Wartość eksportu polskiej żywności w 2015 r.

Według prognoz BZ WBK wartość polskiego eksportu żywności wyniosła 23,3 mld euro. Jak ma się to do prognoz ministerstwa?

Ponad 23,3 mld euro – tyle w 2015 r. wynosiła wartość eksportu polskiej żywności według najnowszych prognoz Banku Zachodniego WBK.

Wartość eksportu polskiej żywności według lipcowych szacunków Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi ma wynieść w tym roku więcej, bo aż 25 mld euro.

W IV kwartale roku wzrost ma jednak nieco wyhamować – podają eksperci Banku Zachodniego WBK.

Generalnie wartość eksportu produktów żywnościowych rośnie, czemu sprzyja utrzymujący się na niskim poziomie kurs złotego wobec euro i dolara. Granicznym kursem dla eksporterów od kilku lat jest 4 zł za euro. W tym roku kurs był powyżej tego poziomu. Wynik ten mógł pomóc nie tylko producentom zbóż, nasion rzepaku, ale również producentom drobiu. Wzrost eksportu tych surowców w pierwszej połowie roku to z pewnością też efekt bardzo dobrych ubiegłorocznych zbiorów, a więc i lepszych cen proponowanych za ich zakup.

Tradycyjne wędzenie: na jakich zasadach jest możliwe?

Na co należy zwrócić uwagę podczas tradycyjnego wędzenia? W jaki sposób ograniczają polskich przetwórców unijne przepisy?

7 stycznia 2017

Drzewa szybko rosnące, czyli jak zarabiać 20 tys. zł rocznie z 1 ha?

Zysk i zakontraktowane, czyli pewne pieniądze z plantacji drzew tlenowych Oxytree! Zainwestuj w drzewa szybko rosnące!

19 stycznia 2017

BSE (choroba szalonych krów) a program jej zwalczania

Wprawdzie przypadki BSE są w Polsce i Europie coraz rzadsze, ale rząd przygotował program zwalczania choroby szalonych krów na 2017 r. Jaki?

10 stycznia 2017