Wapnowanie gleby: jakie błędy są najczęstsze?

Wapnowanie gleby: jakie błędy są najczęstsze?

Wapnowanie gleby to dobry sposób na jej odkwaszenie. Pod warunkiem, że jest prawidłowo przeprowadzone...

Późne lato i jesień, czyli czas bezpośrednio po zbiorach, to najlepszy moment na przywrócenie glebie właściwego pH poprzez zabieg wapnowania. Aby jednak wapnowanie przyniosło oczekiwane rezultaty, warto przestrzegać kilku zasad.

Wapnowanie pozwala skutecznie i szybko poprawić parametry gleby, dzięki czemu będzie lepiej przygotowana pod kolejne zasiewy. Najlepszym terminem jego wykonania jest późne lato oraz jesień, najlepiej tuż po zbiorach.

– Warto pamiętać, że rozrzucone na polu wapno potrzebuje czasu na dokładne wymieszanie się z glebą – radzi Daniel Dąbrowski z Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu. – Konieczne jest też dobranie rodzaju nawozu wapniowego do rodzaju gleby. Na ciężkich, gliniastych glebach lepiej sprawdzają się nawozy tlenkowe, natomiast dla gleb lekkich i piaszczystych bardziej wskazane są nawozy wapniowe w formie węglanowej. Nawóz tlenkowy, łatwo rozpuszczalny w wodzie, zastosowany na glebie lekkiej może bowiem wręcz pogorszyć jej strukturę.

wapnowanie

Wapnowanie najlepiej przeprowadzić tuż po zbiorach.

Niedostosowanie rodzaju nawozu do gleby spowoduje, że nie spełni on swojego zadania. Ale to niejedyny błąd, który sprawia, że wapnowanie nie przynosi rezultatów. Kolejnym błędem jest stosowanie nawozu wapniowego na mokrą glebę albo podczas deszczowej pogody. Wapnowanie należy koniecznie przeprowadzać podczas suchej i bezwietrznej pogody.

Nie jest również dobrym pomysłem stosowanie w jednym roku nawozu wapniowego oraz organicznego, np. obornika. 2 w 1 w tym przypadku oznacza bowiem więcej strat niż korzyści, ponieważ wapno powoduje przyspieszenie rozkładu azotu w oborniku, z czego większość się ulatnia, a co za tym idzie – nie może być przyswojona przez glebę.

 

Koniecznie przeczytaj:

Spółdzielnia Produkcyjna w Bachorzewie – warzywa na „5”

Jedne z najlepszych sałat i szpinak są uprawiane na polach spółdzielni w Bachorzewie na Wisłą. Ziemia tutaj jest bardzo dobrze zmianowana i nawożona.

13 października 2017

Gryzonie na polach: czy są groźne?

Wszędzie, gdzie pojawia się człowiek, pojawiają się też gryzonie. Czy i na ile są one groźne dla naszych upraw?

10 października 2017

Golden Delicious – smakowita zieleń w polskich sadach

Golden Delicious to obok Gali najczęściej obecnie uprawiana w Polsce odmiana jabłoni. Walory smakowe jabłek powodują wzrost zainteresowania sadowników.

9 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij