ASF: specustawa czeka na przyklepanie przez Parlament

Specustawa w związku z ASF gotowa. Na co mogą liczyć producenci trzody chlewnej z obszaru ochronnego?

Działania podejmowane przez polityków i służby weterynaryjne w związku z kryzysową sytuacją związaną z kolejnymi przypadkami ASF są szeroko zakrojone. Jednym z nich jest specustawa, która powstała w trybie ekspresowym i już czeka na przyjęcie przez Parlament.

– Sytuacja jest nadzwyczajna i podejmujemy nadzwyczajne działania. Przygotowaliśmy specustawę o szczególnych rozwiązaniach związanych z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej – powiedział wczoraj podczas konferencji prasowej minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel.

To dobrze, że hodowcy będą mieli możliwość zbytu wyprodukowanych przez siebie świń. Ale co z tymi, którzy w ciągu 2 lat walki z pomorem zbankrutowali?

Adam, rolnik spod Łomży

Jednym z zadań nowej ustawy jest ochrona interesów producentów trzody chlewnej działających na obszarze ochronnym. Na terenie obszaru jest hodowanych ok. 600 tys. szt. trzody chlewnej. Zgodnie z decyzją Komisji Europejskiej, do 15 października br., z tego obszaru można wywozić świnie tylko do przerobu w temperaturze powyżej 80°C do specjalnie wyznaczonych przedsiębiorstw. Dlatego też została przygotowana specustawa, aby zapewnić możliwości zagospodarowania produktów wyprodukowanych z mięsa świń wolnych od wirusa afrykańskiego pomoru świń. Minister podkreślił, że będą to produkty najwyższej jakości.

– Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu Parlament przyjmie tę ustawę. Obecnie projekt jej jest procedowany  przez rząd w trybie obiegowym – poinformował minister. – Dzięki tej ustawie będzie możliwość zdjęcia z rynku świń, szczególnie tych, które teraz przerastają.

specustawa

Na terenie obszaru ochronnego jest hodowanych ok. 600 tys. szt. trzody chlewnej.

Specustawa ma wyłączyć z procedur związanych z zamówieniami publicznymi zakupy produktów mięsnych dokonywanych przez jednostki sektora finansów publicznych od podmiotów, które dostarczają produkty wyłącznie z mięsa wieprzowego pochodzącego z od świń utrzymywanych co najmniej 3 miesiące przed ubojem w gospodarstwach rolnych położonych na obszarach objętych ograniczeniami w związku z ASF.

– Proponowane zmiany i specustawa to krok w dobrym kierunku, ale nadal za mało, by zrekompensować hodowcom poniesione straty – mówi pan Adam, rolnik spod Łomży (woj. podlaskie). – To dobrze, że hodowcy będą mieli możliwość zbytu wyprodukowanych przez siebie świń. Ale co z tymi, którzy w ciągu 2 lat walki z pomorem zbankrutowali? Tyle działań związanych z ASF jest teraz prowadzonych, ale żaden z hodowców póki co nie odczuł zmiany na lepsze.

 

Przeczytajcie koniecznie:

 

Zobacz też: ASF: protest rolników w Białymstoku!

Czerń zbóż: groźny grzyb atakujący zboża

Czerń zbóż jest chorobą grzybową wywoływaną przez grzyby z gatunków: Cladosporium herbarum, Alternaria alternata, Epicoccum. Jak się objawia?

20 stycznia 2017

Działy specjalne produkcji rolnej a składki KRUS: złóż oświadczenie!

Do 31 stycznia rolnicy prowadzący działy specjalne produkcji rolnej muszą złożyć w KRUS oświadczenie w celu wyliczenia wysokości składki!

17 stycznia 2017

Kokcydiozy: groźne pasożyty atakujące trzodę chlewną!

Kokcydiozy to pasożyty, które mogą być szczególnie groźne dla młodych prosiąt. Jakie są objawy zakażenia i jak można go uniknąć?

11 stycznia 2017