Amerykanie lubią polskie masło

Amerykanie lubią polskie masło

Polskie masło może być świetnym towarem eksportowym do USA. Jak należny wykorzystać tę sytuację, by nikt nas nie wyprzedził?

Dobra promocja oraz odpowiednie budowanie marki mogą być sposobem, by polskie masło zdobyło serca amerykańskich konsumentów.

W USA produkuje się ok. 900 tys. ton masła rocznie, z czego 34% w stanie Kalifornia. Spożycie masła w ciągu roku na osobę wynosi 2,5 kg. USA importują masło z 50 krajów, głównie z Irlandii, a także z Nowej Zelandii, Australii, Meksyku i Francji. W 2013 r. wartość amerykańskiego importu masła wyniosła 52 mln dolarów.

Jak ocenia FAMMU/FAPA, polskie masło ma największe szanse spośród towarów nabiałowych na zwiększenie eksportu do USA. W 2013 r. sprzedaliśmy masła na ten rynek za ponad 800 tys. dolarów. Polskie masło różni się od amerykańskiego zarówno smakiem, jak i konsystencją, co jest jego mocną stroną. Zdaniem szefów kuchni, cukierników, piekarzy, polskie masło dużo lepiej sprawdza się w przygotowywaniu wielu potraw, czy robienia ciast, np. na bardzo popularne w USA rogaliki (croissanty).

W USA od niedawna rośnie również zainteresowanie konsumentów niezwykle popularnym w Polsce twarogiem. Polscy producenci powinni starać się więc o zdobycie amerykańskiego rynku także w tym segmencie produktów już teraz, zanim tę niszę eksportową zagospodarują producenci z innych krajów, takich jak Turcja czy Bułgaria, którzy już teraz eksportują twaróg na rynek USA.

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close