Wartość eksportu polskiej żywności w 2015 r.

Według prognoz BZ WBK wartość polskiego eksportu żywności wyniosła 23,3 mld euro. Jak ma się to do prognoz ministerstwa?

Ponad 23,3 mld euro – tyle w 2015 r. wynosiła wartość eksportu polskiej żywności według najnowszych prognoz Banku Zachodniego WBK.

Wartość eksportu polskiej żywności według lipcowych szacunków Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi ma wynieść w tym roku więcej, bo aż 25 mld euro.

W IV kwartale roku wzrost ma jednak nieco wyhamować – podają eksperci Banku Zachodniego WBK.

Generalnie wartość eksportu produktów żywnościowych rośnie, czemu sprzyja utrzymujący się na niskim poziomie kurs złotego wobec euro i dolara. Granicznym kursem dla eksporterów od kilku lat jest 4 zł za euro. W tym roku kurs był powyżej tego poziomu. Wynik ten mógł pomóc nie tylko producentom zbóż, nasion rzepaku, ale również producentom drobiu. Wzrost eksportu tych surowców w pierwszej połowie roku to z pewnością też efekt bardzo dobrych ubiegłorocznych zbiorów, a więc i lepszych cen proponowanych za ich zakup.

Ptasia grypa – odszkodowania sprawiedliwe dla producentów drobiu!

Czy można obiektywnie wycenić wartość kury w czasie ptasiej grypy? Jak uniknąć strat na odszkodowaniu i utrzymać dobre wyniki w 2017 roku?

21 lutego 2017

N-Lock Stabilizator azotu: jakie są korzyści z jego stosowania?

Nawożenie azotowe nie zawsze pokrywa całkowite zapotrzebowanie roślin. Co zrobić, żeby straty azotu były jak najmniejsze, a plon wyższy?

27 lutego 2017

Międzyplon ozimy – wady i zalety

Jakie korzyści daje międzyplon ozimy? Jakie rośliny uprawne najlepiej nadają się na sianie międzyplonu w tym okresie?

20 lutego 2017