Podziel się sposobami na grzyby

U progu jesieni to one wabią do lasów setki wielbicieli. Doskonałe przyrządzane na świeżo. Wyśmienite w marynatach i zalewach. I jeszcze przyjemność samego grzybobrania. Grzyby! Co więc powinien wiedzieć każdy ich amator?

U progu jesieni to one wabią do lasów setki wielbicieli. Borowiki, podgrzybki, maślaki, rydze, kurki. Doskonałe przyrządzane na świeżo. Wyśmienite w marynatach i zalewach. I jeszcze przyjemność samego grzybobrania. Grzyby! Co więc powinien wiedzieć każdy ich amator?

Zacznijmy od pytania o wartości odżywcze grzybów. Często mówi się, że oprócz walorów smakowych nie mają one żadnych cennych właściwości. Małgorzata Stanior – mgr dietetyk kliniczny, farmaceuta – zaprzecza. – Grzyby zawierają wiele minerałów, aminokwasów, witamin (A, B1, B2, D, PP, C). Są w nich także mikroelementy: miedź, cynk, jod, mangan. Ze względu na dużą zawartość białek nazywane są nawet „leśnym mięsem”. Ponadto mają bardzo mało kalorii, dlatego są korzystne dla osób, które się odchudzają.

Zanim do lasu

Przed rozpoczęciem sezonu warto przypomnieć sobie kilka zasad:

  1. Zbieramy tylko te grzyby, które znamy.
  2. Nie zbieramy zarówno grzybów bardzo młodych, jak i starych – przejrzałych.
  3. Grzyby wykręcamy z podłoża, wycięcie samego kapelusza utrudni rozpoznanie.
  4. Zbieramy grzyby tylko do łubianek i przewiewnych koszyków. W torebkach, siatkach i plastikowych koszykach grzyby łatwo ulegają zaparzeniu i zepsuciu. Nawet w jadalnych gatunkach mogą się wtedy wytwarzać substancje trujące i szkodliwe dla zdrowia.
  5. Nie oceniamy grzybów po smaku: śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy ma łagodny smak, niewyróżniający się niczym szczególnym.

W lesie i w kuchni

Grzyby wabią nie tylko wyjątkowym aromatem i smakiem. Dla wielu osób ważne jest także to, by zbierając je, obcować z przyrodą. Tak jest w przypadku pani Jolanty Terlickiej z Lgoty w gm. Wręczyca, dla której grzybobranie to wspaniały relaks. W minionym roku dzięki tej formie odpoczynku do spiżarni gospodyni trafiły 3 kg suszonych grzybów, nie mówiąc o innych przetworach. – Susz sprawdza się w wielu potrawach, takich jak zupa czy sosy. Świeże grzyby przygotowuję w zależności od gatunku. Do najlepszych zaliczam borowiki w śmietanie – opowiada pani Terlicka.

A oto przepis pani Joli:

Borowiki w śmietanie

  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka świeżej posiekanej zielonej pietruszki

Borowiki należy oczyścić, w razie potrzeby umyć, a następnie pokroić (niezbyt drobno). Na patelni rozpuścić masło i wrzucić grzyby. Smażyć na wolnym ogniu, aż się zrumienią i zmiękną. Pod koniec smażenia dodajemy pozostałe składniki i jeszcze chwilę dusimy, aby sos odparował. Przed podaniem posypujemy świeżą pietruszką.

Wszystkim, którzy lubią świeże grzyby, doświadczona gospodyni poleca również sporządzenie specjalnej solanki, która pozwoli wrócić do ulubionych smaków w dowolnym czasie.

Grzyby w solance

Solanka:

  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli

Grzyby (dowolnego gatunku) czyścimy i kroimy. Wrzucamy do garnka na wrzącą, lekko osoloną wodą. Gotujemy 10 minut, po czym odcedzamy na sicie i hartujemy zimną wodą. Następnie przekładamy do słoiczków i zalewamy solanką. Pasteryzujemy 40 minut. Tak przygotowane grzyby, nie tracąc swoich wartości smakowych, mogą przetrwać do kolejnego sezonu.

Grzybki w marynacie

Marynata:

  • 3,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu
  • 1 łyżka (czubata) cukru
  • 1 liść laurowy
  • cebula pokrojona w krążki
  • pieprz w ziarnach

Wszystkie składniki marynaty trzeba razem zagotować. Grzyby po oczyszczeniu i umyciu gotować 20 minut w lekko osolonej wodzie. Potem przepłukać zimną wodą, przełożyć do słoiczków i zalać marynatą. Pasteryzować 40 minut.

Borowiki, podgrzybki, maślaki, rydze, kurki – wszystkie nadają się do solanek czy marynat. Trzeba tylko pamiętać, że do przetworów wybieramy najlepsze okazy. A jesień już tuż-tuż. Grzybobranie czas zacząć!

Jeżeli macie swoje ulubione przepisy na grzyby, podzielcie się z nami!

VI konferencja „Nauka – Biznes – Rolnictwo”: tym razem problemy wody!

W Puławskim Parku Naukowo-Technologicznym odbyła się VI konferencja „Nauka – Biznes – Rolnictwo”. Głównym tematem była woda.

25 listopada 2016

Rozpoczęły się Centralne Targi Rolnicze 2016

308 wystawców z branży rolno-spożywczej prezentuje się na pierwszych międzynarodowych Centralnych targach Rolniczych 2016. Co można zobaczyć?

25 listopada 2016

Złoty Żuraw Rolnictwa dla Banku BPS

Bank Polskiej Spółdzielczości został nagrodzony tytułem Złoty Żuraw Rolnictwa podczas Centralnych Targów Rolniczych 2016.

28 listopada 2016