Uprawa tunelowa warzyw – jak ją przygotować?

Uprawa tunelowa warzyw – jak ją przygotować?

Dobrze przygotowana rozsada warzyw gwarantuje udane zbiory w uprawie tunelowej. Sprawdź, jak ją wykonać, by plony były zdrowe i odporne na szkodniki.

Aby uprawa tunelowa przyniosła oczekiwane rezultaty, proces przygotowywania rozsad warzywnych rozpoczyna się nawet na początku stycznia i trwa do lutego. Odpowiednie formowanie i pakowanie małych roślin przed sezonem jest podstawowym warunkiem do harmonijnej i zdrowej wegetacji w okresie późniejszym – po wysadzeniu do ziemi. 

uprawa tunelowa

Uprawa tunelowa kapusty, źródło: agrofoto.pl, użytkownik krystal9

Jak twierdzi Katarzyna Jóźwiak, która uprawia warzywa z rozsad w województwie łódzkim:

– Równie skutecznym sposobem jest przygotowanie rozsady warzyw poprzez łączenie jedynie substratu torfowego, który zapewnia doskonałą pojemność wodną do wysiewu nasion, oraz przygotowaną we własnym zakresie odparowaną ziemię przekompostowaną z resztek roślinnych.

Produkcja rozsad – podstawowe zasady

W wielu przypadkach do produkcji rozsad używa się składników, takich jak: włókno kokosowe, włókno drzewne, wełna mineralna czy perlit. Nie jest to jedyny sposób na produkcję rozsady odpowiedniej jakości.

– Jeśli chodzi o paprykę, to od chwili rozłożenia liścieni można doświetlać odpowiednio rośliny i podlewać podłoże mówi plantatorka. – Skuteczne jest pikowanie siewki, gdy ma prawidłowo rozwinięte 2 liścienie i zaczątek pierwszego liścia właściwego. Należy robić to w taki sposób, by liścienie znajdowały się 0,5 cm nad powierzchnią podłoża.

Prawidłowo przygotowana rozsada powinna mieć silną łodygę, wykształcone pierwsze pąki kwiatowe oraz zdrowy i dobrze rozbudowany system korzeniowy.

Głównie z powodu oszczędności opałowych – w pierwszej fazie przygotowywania rozsad – rolnicy trzymają rośliny w skrzyneczkach w cieplarniach. Następnie przenoszą je w multidoniczki, które znajdują się w szklarniach. Skrzynki, w okresie do wschodów, przykrywają folią lub włókniną.

Co jeszcze jest ważne?

– Ważnym elementem przy produkcji rozsady jest prawidłowe rozstawianie doniczek. Jeśli doniczki zostaną ustawione zbyt blisko siebie, łodygi rozsady będą bardzo cienkie – radzi Katarzyna Jóźwiak.

Prawidłowo przygotowana rozsada powinna mieć silną łodygę, wykształcone pierwsze pąki kwiatowe oraz zdrowy i dobrze rozbudowany system korzeniowy.

– Kluczową dla jakości rozsady sprawą jest zachowanie czystości pojemników służących do produkcji rozsady, a także narzędzi, stołów i pomieszczeń, gdzie przygotowywany jest substrat i prowadzony jest wysiew nasion – wymienia Katarzyna Jóźwiak. – Pojemniki takie powinno się dokładnie umyć, a następnie odkazić przy pomocy np. 1-2% roztworu podchlorynu sodu. Odkażone w ten sposób multidoniczki muszą, przed ponownym zastosowaniem, całkowicie obeschnąć. A będący składnikiem płynu odkażającego chlor, który może uszkodzić korzenie kiełkujących siewek, odparować.

Uprawa tunelowa zimą

tunel foliowy

Tunel foliowy, źródło: agrofoto.pl, użytkownik: piotrek7862

Wielu rolnikom udaje się obsadzić i przetrzymać warzywa pod folią, które już na początku grudnia są w fazie rozetki.

– Staramy się przechować pietruszkę oraz kapustę, które są wysadzane pod folię pod koniec lutego. Nawet przy mrozach, gdy jest jeszcze w dobrej fazie wzrostu, krępa, udaje się ją utrzymać  przykrytą 3 warstwami agrowłókninymówi Tomasz Darmach z województwa łódzkiego.

Rozsada jest zdrowa, jeśli odpowiednio chronimy nasiona i siewki przed chorobami oraz szkodnikami zwłaszcza na początku wegetacji.

– W przypadku rozsady pomidora, papryki i ogórka pamiętać należy o zastosowaniu żółtych tablic lepowych w celu zaobserwowania pojawienia się mączlika szklarniowego – mówi Katarzyna Jóźwiak.

Skutecznym  zabiegiem, który chroni rozsadę warzyw przed szkodnikami, jest podlewanie roślin rosnących w multipletach czy na rozsadniku przed ich posadzeniem w pole.

– Jest to również w miarę bezpieczny dla środowiska zabieg, ponieważ ograniczona jest zarówno ilość zużywanego środka, jak i powierzchnia, na której zabieg jest wykonywany – konkluduje plantatorka.

Odpowiednia wilgotność podłoża, powietrza i dość wysoka temperatura ułatwiają szybką wegetację roślin. Ważne jest, by miejsce produkcji rozsady było przewiewne, co minimalizuje ryzyko wystąpienia chorób.

 

Międzyplony w uprawie kukurydzy

Obecnie międzyplony zazwyczaj uprawia się w celach nawozowo-ochronnych. Różne międzyplony mają jednak różne korzyści. Sprawdźcie, jakie

8 stycznia 2018

ŚOR: użytkownik profesjonalny a nieprofesjonalny

Kim jest profesjonalny użytkownik środków ochrony roślin, a kim nieprofesjonalny? Jakie obowiązują ich przepisy?

16 stycznia 2018

Struktura gleby – jak ją poprawić?

Jednym z najważniejszych czynników decydujących o żyzności gleby jest jej struktura. Na co wpływa i co ją charakteryzuje?

12 stycznia 2018

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij