PATRON SERWISU: Blattin

Żywienie drobiu: jakie zioła warto dodać do paszy?

Dodatki paszowe różnego rodzaju cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Stosowane są w celu poprawy efektywności żywienia oraz zachowania zdrowia i kondycji zwierząt. Ostatnio popularne w przemyśle drobiarskim stały się zioła i ich komponenty, które już od dawna stosowane są w chowie przyzagrodowym. Oto niektóre zalety suplementacji ziołami. Dowiesz się również, jakie dodatki ziołowe warto stosować!

Reklama

Żywienie drobiu paszą z ziołami = alternatywa dla antybiotyków

Antybiotyki były stosowane w żywieniu drobiu przez ponad 50 lat. Długotrwałe ich używanie prowadziło jednak do tworzenia się opornych szczepów chorobotwórczych bakterii oraz niszczenia pożądanej flory układu pokarmowego. W 2006 r. wprowadzono zakaz stosowania antybiotyków paszowych w krajach Unii Europejskiej. Ich brak może skutkować częstszym występowaniem stanów zapalnych, biegunek, zmniejsza przyrost masy ciała oraz zwiększa śmiertelność ptaków. Zioła stały się więc naturalną, ekologiczną alternatywą.

Ich główną zaletą jest to, że zawierają wiele substancji czynnych, takich jak olejki eteryczne, garbniki, glikozydy, flawonoidy, terpeny, śluzy i kwasy organiczne, które wykazują działanie przeciwstresowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i immunostymulacyjne. Przez wzmaganie wydzielania enzymów trawiennych poprawiają apetyt i utrzymują organizm zwierzęcia w równowadze fizjologicznej.

Żywienie drobiu ziołami ma również na celu poprawę odporności zwierząt na działanie czynników chorobotwórczych.

Trwają badania nad ziołami w paszach!

Nad dodatkami ziołowymi i ich wpływem na parametry produkcyjne nadal prowadzone są badania. Uzyskane jak dotąd wyniki są bardzo obiecujące. Zwierzęta żywione dodatkiem olejków eterycznych z oregano, szałwii, liścia laurowego, anyżu i cytrusów lepiej przetwarzały pasze, co prowadziło do zmiany w ekosystemie jelit i lepszej dostępności składników odżywczych. Dzięki takiej suplementacji wyraźnie wzrasta masa ciała oraz jaj zarówno u broilerów, jak i niosek. U przepiórek zaobserwowano także obniżenie ilości tłuszczu sadełkowego. Ekstrakty z czosnku, szałwii, jeżówki purpurowej, tymianku i oregano u kurcząt zarażonych oocystami Eimeria sp. wpłynęły korzystnie na wskaźniki produkcyjne.

Żywienie drobiu ziołami ma również na celu poprawę odporności zwierząt na działanie czynników chorobotwórczych – działają one bowiem pozytywnie na układ immunologiczny ptaków oraz zmniejszają ich podatność na choroby zakaźne. Ponadto, olejki eteryczne zawarte w roślinach wykazują efekt hipocholesterolemiczny, tzn. hamują aktywność reduktazy HMG – CoA (enzymu wątrobowego), regulując w ten sposób ilość syntetyzowanego cholesterolu i tym samym obniżając jego poziom we krwi. Substancje takie zawiera np. czosnek, którego dodatek do paszy może powodować zmniejszenie zawartości cholesterolu również w jajach i mięsie żywionego nim drobiu.

Więcej o ziołach w żywieniu drobiu w galerii!

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.4 / 5. Liczba głosów 33

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *