Wartość eksportu polskiej żywności w 2015 r.

Download PDF

Ponad 23,3 mld euro – tyle w 2015 r. wynosiła wartość eksportu polskiej żywności według najnowszych prognoz Banku Zachodniego WBK.

Wartość eksportu polskiej żywności według lipcowych szacunków Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi ma wynieść w tym roku więcej, bo aż 25 mld euro.

W IV kwartale roku wzrost ma jednak nieco wyhamować – podają eksperci Banku Zachodniego WBK.

Generalnie wartość eksportu produktów żywnościowych rośnie, czemu sprzyja utrzymujący się na niskim poziomie kurs złotego wobec euro i dolara. Granicznym kursem dla eksporterów od kilku lat jest 4 zł za euro. W tym roku kurs był powyżej tego poziomu. Wynik ten mógł pomóc nie tylko producentom zbóż, nasion rzepaku, ale również producentom drobiu. Wzrost eksportu tych surowców w pierwszej połowie roku to z pewnością też efekt bardzo dobrych ubiegłorocznych zbiorów, a więc i lepszych cen proponowanych za ich zakup.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o