Ceny drobiu 2019 – drób nadal najtańszym mięsem

Download PDF

Ceny drobiu 2019 – na jakim poziomie się plasują? Od stycznia do sierpnia tego roku najbardziej podrożały gęsi, kaczki i indyki (+9 proc.). Wzrost cen kur, kogutów i kurcząt był nieznaczny (+0,5 proc.). W górę poszły również notowania mięsa drobiowego (+2 proc.) oraz wędlin (+4 proc.). Mimo tych zwyżek, drób pozostał najtańszym rodzajem mięsa.

Ceny drobiu 2019. Relatywnie nieznaczna zwyżka cen detalicznych drobiu to prawdopodobnie efekt stagnacji popytu krajowego – podaje IERiGŻ. Natomiast do wzrostu cen wędlin drobiowych przyczynić się mógł ich wyższy eksport. Ale nie tylko. Także zwiększenie udziału w tych wyrobach droższego surowca, czyli np. wzrost udziału kiełbas z szynki drobiowej, piersi z kurczęcia czy indyka.

Niskie tempo wzrostu produkcji drobiu w UE sprzyja wzrostowi cen mięsa drobiowego w UE. Według Eurostatu, w sierpniu 2019 roku ceny detaliczne mięsa drobiowego zwiększyły się o 1,2 proc. Przy wzroście cen mięsa wieprzowego o 6 proc. i wołowego o 1,3 proc. – informuje Danuta Zawadzka z IERiGŻ.

Tani drób

Ceny drobiu 2019

Ceny drobiu 2019. Od stycznia do sierpnia tego roku wzrost cen kur, kogutów i kurcząt był nieznaczny.

fot. pixabay

Drób pozostaje najtańszym rodzajem mięsa. Dla porównania: w sierpniu tego roku cena detaliczna 1 kg kurczaka patroszonego świeżego (7,62 zł) stanowiła 40 proc. ceny 1 kg schabu wieprzowego, środkowego bez kości (19,17 zł). A także 44 proc. ceny 1 kg żeberek wieprzowych (17,41 zł). Od ceny 1 kg mięsa wołowego z kością (rostbef, 28,47 zł) była prawie 4-krotnie niższa.

Droższe niż kurczak pozostają również twaróg tłusty (14,37 zł), ser dojrzewający „Gouda” (21,24 zł/kg) czy też filety mrożone z morszczuka (25,26 zł/kg).

 Zróżnicowana dynamika cen

Ceny mięsa drobiowego oraz wyrobów drobiowych są dość zmienne i mocno zróżnicowane. Jak podaje IERiGŻ, w sierpniu tego roku najbardziej podrożały filety z piersi indyka (12 proc.) oraz udźce surowe z indyka (+9 proc.). Ceny porcji rosołowych z kurcząt wzrosły o 4,5 proc. Wyższe były również notowania kaczek patroszonych świeżych i mrożonych (+2 proc.) i kurcząt patroszonych świeżych (+0,5 proc.). Potaniały natomiast filety z piersi kurczęcia (-9 proc.).

W grupie przetworów drobiowych w górę najbardziej poszła cena parówek drobiowych (+8 proc.) i polędwicy drobiowej (8 proc.). Notowania wędzonych filetów z indyka i kurczaka wzrosły o 2,3 proc., wątroby drobiowej surowej o 5,5 proc.

Ceny mięsa drobiowego. Prognoza

Jakich cen możemy spodziewać się w IV kwartale tego roku? Z prognoz IERiGŻ wynika, że ceny mięsa drobiowego sezonowo się obniżą. Jednak nadal będą  nieco wyższe niż przed rokiem. Nieznacznemu ich wzrostowi sprzyjać mają: spowolnienie tempa wzrostu krajowej produkcji, podwyższenie jej kosztów oraz korzystne tendencje utrzymujące się w eksporcie. Przewiduje się, że w grudniu tego roku ceny detaliczne mięsa drobiowego będą o około 1 proc. wyższe niż w poprzednim roku.

W I półroczu 2020 roku ceny mięsa drobiowego nadal będą wykazywały tendencję wzrostową. Jednak będzie ona słabsza niż w roku poprzednim. Przewiduje się, że od grudnia 2019 roku do czerwca 2020 roku zwiększą się one o 2-3 proc. Osiągają tym samym poziom o 1 proc. wyższy niż w czerwcu 2019 roku. Czynnikami działającymi w kierunku wzrostu cen drobiu będą: stosunkowo niskie tempo wzrostu krajowej produkcji mięsa drobiowego. A także wzrost kosztów produkcji i relatywnie wysoki poziom eksportu – czytamy w biuletynie „Rynek drobiu” IERiGŻ.

Przeczytaj więcej! Rynek drobiu w Polsce

 Źródło: IERiGŻ/ MRiRW/ GUS

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.2 / 5. Liczba głosów

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o