Rynek wieprzowiny 2020 bliski załamania

Producenci wieprzowiny nie mają dobrej passy w tym roku. Przez coraz niższe ceny skupu żywca produkcja staje się nieopłacalna. W trudnym położeniu znaleźli się również rolnicy produkujący w strefach ASF. Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG uważa, że rynek wieprzowiny 2020 zmierza ku załamaniu, dlatego proponuje rozwiązania, które należy podjąć natychmiast. 

Problemy producentów świń dotyczą przede wszystkim niskich cen wieprzowiny, które dyktowane są przez wirus ASF, a także przez epidemię COVID-19. Wpływ na cenę ma również spadek popytu w gospodarstwach domowych, oraz ograniczenie działalności gastronomii, hoteli, a także organizacji imprez.

Rynek wieprzowiny 2020 i jego aktualne problemy

Rynek żywca wieprzowego jest bliski załamania – przekonuje w swoim komentarzu Aleksander Dargiewicz, prezes POLPIG. Argumentuje to tym, że ceny żywca poniżej 4 zł/kg oferowane producentom nie pokrywają kosztów produkcji. Co więcej, w stosunku do ceny sprzed rokiem obserwuje się spadek, który przekracza 30 proc. Problemem jest również to, że do Polski trafiają tuczniki z Niemiec, które nie mogą być ubite u zachodnich sąsiadów, ze względu na ograniczone moce przerobowe. Sen z powiek spędza producentom świń również ASF. Odbiór świń z terenów objętych strefami wydłuża się, natomiast ceny skupu są niższe, od średniej krajowej. Jak więc rozwiązać powyższe problemy? POLPIG przedstawił kilka pomysłów, które omówiliśmy poniżej.

Potrzebne wsparcie w strefach ASF

Rynek wieprzowiny 2020 uległ zachwianiu m.in. przez ASF. Prezes POLPIG uważa, że w tym przypadku ważne jest regularne znoszenie stref niebieskich po trzech miesiącach. Dotyczy to miejsc gdzie nie ma ognisk i przypadków ASF. Ponadto, według prezesa POLPIG należy wprowadzić kilka zmian dotyczących m.in. zakazu przemieszczania się świń w strefie zapowietrzonej i zagrożonej. Powyższy zakaz powinien zostać skrócony do kolejno 30 i 20 dni. Skróceniu do 3 dni powinien również ulec czas oczekiwania na wyniki badań w kierunku ASF. Natomiast poza sezonem próbki badań powinny być pobierane od zwierząt padłych przy spełnieniu odpowiednich warunkach. Jeśli chodzi o polowania zbiorowe to według prezesa Aleksandra Dargiewicza powinny być one przywrócone z zachowaniem zasad reżimu sanitarnego.

Pomoc dla rolników poszkodowanych przez drugą falę epidemii COVID-19

Kolejnym problemem, który obecnie dotyka rynek wieprzowiny 2020 jest druga fala epidemii COVID-19, która przynosi większe straty, niż w okresie wiosennym. Na ograniczenie przetwórstwa wpływają m.in. zachorowania pracowników zakładów mięsnych. Chiny natychmiast wstrzymują import wieprzowiny z zakażonych zakładów pogarszając sytuację na unijnym rynku – podkreśla prezes POLPIG. Ponadto, nakładane restrykcje doprowadziły do ograniczenia imprez zbiorowych, a także działalności gastronomii, turystyki, czy hoteli. Wszystkie te decyzje miały wpływ na spadek cen żywca wieprzowego. Rolnicy przez to znaleźli się w sytuacji, która może spowodować utratę płynności finansowej. Rząd powinien wziąć po uwagę sytuację na rynku wieprzowiny w trakcie przygotowywania kolejnego wsparcia dla rolników poszkodowanych przez drugą falę pandemii koronowirusa – uważa prezes Aleksander Dargiewicz.

Rynek wieprzowiny 2020. Uruchomienie prywatnego przechowalnictwa wieprzowiny

W związku z tym, że cena skupu żywca wieprzowego w UE spadła poniżej ceny referencyjnej należałoby wstąpić do KE o uruchomienie programu do prywatnego przechowalnictwa wieprzowiny. Interwencja na rynku może okazać się skuteczna jeżeli dodatkowe zdolności zamrażania i przechowywania wieprzowiny będą wystarczające, a okres programu będzie dłuższy niż 3 miesiące – podkreśla prezes POLPIG. Po czym dodaje, że istnieje małe prawdopodobieństwo, że kryzys zostanie zażegnany w krótkim czasie.

Nakłanianie do kupowania lokalnych produktów

Według POLPIG ostatnią możliwością, która może pozytywnie wpłynąć na rynek wieprzowiny 2020 jest zachęcanie konsumentów do kupowania znakowanych polskich produktów. Takie działania mogą przyczynić się do pobudzenia krajowej gospodarki. Przychody i zyski pochodzące z takich zakupów trafią do krajowych firm, hodowców, kooperantów i pracowników. Konsumenci wybierając produkty spożywcze wytworzone lokalnie, ułatwiają sprzedaż produktów rolnych do sektora przetwórczego i detalicznego, co poprawia płynność finansową we wszystkich łańcuchach dostaw oraz maja wpływ na utrzymanie miejsc pracy – dodaje na koniec Aleksander Dargiewicz, prezes POL-PIG.

Przypomnijmy, że według stanu z czerwca br. pogłowie świń w Polsce liczyło 11 432,6 tys. szt. Przez co było wyższe o 6 proc. niż przed rokiem w tym samym okresie. Natomiast jeśli chodzi o produkcję wieprzowiny to Polska należy do grona największych producentów wieprzowiny w Europie do którego należy m.in. Hiszpania, Niemcy, Francja, oraz Dania.

Czytaj więcej – Głęboki kryzys na rynku wieprzowiny.

Źródło: KZP-PTCh POLPIG, KRIR, GUS, EUROSTAT

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.4 / 5. Liczba głosów 14

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *