Bezpieczeństwo żywności i żywienia: nowelizacja ustawy

Download PDF

W trakcie 8 posiedzenia Sejmu RP, które trwa od 13 do 15 stycznia, odbywają  się pierwsze czytania poselskiego projektu nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw.

Projekt przewiduje m.in. objęcie produkcji i sprzedaży przez rolników żywności z ich gospodarstw – np. serów czy wędlin – nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej. Doprecyzowany zostaje podział kompetencji między tą inspekcją a Państwową Inspekcją Sanitarną w zakresie kontroli bezpośredniego handlu detalicznego prowadzonego przez rolników. W myśl projektu tylko Inspekcja Weterynaryjna będzie miała prawo do kontroli całego procesu produkcji żywności, aż po bezpośrednią sprzedaż konsumentom. Projekt zakłada, że za całość będzie odpowiadać Inspekcja Weterynaryjna.

Projekt przewiduje również, że do rejestru prowadzonego przez powiatowego lekarza weterynarii będą wpisywane prowadzone przez rolników zakłady wytwarzające produkty pochodzenia zwierzęcego i wprowadzające je na rynek w ramach handlu detalicznego. Ponadto, zgodnie z projektem, rolnicy będą mogli sprzedawać żywność z własnych gospodarstw na wszystkich targowiskach (także w budynkach), a nie wyłącznie na targowiskach niezadaszonych.

Projekt wprowadza też zmiany wynikające z doświadczeń związanych z afrykańskim pomorem świń (ASF) u dzików. Doprecyzowano, że ograniczenia w produkcji i wprowadzaniu na rynek produktów pochodzenia zwierzęcego miałyby dotyczyć tylko tych pozyskanych od zwierząt z gatunków, wobec których wprowadzono ograniczenia w związku z chorobą zakaźną, a nie od wszystkich gatunków wrażliwych na daną chorobę.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o