Które zboża są najbardziej narażone na niesprzyjające warunki klimatyczne?
Warunki atmosferyczne w naszym kraju bywają kapryśne. O ile ostatnie lata pokazują, że klimat ulega stopniowym zmianom – następuje zdecydowane ocieplenie klimatu – to zimy nadal bywają wyjątkowo mroźne.
Oczywiście nie tylko mróz jest zagrożeniem dla upraw, tak samo niebezpieczne są długotrwałe słonecznie i gorące dni bez żadnych opadów deszczu. Rozważając odporność zbóż na warunki klimatyczne, musimy wziąć pod uwagę nie tylko gatunek zboża, ale również jego odmianę. Każda z odmian pszenicy, żyta czy jęczmienia ma bowiem określone parametry uprawowe, w tym dane określające ich odporność na ujemną temperaturę i okresy suszy.
Jak odporne na mrozy są poszczególne zboża?
Przybliżmy zagadnienia związane z odpornością zbóż na mrozy. Generalnie wartości są zróżnicowane, jednakże dla ogólnej charakterystyki wygląda to następująco: zbożem zdecydowanie najbardziej odpornym na ujemne temperatury jest żyto, które może wytrzymać temperaturę nawet do -30°C. Druga w kolejności jest pszenica, ona również potrafi wytrzymać niskie temperatury, ale już nie tak bardzo jak żyto – pszenicy nie zagrażają temperatury do -20°C. Najbardziej podatny jest jednak jęczmień, ten gatunek zboża nie radzi sobie najlepiej z ujemnymi temperaturami i już -15°C poniżej zera bywa dla niego zagrożeniem.
Jak odporne na suszę są poszczególne zboża?
Z kolei na suszę zwykle najmniej narażone są zboża ozime, kukurydza i zboża jare, to zdecydowanie dobre wiadomości, ponieważ przykładowo rośliny strączkowe są narażone nawet na najmniejsze przejawy suszy. W naszym klimacie większość zbóż dobrze sobie radzi z suszami, gorzej natomiast z zimą. Nie oznacza to, że zboża nie są zagrożone upałami – konieczna jest odpowiednia agrotechnika i taki siew zbóż, aby ich system korzeniowy był bogato i głęboko rozwinięty. Określając podatność zbóż na warunki klimatyczne naszego regionu, warto zapoznać się z listami polecanych odmian zbóż dla poszczególnych województw.
Zobacz również: Strefy mrozoodporności: jaki wpływ mają na polskie uprawy?