
Jak ustrzec się przed mykotoksynami w uprawie kukurydzy?
Mykotoksyny nazywane również mikotoksynami są to substancje wytwarzane przez niektóre gatunki grzybów.
Mykotoksyny nazywane również mikotoksynami są to substancje wytwarzane przez niektóre gatunki grzybów.
Ochrona roślin w rolnictwie ekologicznym może opierać się na drożdżach. Mają one wiele zastosowań, również w pracy rolnika. Dowiedz się, jak je wykorzystać
Pieczarki to polski hit eksportowy! Wysoka dynamika ekspansji! Krajowy rynek pieczarek jest prężny i niepodlegający wahaniom koniunktury! Z czego wynika dobra sytuacja na rynku pieczarki?
Polska grzybami stoi… Jak jednak sprawić, aby polscy producenci utrzymali swoją wysoką pozycję na światowym rynku?
Czy w dzisiejszych czasach warto hodować pieczarki? Jaki jest koszt założenia pieczarkarni? Na co warto zwrócić szczególną uwagę?
Polska jest liderem w produkcji pieczarek w Europie i największym eksporterem tych grzybów na świecie. Szacuje się, że ¼ pieczarek w UE pochodzi znad Wisły. Pieczarkowy biznes ma się świetnie, a kolejne pieczarkarnie wyrastają jak grzyby po deszczu.
Shiitake to japońskie grzyby rosnące na dębach, grabach i drzewach shii. Jako jedne z najstarszych gatunków grzybów uprawianych przez człowieka, popularnością cieszą się nie tylko w Azji, ale też w Europie. W Polsce zainteresowanie shiitake rośnie.
U progu jesieni to one wabią do lasów setki wielbicieli. Doskonałe przyrządzane na świeżo. Wyśmienite w marynatach i zalewach. I jeszcze przyjemność samego grzybobrania. Grzyby! Co więc powinien wiedzieć każdy ich amator?
To może być najgorszy sezon od lat – alarmują grzybiarze. Grzybów w lasach nie ma, a miłośnicy grzybobrania wracają z leśnych wycieczek z pustymi rękoma.