, bo wszystko zależy od rodzaju uprawy, terminu siewu i jej wysokości. Istotne są również warunki atmosferyczne, czego dowodzi tegoroczna susza, która spowodowała, że wielu użytków nie można było uprawiać pługiem.

Uprawa rzepaku w RSP Sułków: tradycja i nowoczesność

RSP Sułków to spółdzielnia z niemal 40-letnią tradycją w produkcji roślinnej. Zobacz, jak uprawia się rzepak w Sułkowie!

9 stycznia 2017

Głownia zwarta jęczmienia: jakim uprawom zagraża?

Głownia zwarta jęczmienia jest chorobą powszechnie spotykaną w każdym regionie upraw jęczmienia. Jakie zboża najchętniej atakuje?

21 stycznia 2017

Głownia guzowata kukurydzy: jak się objawia?

Głownia guzowata kukurydzy to choroba dość powszechnie występująca u tego gatunku zboża. Jak się objawia i jak można z nią walczyć?

22 stycznia 2017