Białko sojowe: ograniczanie zapotrzebowania z importu

Białko sojowe: ograniczanie zapotrzebowania z importu

W lutym powołany został Zespół ds. alternatywnych źródeł białka. Celem zespołu jest ograniczenie zapotrzebowania na białko sojowe z importu.

W ostatnich dniach odbyło się kolejne posiedzenie Zespołu ds. alternatywnych źródeł białka. Jak informuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi głównym celem działania tego zespołu jest ograniczenie zapotrzebowania na białko sojowe z importu, które przeznaczane jest do żywienia zwierząt. 

Zespół pracuje nad alternatywą

W ostatnim spotkaniu brali udział specjaliści z różnych instytucji, związków oraz stowarzyszeń. W skład komisji wchodzą również przedstawiciele producentów. Ministerstwo przypomina, że temat nad którym pracuje zespół jest istotny – wszak Polska importuje rocznie ogromne ilości śruty sojowej, ok. 2,3 mln ton.  Członkowie zespołu w znacznej większości podkreślają, że nie ma szans na szybkie ograniczenie importu białka sojowego. Powinien to być proces długotrwały. Niemniej jedną z możliwych dróg jest – co oczywiste – upowszechnianie uprawy soi. Ta roślina staje się w naszym kraju coraz bardziej popularna. Mówi się również o zwiększeniu udziału rzepaku w mieszankach paszowych.

Białko sojowe do zastąpienia, ale nie od razu

Aktualnie śruta sojowa – a co za tym idzie – białko sojowe stanowi niezwykle ważny element w żywieniu bydła mlecznego oraz trzody chlewnej. Na ten moment także i sami rolnicy nie widzą szybkiej możliwości ograniczenia białka sojowego pochodzącego z importu. Krajowe źródła białka takiej samej jakości są na chwilę obecną ograniczone i nie jesteśmy w stanie obyć się bez importu.

 

Światowy Dzień Żywności – święto każdego rolnika

Tegoroczny Światowy Dzień Żywności odbył się pod hasłem rolnictwa rodzinnego, sprawdź dlaczego wybrano takie hasło przewodnie.

22 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij