Bor w żywieniu roślin. Dowiedz się więcej!

Poza makroelementami, czyli składnikami mineralnymi pobieranymi przez rośliny w dużych ilościach, w żywieniu roślin bardzo ważną rolę odgrywają mikroelementy – najbardziej deficytowym mikroelementem jest bor. Ponad 80% gleb wykazuje jego niedobory.

Mikroelementy zaleca się wnosić dolistnie, gdyż są wówczas łatwiej przyswajane, niż stosowane doglebowo.  Ponad 80% naszych gleb wykazuje niedobory boru (B). Występują one głównie :

  • glebach lekkich, a zarazem kwaśnych, skąd jest łatwo wymywany;
  • w glebach zwięźlejszych, ale wykazujących wysokie pH, gdzie jest słabiej dostępny.
    Optymalny zakres pH dla dobrej przyswajalności boru wynosi 5,6 – 6,8;
  • w glebach oraz  okresach z niedoborem wody oraz  gorących i słonecznych (ograniczone przemieszczanie z  roztworu glebowego do korzeni);
  • w glebach oraz w okresach wilgotnych (łatwe wymywanie) i chłodnych;
  • przy wysokich dawkach azotu, potasu i wapnia.

Bor w żywieniu roślin. Jak poznać niedobór boru w roślinach?

Bor nazywany jest „pierwiastkiem młodości” – typowym objawem jego niedoboru jest zamieranie stożków wzrostu (sczerniały wierzchołek pędu). Roślina w takiej sytuacji broni się, wytwarzając w kątach liści pędy boczne, które po pewnym czasie również żółkną i zamierają. Rośliny przestają rosnąć,  starsze liście są jasnozielone, wyraźnie cieńsze, niekiedy pomarszczone (charakterystyczne uwypuklenia, które mogą też wynikać z nadmiaru azotu), a przy tym sztywne i kruche.

nawozy azotowe grupa azoty zaksan salmag

Poza makroelementami, czyli składnikami mineralnymi pobieranymi przez rośliny w dużych ilościach, niezbędne dla ich wzrostu i rozwoju są mikroelementy

fot. Grupa Azoty

Niedobór boru oddziałuje też negatywnie na rozwój organów generatywnych, głównie tworzenie i jakość pyłku, czego następstwem jest ograniczone wiązanie zawiązków kwiatowych, owoców i nasion. Bor bierze też udział w tworzeniu i funkcjonowaniu tkanek asymilacyjnych i przewodzących, poza tym uczestniczy w metabolizmie i przemieszczaniu węglowodanów, a także w przemianach azotu. Wspólnie z potasem „odpowiada” za gospodarkę wodną roślin.

Zapotrzebowanie roślin i zbóż na bor – dawkowanie

Niedobory boru nasilają się w gospodarstwach uprawiających rośliny borolubne: burak jak również inne okopowe. W tym warzywa, rzepak, rośliny bobowate grubo- i drobnonasienne, mak, kukurydza, gryka, drzewa i krzewy owocowe. Podstawowe zboża pobierają niewielkie ilości B (przeciętnie 5 g/t ziarna, w większej ilości kukurydza – 20 g). Jednak w określonych sytuacjach, wskazana jest jego niewielka dawka (do 50 g B) w uprawie pszenicy,  przed jej wykłoszeniem.

Dodatnia reakcja zbóż na dolistną aplikację boru występuje zwłaszcza w okresach z niedoborem wody i wysokich temperaturach podczas formowania pyłku. Obornik zawiera stosunkowo niewielkie ilości boru (przeciętnie 150 g w 30 t dawce) dla zaspokojenia wysokich potrzeb roślin borolubnych w ten pierwiastek.

Bor w żywieniu roślin – objawy niedoboru

bor w żywieniu roślin

Salmag z borem® zaleca się stosować na gleby ubogie w bor, których w Polsce jest ponad 80%

fot. Grupa Azoty

Poniżej typowe objawy niedoboru boru na roślinach uprawnych:

  • zahamowanie wzrostu i rozwoju wierzchołkowych części łodyg i korzeni; 
  • gorsze wykształcenie tkanek przewodzących, a w następstwie zachwiana gospodarka  wodna i przepływ asymilatów w roślinie (podobnie jak przy niedoborze K);
  • obniżenie zawartości cukru w korzeniach i bulwach roślin okopowych oraz owocach drzew i krzewów owocowych;
  •  zgorzel (zamieranie) najmłodszych liści buraka, zaś w szczytowej części główki korzenia puste, sczerniałe miejsca (kawerny), podobnie jak w  korzeniu  selera;
  • opadanie lub słabe wiązanie zawiązków kwiatowych, owoców i nasion (rzepak oraz drzewa i krzewy owocowe);
  • jesienią na rozetach rzepaku karłowate liście sercowe, zaś w szyjce korzeniowej  puste kawerny. Wiosną zgrubiała łodyga z widocznymi rysami i pęknięciami;
  •  na roślinach ziemniaka chloroza najmłodszych liści, łodygi krótkie, z kątów liści wyrastają obficie pędy boczne. Bulwa szorstka, spękana, wewnątrz ciemne plamy;    
  •  na roślinach kalafiora  luźna róża, brązowiejąca od zewnątrz;
  •  podłużne pęknięcia korzeni marchwi, selera jak również rzodkiewki;
  •  luźno ułożone łodygi selera, brunatne plamy na liściach, skorkowaciały korzeń. 
 Bor w żywieniu roślin

Bor w żywieniu roślin jest niezwykle ważny. Na zdjęciu objawy niedoboru boru

fot. Prof. dr hab. Czesław Szewczuk

Jaki nawóz pod rośliny z niedoborem boru?

Przedstawione objawy niedożywienia roślin borem świadczą o jego dużym deficycie w glebie i roślinach. Nie zawsze jednak niedobór objawia się w tak drastycznej formie. Często są to objawy utajone. Są więc niewidoczne gołym okiem, możliwe do ustalenia po analizie chemicznej liści. Powodują jednak wyraźne spadki plonów. Dlatego wskazane jest profilaktyczne dokarmianie roślin odpowiednimi nawozami wieloskładnikowymi, a także pojedynczymi z wysoką koncentracją boru.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.8 / 5. Liczba głosów 4

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *