Wartość eksportu polskiej żywności w 2015 r.

Według prognoz BZ WBK wartość polskiego eksportu żywności wyniosła 23,3 mld euro. Jak ma się to do prognoz ministerstwa?

Ponad 23,3 mld euro – tyle w 2015 r. wynosiła wartość eksportu polskiej żywności według najnowszych prognoz Banku Zachodniego WBK.

Wartość eksportu polskiej żywności według lipcowych szacunków Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi ma wynieść w tym roku więcej, bo aż 25 mld euro.

W IV kwartale roku wzrost ma jednak nieco wyhamować – podają eksperci Banku Zachodniego WBK.

Generalnie wartość eksportu produktów żywnościowych rośnie, czemu sprzyja utrzymujący się na niskim poziomie kurs złotego wobec euro i dolara. Granicznym kursem dla eksporterów od kilku lat jest 4 zł za euro. W tym roku kurs był powyżej tego poziomu. Wynik ten mógł pomóc nie tylko producentom zbóż, nasion rzepaku, ale również producentom drobiu. Wzrost eksportu tych surowców w pierwszej połowie roku to z pewnością też efekt bardzo dobrych ubiegłorocznych zbiorów, a więc i lepszych cen proponowanych za ich zakup.

Skrzypionki już buszują w zbożach

Skrzypionki zaczęły już pokazywać się w plantacjach zbóż. Czy bać się tego szkodnika?

22 maja 2017

Kukurydza: nawożenie mikroelementami

Po okresie długotrwałych chłodów doczekaliśmy się w końcu wschodów kukurydzy. Przez tak długi okres kiełkowania, w tym roku bardziej niż w standardowych, musimy wspomóc ją mikroelementami. Które z nich...

28 maja 2017

Dokarmianie zbóż w T2- witaminy dla zboża

Wykonując drugi zabieg fungicydowy warto zastosować makro- i mikroelementy. Dokarmianie zbóż podczas zabiegu T2 potrafi zdecydowanie poprawić jakość ziarna

20 maja 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij