Wartość eksportu polskiej żywności w 2015 r.

Według prognoz BZ WBK wartość polskiego eksportu żywności wyniosła 23,3 mld euro. Jak ma się to do prognoz ministerstwa?

Ponad 23,3 mld euro – tyle w 2015 r. wynosiła wartość eksportu polskiej żywności według najnowszych prognoz Banku Zachodniego WBK.

Wartość eksportu polskiej żywności według lipcowych szacunków Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi ma wynieść w tym roku więcej, bo aż 25 mld euro.

W IV kwartale roku wzrost ma jednak nieco wyhamować – podają eksperci Banku Zachodniego WBK.

Generalnie wartość eksportu produktów żywnościowych rośnie, czemu sprzyja utrzymujący się na niskim poziomie kurs złotego wobec euro i dolara. Granicznym kursem dla eksporterów od kilku lat jest 4 zł za euro. W tym roku kurs był powyżej tego poziomu. Wynik ten mógł pomóc nie tylko producentom zbóż, nasion rzepaku, ale również producentom drobiu. Wzrost eksportu tych surowców w pierwszej połowie roku to z pewnością też efekt bardzo dobrych ubiegłorocznych zbiorów, a więc i lepszych cen proponowanych za ich zakup.

Emerytura rolnicza z KRUS będzie wyższa!

Od marca najniższe emerytury rolnicze z KRUS wyniosą 1000 zł. Resort rolnictwa zapewnia także, że nie ma planów likwidacji KRUS-u.

25 listopada 2016

III Forum Sektora Wołowiny: szanse, wyzwania, bariery

Na III Forum Sektora Wołowiny omówiono szczegółowo szanse, wyzwania i bariery polskiego rynku wołowiny i możliwości poprawy sytuacji na rynku.

1 grudnia 2016

Światowa produkcja ziemniaka: prognozy są dobre!

Optymistyczne prognozy produkcji, ale nie dla wszystkich regionów. Produkcja ziemniaka będzie wypierana z krajów o wysokich temperaturach…

2 grudnia 2016