Woskowanie jabłek: za czy przeciw?

Jabłka z importu mogą być intensywnie czerwone albo zielone, to jednak prawie wszystkie intensywnie się świecą. Dlaczego?

Wszystkie jabłka z importu wyglądają podobnie. Choć mogą być intensywnie czerwone albo zielone, to jednak prawie wszystkie intensywnie się świecą. Czemu służy woskowanie jabłek?

Włoskie jabłka z dyskontu intensywnie się świecą

Włoskie jabłka z dyskontu intensywnie się świecą.

Jak wiemy, Polska importuje jabłka przede wszystkim z Włoch, ale także z Holandii i Portugalii. Można je spotkać w sklepach wielkopowierzchniowych, można nawet w dyskontach. Wszystkie charakteryzują się tym, że mają świecącą skórkę.

To są jabłka woskowane – mówi Grzegorz Wojciechowski, właściciel gospodarstwa sadowniczego z Lubiankowa pod Głownem w woj. łódzkim. Także i polscy sadownicy czasem korzystają z woskownicy, ale większość naszych odbiorców jabłek woskowanych nie chce. Moim zdaniem słusznie.

Woskowanie jabłek ma za zadanie nie tylko poprawić ich wygląd, ale także warstwa wosku ma zapobiec wysychaniu owocu. Mijają dni i tygodnie, a jabłko ciągle jest tak samo jędrne.

Są odmiany, takie jak Ligol, grupa Jonagoldów, Cortland czy Lobo, na których warstwa wosku pojawia się samoistnie, ale też są jabłka, na których wosk się nie wydziela i pozostają suche, pomimo procesu dojrzewania – mówi Karolina Mazur, pani dietetyk z Warszawy. – Jednak jabłka bardzo błyszczące są dodatkowo woskowane. Producenci jabłek zaręczają, że woski, którymi jabłka są pokryte są absolutnie bezpieczne, ale nawet intensywne mycie owoców rzadko kiedy zmywa wosk do czysta, a konsumenci nie zawsze lubią czuć dodatkową tłustość na języku. Jeśli ktoś chce kupować takie jabłka, to pomimo mycia lepiej takie jabłko obrać ze skórki. Tak jest po prostu najbezpieczniej.

Pozostaje jeszcze zapytać o cenę takich jabłek. Jeśli wybierzemy się do dyskontu, na pewno zobaczymy ile kosztują włoskie nawoskowane jabłka. Cena ich waha się od 4,99 do 5,99 zł, podczas gdy polskie jabłka są w cenie ok. 2 zł/kg. Ale te polskie tak się nie świecą…

Cięcie drzewek: metodyka i narzędzia

Coroczne cięcie drzewek owocowych należy do niezbędnych zabiegów pielęgnacyjnych. Kiedy je przeprowadzić i o czym pamiętać?

20 stycznia 2017

Czerń zbóż: groźny grzyb atakujący zboża

Czerń zbóż jest chorobą grzybową wywoływaną przez grzyby z gatunków: Cladosporium herbarum, Alternaria alternata, Epicoccum. Jak się objawia?

20 stycznia 2017

Uprawa kukurydzy w Polsce: rejonizacja upraw

Kukurydza należy do najbardziej wydajnych i przydatnych rolnikowi roślin uprawnych. A jak wygląda uprawa kukurydzy w Polsce?

18 stycznia 2017