Talerzowanie: przeorać czy zostawić?

Talerzowanie: przeorać czy zostawić?

Metod uprawy jest wiele. Są wyznawcy starej szkoły oraz nowoczesnych sposobów. Np. jedni stawiają na talerzowanie, inni są mu przeciwni.

Uprawa roli to z pozoru prosta sprawa. Tymczasem stosowanych i skutecznych metod jest wiele. Są wyznawcy starej szkoły oraz nowoczesnych sposobów. Np. w kwestii uprawy starej łąki czy poplonów zdania są podzielone. Jedni stawiają na talerzowanie, inni są mu przeciwni.

Ziemia zawsze się odwdzięczy za przyorywanie zielonej masy. 

Mariusz Sikora

Kombinacie Rolnym Kierz jest kilka tysięcy hektarów upraw polowych. Prezes Kombinatu – Mariusz Sikora – twierdzi, że trzeba liczyć koszty uprawy: – Zawsze bym zostawiał poplony czy nieużytki do przyorania, jeśli jest taka możliwość, bo ziemia zawsze się odwdzięczy za przyorywanie zielonej masy. Nie ma potrzeby ścinania trawy.

Prowadzący w Rzymkowicach hodowlę tuczników i uprawiający na kilkudziesięciu hektarach rzepak, zboża i kukurydzę Piotr Kaplyta kupił wspólnie z synem niedawno trochę ziemi, na której były łąki. Syn wjechał talerzówką w darninę bezpośrednio i tę czynność dwa razy powtórzył. Pan Piotr jest jednak zwolennikiem metod stosowanych dawniej.

talerzowanie

Źródło: AgroFoto.pl, pAvCiO3oo9

– Ja moją część łąki przyorałem i nie ma śladu po chwastach. Trzeba mieć oczywiście odpowiedni sprzęt: albo gruber, albo talerzówka. Sama orka nic nie da. W tym roku jest susza, więc pług nie wchodzi w ziemię. Jeśli trawa jest wysoka, to warto ją skosić i zawinąć w folię – będzie znakomita pasza, zwłaszcza w tym roku, gdy z powodu suszy brakuje siana, a zbiory kukurydzy na paszę też są słabe. Np. facelia nie rośnie wysoko, więc wystarczy talerzowanie. Ale gorczyca dorasta do 1,10 m i nie ma szans jej zaorać. Trzeba skosić lub zostawić aż zwiędnie i wtedy przeorać – opowiada pan Kaplyta.

Prezes Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej Twardawa na Opolszczyźnie, Ryszard Bandurowski, nie stawia ani na talerzowanie, ani inne rozwiązania. Nie wybiera. Uważa bowiem, że do prawidłowej uprawy roli potrzeba wiedzy i doświadczenia, bo wszystko zależy od rodzaju uprawy, terminu siewu i jej wysokości. Istotne są również warunki atmosferyczne, czego dowodzi tegoroczna susza, która spowodowała, że wielu użytków nie można było uprawiać pługiem.

Produkcja chmielu w Polsce się opłaca?

Produkcja chmielu to wymagający biznes! Sprawdź, co zrobić, aby zarobić na chmielu jak najwięcej!

9 czerwca 2018

Pola Klasy S – odmianowe nowości i nie tylko…

Pola Klasy S to cykl spotkań tłumnie odwiedzany przez rolników. Przeczytaj i obejrzyj jak wyglądało spotkanie w Kostrogaju k/Płocka!

11 czerwca 2018

Susza rolnicza spowoduje spadek plonów

Sprawdź, jakie straty prognozuje Instytut Uprawy i Gleboznawstwa

13 czerwca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close