Trudna sytuacja na rynku wieprzowiny pogłębia się

Download PDF

Sytuacja na rynku wieprzowiny nie napawa optymizmem. Na rynku widoczny jest niepokój związany z pandemią koronawirusa. Niekorzystną sytuację cenową na rynku pogłębia również ASF, który coraz bardziej rozprzestrzenia się po Polsce.

Niemiecki rynek pozostaje pod wpływem zarówno koronawirusa COVID-19  jak również ASF. Jak podaje KZP-PTCH (Pol-Pig) największy w Niemczech zakład ubojowy w Rheda-Wiedenbrück nie osiągnął jeszcze maksymalnych mocy produkcyjnych. Ponadto ze względu na zakażenie części załóg dwa duże zakłady Sögel i Emstek pracują przy ograniczonych mocach przerobowych.

Na niemieckim rynku widoczna jest rosnąca nadwyżka podaży żywca. Jak podaje ISN, liczba tuczników czekających na ubój wynosi 400 tys. sztuk. Bez zwiększenia liczby ubojów w niemieckich rzeźniach może dojść do paraliżu produkcji świń w wielu gospodarstwach – podaje KZP-PTCH (Pol-Pig).

Sytuacja na rynku wieprzowiny

Pomimo trudnej sytuacji i nadpodaży żywca notowania tuczników na niemieckim rynku od sześciu tygodni pozostają na stabilnym poziomie 1,27 €/kg (wbc). Niezmienne ceny utrzymują się w wielu unijnych krajach, symboliczne spadki widoczne są natomiast we Francji i w Hiszpanii. W krajach azjatyckich utrzymuje się wysoki popyt na europejską wieprzowinę.

Wprowadzone z powodu pandemii koronawirusa obostrzenia, przede wszystkim ograniczenie działalności restauracji odbije się na konsumpcji wieprzowiny w wielu europejskich krajach. Restrykcje ograniczające funkcjonowanie gastronomii w Polsce negatywnie wpłyną na krajowe ceny skupu żywca.

Spadki cen na krajowym rynku

Wystąpienie ASF w Niemczech przełożyło się na obniżki cen trzody na polskim rynku. Według MRiRW średnia cena zakupu trzody chlewnej we wrześniu tego roku uplasowała się na poziomie 4,64 zł/kg. Oznacza to, że była o ponad 21 proc. niższa niż rok temu i najniższa od 2015 roku.

Z danych GUS wynika, że krajowe pogłowie świń w czerwcu tego roku było wyższe o 6 proc. i wynosiło 11,43 mln sztuk. Ten wzrost był efektem korzystnej sytuacji cenowej na rynku w ubiegłym roku i pierwszej połowie tego roku. Jednak niekorzystna sytuacja i obniżki notowań w drugim i trzecim kwartale tego roku sugerują spadek liczebności pogłowia w kolejnych okresach.

Pod presją ASF

Sytuacja na rynku wieprzowiny jest trudna. Ponadto czynnikiem pogłębiającym spadek cen jest ASF, który wciąż rozprzestrzenia się po Polsce.

– Z pewnością mamy duży problem jeśli chodzi o walkę z ASF – mówi Witold Choiński, prezes Związku „Polskie Mięso”. – Walka którą prowadzimy jest nieskuteczna, albo skuteczna w małym stopniu. Wobec tego jeśli coś się robi, a jest to nieskuteczne albo mało skuteczne powinno się te działania zmienić. Powinniśmy się nad tym zastanowić wspólnie. Powinniśmy doprowadzić do zmian tych założeń walki z ASF, które pokażą że można z tym walczyć. Trzeba zweryfikować te działania i określić nową strategię walki z ASF – podkreśla.

Branżowe porozumienie ds. ASF

Dużym problemem jest obecnie m.in. brak na zachodzie Polski zakładów, które ubijałyby świnie ze strefy niebieskiej. Organizacje domagają się w tzw. „Branżowym porozumieniu ds. walki z  ASF” nacisku na sieci handlowe, po to, aby odbierały produkty wieprzowe ze strefy niebieskiej. Zwiększenie popytu na wieprzowinę ze strefy niebieskiej przyczyni się bowiem do uruchomienia dodatkowych ubojni i wpłynie na zmniejszenie różnic cenowych w porównaniu ze strefą białą. To nie wszystko.

Rolnicy, którzy znaleźli się w strefach niebieskich i czerwonych, w dalszym ciągu zgłaszają utrudnienia w przemieszczaniu świń z powodu braku zgody PLW. Wnosimy o jednoznaczne uregulowanie tej kwestii poprzez wydanie odpowiednich wytycznych GIW – czytamy w treści tego porozumienia.

Ponadto, branża wskazuje że „plan zwalczania ASF opracowany przez Centralny Sztab Kryzysowy, w którym brak jest przedstawicieli branży, jest nieskuteczny i wymaga zmian”.

Sytuacja na rynku wieprzowiny. Przeczytaj więcej na ten temat!

Spadek pogłowia w Europie

Wzrost pogłowia świń w połowie tego roku widoczny był w wielu krajach UE. Taką tendencję odnotowano m.in. w Hiszpanii (+3 proc. w skali roku ) oraz w Danii (+4,9 proc. w skali roku).

Natomiast spadek pogłowia wystąpił we Francji (-0,2 proc.) a także w Niemczech (-1,8 proc.) w przypadku których pogłowie obniżyło się do poziomu najniższego od 23 lat.

Niższy eksport wieprzowiny. Prognozy

Z prognoz KE wynika, że unijny eksport wieprzowiny w przyszłym roku obniży się o 10 proc. (w skali roku) osiągając poziom 3,83 mln ton. Będzie to efekt niższego eksportu mięsa z Niemiec, wywołanego przez pojawienie się w tym kraju ASF.

sytuacja na rynku wieprzowiny

Sytuacja na rynku wieprzowiny nie napawa optymizmem.

fot. pixabay

Może dojść również do ograniczenia sprzedaży unijnej wieprzowiny do Chin. Przyczyni się do tego wyraźna odbudowa pogłowia w Państwie Środka. Jak przewiduje USDA, w 2021 roku produkcja mięsa wieprzowego w Chinach ma wzrosnąć o 9,2 proc. w skali roku. Natomiast chiński import mięsa ma zmaleć jednocześnie o 6,3 proc. Jednak nadal będzie się on utrzymywał na poziomie 2,5-krotnie wyższym w porównaniu do średniej z lat 2017-2019.

Sytuacja na rynku wieprzowiny. Prognozy

Prognozy na najbliższe miesiące nie napawają optymizmem. KE przewiduje nieznaczny spadek unijnej produkcji wieprzowiny, co oznacza konieczność zagospodarowania większej ilości mięsa na wewnętrznym rynku. Może to być trudne biorąc pod uwagę panującą obecnie pandemię koronawirusa, ograniczony popyt w sektorze HoReCa a także pogarszającą się sytuację gospodarczą. To wszystko będzie wywierać presję na niskie cen trzody w nadchodzących miesiącach.

Źródło: KZP-PTCH/Agro Navigator/ AgroFakt

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.1 / 5. Liczba głosów 20

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o