ASF: specustawa czeka na przyklepanie przez Parlament

Specustawa w związku z ASF gotowa. Na co mogą liczyć producenci trzody chlewnej z obszaru ochronnego?

Działania podejmowane przez polityków i służby weterynaryjne w związku z kryzysową sytuacją związaną z kolejnymi przypadkami ASF są szeroko zakrojone. Jednym z nich jest specustawa, która powstała w trybie ekspresowym i już czeka na przyjęcie przez Parlament.

– Sytuacja jest nadzwyczajna i podejmujemy nadzwyczajne działania. Przygotowaliśmy specustawę o szczególnych rozwiązaniach związanych z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej – powiedział wczoraj podczas konferencji prasowej minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel.

To dobrze, że hodowcy będą mieli możliwość zbytu wyprodukowanych przez siebie świń. Ale co z tymi, którzy w ciągu 2 lat walki z pomorem zbankrutowali?

Adam, rolnik spod Łomży

Jednym z zadań nowej ustawy jest ochrona interesów producentów trzody chlewnej działających na obszarze ochronnym. Na terenie obszaru jest hodowanych ok. 600 tys. szt. trzody chlewnej. Zgodnie z decyzją Komisji Europejskiej, do 15 października br., z tego obszaru można wywozić świnie tylko do przerobu w temperaturze powyżej 80°C do specjalnie wyznaczonych przedsiębiorstw. Dlatego też została przygotowana specustawa, aby zapewnić możliwości zagospodarowania produktów wyprodukowanych z mięsa świń wolnych od wirusa afrykańskiego pomoru świń. Minister podkreślił, że będą to produkty najwyższej jakości.

– Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu Parlament przyjmie tę ustawę. Obecnie projekt jej jest procedowany  przez rząd w trybie obiegowym – poinformował minister. – Dzięki tej ustawie będzie możliwość zdjęcia z rynku świń, szczególnie tych, które teraz przerastają.

specustawa

Na terenie obszaru ochronnego jest hodowanych ok. 600 tys. szt. trzody chlewnej.

Specustawa ma wyłączyć z procedur związanych z zamówieniami publicznymi zakupy produktów mięsnych dokonywanych przez jednostki sektora finansów publicznych od podmiotów, które dostarczają produkty wyłącznie z mięsa wieprzowego pochodzącego z od świń utrzymywanych co najmniej 3 miesiące przed ubojem w gospodarstwach rolnych położonych na obszarach objętych ograniczeniami w związku z ASF.

– Proponowane zmiany i specustawa to krok w dobrym kierunku, ale nadal za mało, by zrekompensować hodowcom poniesione straty – mówi pan Adam, rolnik spod Łomży (woj. podlaskie). – To dobrze, że hodowcy będą mieli możliwość zbytu wyprodukowanych przez siebie świń. Ale co z tymi, którzy w ciągu 2 lat walki z pomorem zbankrutowali? Tyle działań związanych z ASF jest teraz prowadzonych, ale żaden z hodowców póki co nie odczuł zmiany na lepsze.

 

Przeczytajcie koniecznie:

 

Zobacz też: ASF: protest rolników w Białymstoku!

Guzowata choroba skóry bydła; wirus wznawia aktywność!

Pojawiły się kolejne doniesienia o nowych ogniskach choroby w Europie w 2017 roku. Wirus wznawia aktywność i przerzedza populację bydła. Gdzie?

21 kwietnia 2017

Wymogi i obowiązki prowadzenia gospodarstwa rolnego

Jak praktyka pokazuje wymogi i obowiązki prowadzenia gospodarstwa rolnego sprawiają kłopoty również doświadczonym rolnikom.

23 kwietnia 2017

Uprawy GMO pod kontrolą – nowe przepisy!

Przygotowany projekt ustawy zakłada tworzenie specjalnych stref na uprawy GMO oraz ich kontrolę, a także kary za nielegalne prowadzenie.

18 kwietnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij