Aktualne ceny mięsa drobiowego historycznie niskie

Tak źle nie było od dawna. Aktualne ceny mięsa drobiowego są najniższe od 14 lat! Obniżki widoczne są również na rynku wieprzowiny. Producenci liczą straty i pytają co dalej?
O tym, że na rynku drobiu źle się dzieje pisaliśmy już kilkukrotnie. Z danych MRiRW wynika, że notowania kurcząt brojlerów w skupie spadły do poziomu najniższego od 2010 roku. Ceny sprzedaży mięsa drobiowego okazują się być również historycznie niskie, najniższe od 14 lat – podaje Agro Navigator PKO BP. W trzecim tygodniu kwietnia potaniały: filety drobiowe (-20,2 proc.), tuszki (65 proc. z szyjami) o 37,8 proc. (w skali roku).
Widoczna jest obecnie nadpodaż żywca drobiowego. Drożejące pasze i coraz niższe ceny skupu kurcząt brojlerów sprawiają, że opłacalność produkcji spada.
Spis treści
Aktualne ceny mięsa drobiowego historycznie niskie
Problemy drobiarzy zapoczątkowała pandemia koronawirusa. Walka z COVID-19 wymagała wprowadzenia wielu ograniczeń, które sprawiły, że sektor HoReCa został zamknięty w całej UE. Popyt na mięso spadł, a eksport drobiu zamarł skazując tym samym producentów na ogromne straty.
Czy ratunkiem dla branży okaże się „odmrażanie gospodarek” przez wiele unijnych państw, a co za tym idzie kanału HoReCa? Niestety, odbudowa popytu na mięso drobiowe w ciągu najbliższych kilku miesięcy może się okazać trudna. W działalności gastronomii wprowadzone będą bowiem ograniczenia. Natomiast konsumenci – co pokazuje przykład Chin – zachowają jeszcze dużą ostrożność w obawie przed zarażeniem się.
Tanieje również wieprzowina
Spadają nie tylko aktualne ceny mięsa drobiowego, ale również wieprzowego. Koronawirus uderzył w całą branżę mięsną, także w hodowców świń.
Jak już Was informowaliśmy, na początku maja ceny skupu tuczników na niemieckiej giełdzie VEZG obniżyły się do 1,6 EUR/kg. Oznacza to dużą obniżkę w porównaniu z notowaniami sprzed roku (1,75 EUR/kg). Popyt na wieprzowinę również maleje.
