Wielka wieczerza wigilijna

Wielka wieczerza wigilijna

Ponad 300 kg karpia, 250 kg ziemniaków, 500 l barszczu – to tylko niektóre przysmaki, jakie dla swoich gości szykuje WIR.

Wieczerza wigilijna organizowana przez Wielkopolską Izbę Rolniczą odbędzie się już 5 grudnia. Na gości będą czekały tradycyjne świąteczne potrawy.

Organizatorzy zakładają, że w spotkaniu weźmie udział ponad 1200 osób. Celem spotkania jest integracja środowisk wiejskich, kultywowanie wielkopolskich tradycji związanych ze Świętami Bożego Narodzenia i rozpowszechnianie ich wśród młodego pokolenia.

Spotkanie jak każda tradycja wieczerzy wigilijnej rozpocznie się od składania życzeń i dzielenia się opłatkiem. Uroczysta kolacja składać się będzie z wigilijnych potraw: barszcz czerwony na zakwasie z buraków ćwikłowych z uszkami i nadzieniem z leśnych grzybów, karp królewski w złocistej panierce wyhodowany w przygodzickich stawach, śledzie w śmietanie, sałatki, ziemniaki oraz kapusta z grochem, makiełki, makowce, pierniki, kompot z suszonych śliwek i mandarynki. Wszystkie potrawy przygotowane będą z zachowaniem przepisów regionalnych – informuje Piotr Walkowski, prezes WIR.

Jak udało się nam ustalić, wieczerza wigilijna będzie obfita. Przygotowane zostaną imponujące ilości potraw: 350 kg karpia w złocistej panierce, 250 kg ziemniaków, 150 kg kapusty z grochem, 500 litrów barszczu czerwonego, 6 tys. sztuk uszek z grzybami, 150 kg makiełek, 150 kg makowca, 100 kg piernika, 200 kg mandarynek, 150 kg sałatki śledziowej oraz 100 bochenków chleba. Do przygotowania wigilijnej kolacji zużyte zostanie 30 kg miodu, 50 litrów mleka, 50 litrów śmietany, 80 kg masła, 100 kg kapusty, 15 kg fasoli, 50 kg maku, 500 kg karpia, 80 kg śledzi oraz 150 kg buraków.

Finansowanie rolnictwa nakierowane na potrzeby

Jaka jest sytuacja finansowa rolników i w co inwestują? - najnowsze badania firmy Martin & Jacob we współpracy z Bankiem BGŻ BNP Paribas.

21 maja 2018

Dziedzictwo kulturowe wsi

Czy ktoś bardziej niż rolnik przywiązany jest do ziemi, zwyczajów, sierpa tatowego? O tej mocnej więzi świadczą muzea i parki etnograficzne

19 maja 2018

Ciekawostki rolnicze w 100 sekund – m.in. produkcja wina

W aktualnym wydaniu „100 sekund” mówimy m.in. o rekordowo niskiej produkcji wina, pasiekach na dachu i pewnej kłótni sąsiedzkiej.

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close