Podziel się sposobami na grzyby

U progu jesieni to one wabią do lasów setki wielbicieli. Doskonałe przyrządzane na świeżo. Wyśmienite w marynatach i zalewach. I jeszcze przyjemność samego grzybobrania. Grzyby! Co więc powinien wiedzieć każdy ich amator?

U progu jesieni to one wabią do lasów setki wielbicieli. Borowiki, podgrzybki, maślaki, rydze, kurki. Doskonałe przyrządzane na świeżo. Wyśmienite w marynatach i zalewach. I jeszcze przyjemność samego grzybobrania. Grzyby! Co więc powinien wiedzieć każdy ich amator?

Zacznijmy od pytania o wartości odżywcze grzybów. Często mówi się, że oprócz walorów smakowych nie mają one żadnych cennych właściwości. Małgorzata Stanior – mgr dietetyk kliniczny, farmaceuta – zaprzecza. – Grzyby zawierają wiele minerałów, aminokwasów, witamin (A, B1, B2, D, PP, C). Są w nich także mikroelementy: miedź, cynk, jod, mangan. Ze względu na dużą zawartość białek nazywane są nawet „leśnym mięsem”. Ponadto mają bardzo mało kalorii, dlatego są korzystne dla osób, które się odchudzają.

Zanim do lasu

Przed rozpoczęciem sezonu warto przypomnieć sobie kilka zasad:

  1. Zbieramy tylko te grzyby, które znamy.
  2. Nie zbieramy zarówno grzybów bardzo młodych, jak i starych – przejrzałych.
  3. Grzyby wykręcamy z podłoża, wycięcie samego kapelusza utrudni rozpoznanie.
  4. Zbieramy grzyby tylko do łubianek i przewiewnych koszyków. W torebkach, siatkach i plastikowych koszykach grzyby łatwo ulegają zaparzeniu i zepsuciu. Nawet w jadalnych gatunkach mogą się wtedy wytwarzać substancje trujące i szkodliwe dla zdrowia.
  5. Nie oceniamy grzybów po smaku: śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy ma łagodny smak, niewyróżniający się niczym szczególnym.

W lesie i w kuchni

Grzyby wabią nie tylko wyjątkowym aromatem i smakiem. Dla wielu osób ważne jest także to, by zbierając je, obcować z przyrodą. Tak jest w przypadku pani Jolanty Terlickiej z Lgoty w gm. Wręczyca, dla której grzybobranie to wspaniały relaks. W minionym roku dzięki tej formie odpoczynku do spiżarni gospodyni trafiły 3 kg suszonych grzybów, nie mówiąc o innych przetworach. – Susz sprawdza się w wielu potrawach, takich jak zupa czy sosy. Świeże grzyby przygotowuję w zależności od gatunku. Do najlepszych zaliczam borowiki w śmietanie – opowiada pani Terlicka.

A oto przepis pani Joli:

Borowiki w śmietanie

  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka świeżej posiekanej zielonej pietruszki

Borowiki należy oczyścić, w razie potrzeby umyć, a następnie pokroić (niezbyt drobno). Na patelni rozpuścić masło i wrzucić grzyby. Smażyć na wolnym ogniu, aż się zrumienią i zmiękną. Pod koniec smażenia dodajemy pozostałe składniki i jeszcze chwilę dusimy, aby sos odparował. Przed podaniem posypujemy świeżą pietruszką.

Wszystkim, którzy lubią świeże grzyby, doświadczona gospodyni poleca również sporządzenie specjalnej solanki, która pozwoli wrócić do ulubionych smaków w dowolnym czasie.

Grzyby w solance

Solanka:

  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli

Grzyby (dowolnego gatunku) czyścimy i kroimy. Wrzucamy do garnka na wrzącą, lekko osoloną wodą. Gotujemy 10 minut, po czym odcedzamy na sicie i hartujemy zimną wodą. Następnie przekładamy do słoiczków i zalewamy solanką. Pasteryzujemy 40 minut. Tak przygotowane grzyby, nie tracąc swoich wartości smakowych, mogą przetrwać do kolejnego sezonu.

Grzybki w marynacie

Marynata:

  • 3,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu
  • 1 łyżka (czubata) cukru
  • 1 liść laurowy
  • cebula pokrojona w krążki
  • pieprz w ziarnach

Wszystkie składniki marynaty trzeba razem zagotować. Grzyby po oczyszczeniu i umyciu gotować 20 minut w lekko osolonej wodzie. Potem przepłukać zimną wodą, przełożyć do słoiczków i zalać marynatą. Pasteryzować 40 minut.

Borowiki, podgrzybki, maślaki, rydze, kurki – wszystkie nadają się do solanek czy marynat. Trzeba tylko pamiętać, że do przetworów wybieramy najlepsze okazy. A jesień już tuż-tuż. Grzybobranie czas zacząć!

Jeżeli macie swoje ulubione przepisy na grzyby, podzielcie się z nami!

Czy w 2017 będzie lepsza koniunktura w rolnictwie?

Koniunktura w rolnictwie bez większych zmian, jedynie w produkcji mleka i wieprzowiny ma się poprawić, ale nie na długo.

28 kwietnia 2017

Tradycje wielkanocne: rodzinnie, kolorowo i ze smakiem!

Święta Wielkanocne mają bardzo bogatą tradycję, są niezwykle barwne, pełne symboli oraz religijnych i ludowych obrzędów! Zobaczcie sami!

15 kwietnia 2017

Uprawy GMO pod kontrolą – nowe przepisy!

Przygotowany projekt ustawy zakłada tworzenie specjalnych stref na uprawy GMO oraz ich kontrolę, a także kary za nielegalne prowadzenie.

18 kwietnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij