Uprawa tunelowa warzyw – jak ją przygotować?

Download PDF

Aby uprawa tunelowa przyniosła oczekiwane rezultaty, proces przygotowywania rozsad warzywnych rozpoczyna się nawet na początku stycznia i trwa do lutego. Odpowiednie formowanie i pakowanie małych roślin przed sezonem jest podstawowym warunkiem do harmonijnej i zdrowej wegetacji w okresie późniejszym – po wysadzeniu do ziemi. 

uprawa tunelowa

Uprawa tunelowa kapusty, źródło: agrofoto.pl, użytkownik krystal9

Jak twierdzi Katarzyna Jóźwiak, która uprawia warzywa z rozsad w województwie łódzkim:

– Równie skutecznym sposobem jest przygotowanie rozsady warzyw poprzez łączenie jedynie substratu torfowego, który zapewnia doskonałą pojemność wodną do wysiewu nasion, oraz przygotowaną we własnym zakresie odparowaną ziemię przekompostowaną z resztek roślinnych.

Produkcja rozsad – podstawowe zasady

W wielu przypadkach do produkcji rozsad używa się składników, takich jak: włókno kokosowe, włókno drzewne, wełna mineralna czy perlit. Nie jest to jedyny sposób na produkcję rozsady odpowiedniej jakości.

– Jeśli chodzi o paprykę, to od chwili rozłożenia liścieni można doświetlać odpowiednio rośliny i podlewać podłoże mówi plantatorka. – Skuteczne jest pikowanie siewki, gdy ma prawidłowo rozwinięte 2 liścienie i zaczątek pierwszego liścia właściwego. Należy robić to w taki sposób, by liścienie znajdowały się 0,5 cm nad powierzchnią podłoża.

Prawidłowo przygotowana rozsada powinna mieć silną łodygę, wykształcone pierwsze pąki kwiatowe oraz zdrowy i dobrze rozbudowany system korzeniowy.

Głównie z powodu oszczędności opałowych – w pierwszej fazie przygotowywania rozsad – rolnicy trzymają rośliny w skrzyneczkach w cieplarniach. Następnie przenoszą je w multidoniczki, które znajdują się w szklarniach. Skrzynki, w okresie do wschodów, przykrywają folią lub włókniną.

Co jeszcze jest ważne?

– Ważnym elementem przy produkcji rozsady jest prawidłowe rozstawianie doniczek. Jeśli doniczki zostaną ustawione zbyt blisko siebie, łodygi rozsady będą bardzo cienkie – radzi Katarzyna Jóźwiak.

Prawidłowo przygotowana rozsada powinna mieć silną łodygę, wykształcone pierwsze pąki kwiatowe oraz zdrowy i dobrze rozbudowany system korzeniowy.

– Kluczową dla jakości rozsady sprawą jest zachowanie czystości pojemników służących do produkcji rozsady, a także narzędzi, stołów i pomieszczeń, gdzie przygotowywany jest substrat i prowadzony jest wysiew nasion – wymienia Katarzyna Jóźwiak. – Pojemniki takie powinno się dokładnie umyć, a następnie odkazić przy pomocy np. 1-2% roztworu podchlorynu sodu. Odkażone w ten sposób multidoniczki muszą, przed ponownym zastosowaniem, całkowicie obeschnąć. A będący składnikiem płynu odkażającego chlor, który może uszkodzić korzenie kiełkujących siewek, odparować.

Uprawa tunelowa zimą

tunel foliowy

Tunel foliowy, źródło: agrofoto.pl, użytkownik: piotrek7862

Wielu rolnikom udaje się obsadzić i przetrzymać warzywa pod folią, które już na początku grudnia są w fazie rozetki.

– Staramy się przechować pietruszkę oraz kapustę, które są wysadzane pod folię pod koniec lutego. Nawet przy mrozach, gdy jest jeszcze w dobrej fazie wzrostu, krępa, udaje się ją utrzymać  przykrytą 3 warstwami agrowłókninymówi Tomasz Darmach z województwa łódzkiego.

Rozsada jest zdrowa, jeśli odpowiednio chronimy nasiona i siewki przed chorobami oraz szkodnikami zwłaszcza na początku wegetacji.

– W przypadku rozsady pomidora, papryki i ogórka pamiętać należy o zastosowaniu żółtych tablic lepowych w celu zaobserwowania pojawienia się mączlika szklarniowego – mówi Katarzyna Jóźwiak.

Skutecznym  zabiegiem, który chroni rozsadę warzyw przed szkodnikami, jest podlewanie roślin rosnących w multipletach czy na rozsadniku przed ich posadzeniem w pole.

– Jest to również w miarę bezpieczny dla środowiska zabieg, ponieważ ograniczona jest zarówno ilość zużywanego środka, jak i powierzchnia, na której zabieg jest wykonywany – konkluduje plantatorka.

Odpowiednia wilgotność podłoża, powietrza i dość wysoka temperatura ułatwiają szybką wegetację roślin. Ważne jest, by miejsce produkcji rozsady było przewiewne, co minimalizuje ryzyko wystąpienia chorób.

 

Dodaj komentarz