Szansa dla masła: rośnie eksport!

Szansa dla masła: rośnie eksport!

Wzrasta eksport masła z Unii Europejskiej. To oraz nieco niższe jego ceny mogą być jednym z nowych kierunków dla polskiej branży.

Ubiegłoroczne obniżenie cen masła w UE, średnio o 12% w stosunku do 2014 r., spowodowało, że towar ten stał się bardziej atrakcyjny nie tylko dla samych mieszkańców Unii, ale i dla konsumentów spoza jej obszaru.

Według danych Komisji Europejskiej na rynki zewnętrzne sprzedano 135,4 tys. ton masła, czyli o 13% więcej, niż w 2014 r. Eksport do Arabii Saudyjskiej zwiększył się o ponad połowę do 14,1 tys. ton, do Egiptu 3-krotnie – 11,2 tys. ton. Chiny kupiły w Europie o 62% masła więcej, a Turcja o 57%. Ta tendencja jest również sporą szansą dla polskiego rynku.

Sukces wymaga wytężonej pracy nas wszystkich – od producentów po ministerstwo. Mamy nadzieję, że 2016 r. będzie dla nas lepszy.

Dorota Śmigielska, analityk rynku mleka w PFHBiPM

Nie jest tajemnicą, że zamknięcie rynku rosyjskiego było dla nas potężnym ciosem. Wyjeżdżała tam co 5 tona sera podpuszczkowego. Musieliśmy więc skierować eksport na inne tory, choć to właśnie Rosja płaciła nam więcej niż inne kraje. Cały czas próbujemy odnaleźć się na rynku chińskim. Staramy się też dobyć rynki afrykańskie i azjatyckie. Sukces wymaga wytężonej pracy nas wszystkich – od producentów po ministerstwo. Mamy nadzieję, że 2016 r. będzie dla nas lepszy – mówi wyjaśnia Dorota Śmigielska, analityk rynku mleka w Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

Szansą może być również rynek amerykański. Z badań, które przytaczają specjaliści Banku BGŻ BNP Paribas wynika, że spożycie mleka na osobę zwiększyło się tam o 5,3% – do 2,6 kg na osobę, a w tym roku prognozuje się, że wzrośnie ono jeszcze o kolejne 2,4%. Jest to nadal o 2 kg mniej niż w UE, stąd przewidywana możliwość większej chłonności rynku. Sprzyjać też może temu fakt, iż od czerwca 2018 r. nie będzie tam można stosować tłuszczy utwardzonych do produkcji żywności.

Również w samej UE trwają dyskusje na temat obecności kwasów trans w żywności. Jedną z opcji jest wprowadzenie dopuszczalnych prawnie limitów w zawartości produktów przemysłowych. Jeśli tak się stanie, również w UE może zwiększyć się zapotrzebowanie na masło.

Najwyższa pomoc suszowa w Europie! Ardanowski podsumował rządy PiS

– W rolnictwie wiele się dzieje i trzy lata to właściwie epoka – ocenia minister rolnictwa.

9 grudnia 2018

Zakaz hodowli zwierząt futerkowych po kolejnych wyborach?

Hodowcy obawiają się, że niebawem wprowadzone zostaną tak restrykcyjne wymogi, że hodowla zwierząt futerkowych przestanie się opłacać!

8 grudnia 2018

Ceny tuczników: spadki wyhamowały

Kiedy możemy spodziewać się podwyżek cen żywca wieprzowego?

4 grudnia 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close