Które zboża są najbardziej narażone na niesprzyjające warunki klimatyczne?

Przy planowaniu uprawy warto wziąć pod uwagę to, jak odporne są poszczególne zboża na warunki krańcowe: mróz i suszę.

Warunki atmosferyczne w naszym kraju bywają kapryśne. O ile ostatnie lata pokazują, że klimat ulega stopniowym zmianom – następuje zdecydowane ocieplenie klimatu – to zimy nadal bywają wyjątkowo mroźne. Oczywiście nie tylko mróz jest zagrożeniem dla upraw, tak samo niebezpieczne są długotrwałe słonecznie i gorące dni bez żadnych opadów deszczu. Rozważając odporność zbóż na warunki klimatyczne, musimy wziąć pod uwagę nie tylko gatunek zboża, ale również jego odmianę. Każda z odmian pszenicy, żyta czy jęczmienia ma bowiem określone parametry uprawowe, w tym dane określające ich odporność na ujemną temperaturę i okresy suszy.

Jak odporne na mrozy są poszczególne zboża?

Przybliżmy zagadnienia związane z odpornością zbóż na mrozy. Generalnie wartości są zróżnicowane, jednakże dla ogólnej charakterystyki wygląda to następująco: zbożem zdecydowanie najbardziej odpornym na ujemne temperatury jest żyto, które może wytrzymać temperaturę nawet do -30°C. Druga w kolejności jest pszenica, ona również potrafi wytrzymać niskie temperatury, ale już nie tak bardzo jak żyto – pszenicy nie zagrażają temperatury do -20°C. Najbardziej podatny jest jednak jęczmień, ten gatunek zboża nie radzi sobie najlepiej z ujemnymi temperaturami i już -15°C poniżej zera bywa dla niego zagrożeniem.

zboża a pogoda

Najmniej odporny na bardzo niskie temperatury jest jęczmień. (fot. AgroFoto.pl, użytkownik: koniu)

Jak odporne na suszę są poszczególne zboża?

Z kolei na suszę zwykle najmniej narażone są zboża ozime, kukurydza i zboża jare, to zdecydowanie dobre wiadomości, ponieważ przykładowo rośliny strączkowe są narażone nawet na najmniejsze przejawy suszy. W naszym klimacie większość zbóż dobrze sobie radzi z suszami, gorzej natomiast z zimą. Nie oznacza to, że zboża nie są zagrożone upałami – konieczna jest odpowiednia agrotechnika i taki siew zbóż, aby ich system korzeniowy był bogato i głęboko rozwinięty. Określając podatność zbóż na warunki klimatyczne naszego regionu, warto zapoznać się z listami polecanych odmian zbóż dla poszczególnych województw.

 

Zobacz również: Strefy mrozoodporności: jaki wpływ mają na polskie uprawy?

Nawożenie śliwy – jakie składniki dostarczyć?

Śliwa domowa jest często spotykanym drzewem sadowniczym uprawnianym w Polsce. Sprawdź, jak prawidłowo przeprowadzić nawożenie śliwy.

13 lutego 2017

Ochrona warzyw przed szkodnikami i chorobami: nowości na 2017!

Jak skutecznie zwalczać: przędziorka, pchełkę, mszyce, liściolubkę, chowacza, szarą pleśń, rdzę i inne problemy w uprawach warzyw?

10 lutego 2017

Podstawowe metody szczepienia gruszy

Szczepienie gruszy jest podstawowym zabiegiem który ma na celu zwiększenie odporności drzewa na mrozy i choroby. Jak poprawnie dokonać szczepienia gruszy?

21 lutego 2017