Urząd Bezpieczeństwa Żywności pod lupą: głos weterynarzy

Download PDF

Krajowa Izba Lekarsko-Weterynaryjna bacznie przygląda się pracom nad powstaniem Urzędu Bezpieczeństwa Żywności. Dlaczego?

Urząd Bezpieczeństwa Żywności powstaje z inicjatywy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Do zespołu pracującego nad jego powstaniem nie został jednak zaproszony samorząd lekarski.

Uważnie przyglądamy się pracom zespołu, gdyż zależy nam, by nowy urząd rzeczywiście się sprawdził. Na chwilę obecną niepokoi nas nieco tempo prac. Poza tym my również, jako przedstawiciele lekarzy weterynarii, chcielibyśmy podzielić się swoimi spostrzeżeniami – mówi Witold Katner, rzecznik prasowy Krajowej Izby Lekarsko-Weterynaryjnej.

Na chwilę obecną niepokoi nas nieco tempo prac. Poza tym my również, jako przedstawiciele lekarzy weterynarii, chcielibyśmy podzielić się swoimi spostrzeżeniami.

Witold Katner, rzecznik prasowy Krajowej Izby Lekarsko-Weterynaryjnej

Izba uważa, że niezwykle ważna jest dyskusja ze wszystkimi zainteresowanymi środowiskami. Zbyt szybkie, nierozważne pomysły mogą zaszkodzić konsumentom oraz przemysłowi spożywczemu, który konsekwentnie od wielu lat bije rekordy sprzedaży zagranicę. Gwarantuje to Inspekcja Weterynaryjna. Dla importerów warunkiem koniecznym do zakupu naszej żywności jest certyfikat zdrowotności poświadczony przez urzędowego lekarza weterynarii.

Według Izby najlepszym rozwiązaniem byłoby przyłączenie do IW pozostałych inspekcji, które rząd planuje skonsolidować, czyli Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz części zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Takie rozwiązanie wydaje się być zasadne, ponieważ 80% zadań nowego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności będzie dotyczyło kwestii weterynaryjnych. Jednocześnie tylko Inspekcja Weterynaryjna posiada w tej chwili struktury powiatowe.

jakość tradycja / bezpieczeństwo żywności

80% zadań nowego Urzędu Bezpieczeństwa Żywności będzie dotyczyło kwestii weterynaryjnych.

Cieszymy się , że padł pomysł stworzenia pionowej struktury nowej inspekcji – mówi Witold Katner.

Będzie ona wykonywać swoje zadania jako organ rządowej administracji niezespolonej. Ma to duże znaczenie w sytuacji, kiedy inspektorzy będą musieli przeciwdziałać zagrożeniom jak np. ogniska choroby zakaźnej, wycofanie niebezpiecznej żywności na terenie kilku województw. Usprawni to także kwestie finansowania takich działań.

Izba opowiada się też zdecydowanie za stworzeniem instytucji, która będzie podległa premierowi, gdyż jej kompetencje będą bowiem dotyczyć zakresu działania kilku ministerstw: rolnictwa, zdrowia i środowiska.

Więcej o Urzędzie Bezpieczeństwa Żywności znajdziecie tutaj:

  1. Urząd Bezpieczeństwa Żywności: kiedy projekt?
  2. Dla bezpieczeństwa żywności: głosy o nowej inspekcji
  3. Bezpieczeństwo żywności i żywienia: nowelizacja ustawy

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o