Czarne plamy na naci… Na co choruje marchew?

Download PDF

Choroby grzybowe atakują nie tylko podziemne części warzyw korzeniowych, ale też ich naziemne partie. Drobne, ciemne plamy na naci marchwi mogą oznaczać alternariozę, którą należy zwalczać od razu po zaobserwowaniu pierwszych objawów chorobowych.

Alternarioza naci marchwi jest groźną choroba grzybową, która wyraźnie zmniejsza ilość i jakość zbiorów. Aktualnie Państwowa inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa informuje o zagrożeniu chorobą na plantacjach w niektórych powiatach woj. lubelskiego.

– Pierwsze objawy alternariozy marchwi pojawiają się na najstarszych, dolnych liściach. Z biegiem czasu porażenie postępuje ku górze – wyjaśnia Leszek Skubiszewski z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. – Początkowo na liściach pojawiają się niewielkie, czarno-brązowe plamy, które zaczynają zlewać się ze sobą. Jeżeli porażenie jest wyjątkowo silne, całe liście tracą zdolności asymilacyjne, zaczynają zasychać i obumierać.

Początkowo na liściach pojawiają się niewielkie, czarno-brązowe plamy, które zaczynają zlewać się ze sobą.

Leszek Skubiszewski z WODR

W oczywisty sposób przekłada się to na wysokość oraz jakość plonów. Marchew dotknięta alternariozą ma gorsze właściwości konsumpcyjne, traci smak oraz wartości odżywcze. Trudniej jest ją też przechowywać, gdyż bardzo szybko się psuje.

Aby ograniczyć straty w uprawach marchwi, należy reagować od razu po zaobserwowaniu pierwszych objawów alternariozy. Zabieg fungicydami trzeba wykonać natychmiast. Przy silnym porażeniu konieczne jest powtórzenie oprysków po ok. 7–10 dniach. Ale to nie wszystko. Na plantacji, na której pojawiła się alternarioza naci, nie należy uprawiać marchwi przez kolejne 3–4 sezony. Zarodniki grzyba potrafią bowiem przez dłuższy czas przetrwać w glebie.

– Podobnie jak w przypadku innych chorób grzybowych, także przy alternariozie bardzo ważna jest profilaktyka – radzi ekspert. – Przede wszystkim należy wybierać odmiany o wyższej odporności na choroby grzybowe oraz wysiewać zdrowy, sprawdzony i odpowiednio zaprawiony materiał.

 

Zobacz także:

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o