Ceny jabłek: dlaczego jest tak tanio?

Ceny jabłek: dlaczego jest tak tanio?

Podczas jednego ze spotkań Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych głównym tematem były... ceny jabłek. Jak wyglądały ceny w ostatnim sezonie?

Podczas jednego ze spotkań Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych głównym tematem były…ceny jabłek. Jak wyglądały ceny w ostatnim sezonie?

Podczas spotkania o sytuacji na rynku jabłek mówiła dr Bożena Nosecka z Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie – informuje prof. Eberhard Makosz, prezes Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych. Według bilansu produkcji, zbiory jabłek w roku 2015 wyniosły ok. 4 mln t z czego 2,3 mln t przerobiono na różne przetwory. Eksport jabłek w sezonie 2015/16 wyniósł ponad 900 tys. t, w tym poza Europę tylko 35 tys. t (3,8 %).

Jak się okazuje, bardzo różne były ceny eksportowanych jabłek.

jabłka_wrzesien_Fotolia_119005011_Subscription_XL

W cenach skupu jabłek eksportowych zanotowano tendencję spadkową.

Najdroższe były jabłka eksportowane do Zjednoczonych Emiratów Arabskich (0,65 euro/kg), a najniższe w Bośni i Hercegowinie oraz Serbii (0,21 – 0,24 euro/kg) – mówi prof. Makosz. – W cenach skupu jabłek eksportowych zanotowano tendencję spadkową. W 2015 r. od maja do lipca ceny wyniosły średnio 1,80 zł/kg, rok później 0,80 zł/kg. Za jabłka przemysłowe, loco zakład, w listopadzie i grudniu 2015 roku płacono 0,40–0,50 zł/kg, a od początku 2016 roku do sierpnia 0,20–0,25 zł/kg.

Eksport jabłek w sezonie 2015/16 wyniósł ponad 900 tys. t, w tym poza Europę tylko 35 tys. t (3,8 %).

prof. Eberhard Makosz, prezes Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych

Które ceny były opłacalne?

Po opłacalnych cenach skupu sprzedano ok. 20% jabłek przemysłowych i najwyżej 50% jabłek deserowych – mówi profesor. – W ostatnich 5 latach z krajowych i importowanych drzewek jabłoni założono ok. 25 tys. hektarów sadów o wyższym poziomie produkcyjnym. Za kilka lat, kiedy drzewa wejdą w okres pełnego owocowania, zbiory jabłek mogą wynieść co najmniej 4,5 mln t, a przy korzystnych warunkach atmosferycznych, nawet 5 mln t. Ale pamiętajmy, że potrzeby na jabłka deserowe wyniosą najwyżej 2,0 mln t.

Zdaniem profesora, jest już w naszym kraju grupa sadowników, która skutecznie wprowadza zmiany w sadach.

Myślę, że ta grupa będzie się zwiększała i nadawała kierunek przyszłościowej produkcji jabłek w naszym kraju – dodaje prof. Makosz. – Przyszłość, także w produkcji jabłek, będzie należała do prawdziwych profesjonalistów.

Nie przegap:

  1. Współpraca polsko-kazachska. Już nie tylko jabłka!
  2. Akademia Nawożenia Intermag: cz. 5, jabłka

Uprawa chmielu – uwaga na szkodniki i choroby!

Które choroby i szkodniki stanowią obecnie największe zagrożenie dla plantacji chmielu?

8 czerwca 2018

Jakie będą ceny mleka w 2018 r.?

Jaka jest cena mleka w skupie, w zbycie i w detalu? Jakie mogą być ceny mleka w najbliższym czasie i w całym 2018 r.?

7 czerwca 2018

Produkcja chmielu w Polsce się opłaca?

Produkcja chmielu to wymagający biznes! Sprawdź, co zrobić, aby zarobić na chmielu jak najwięcej!

9 czerwca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close