Ceny żywności w Polsce rosną

Download PDF

Ceny żywności w Polsce wzrosły w ubiegłym roku o prawie 3 proc. Tym samym żywność stanowi jedną z najszybciej drożejących grup towarów. Sprawdź, które produkty najbardziej podrożały!

Jak podaje IERiGŻ, w okresie od stycznia do grudnia 2018 roku wzrost średniego poziomu cen żywności wyniósł prawie 3 proc.

ceny żywności w Polsce

Ubiegłoroczna susza odbiła się na cenach warzyw, jest ich mniej i są one droższe.

Żywność stanowiła jedną z najszybciej drożejących grup towarów i usług konsumpcyjnych – informuje Krystyna Świetlik z IERiGŻ. – W grudniu 2018 r., w porównaniu z poprzednim miesiącem, ceny detaliczne żywności i napojów bezalkoholowych wzrosły o 0,7 proc., w tym żywności o 0,8 proc., przy spadku cen napojów bezalkoholowych o 0,3 proc. – podkreśla.

Ceny żywności w Polsce

Najbardziej podrożały warzywa (7 proc.), cukier (3,6 proc.) oraz owoce  (3,1 proc.). Niższe podwyżki odnotowano w przypadku pieczywa i produktów zbożowych (0,4 proc.) oraz ryb i owoców morza (0,1 proc.).

Wpływ ubiegłorocznej suszy jest nadal odczuwalny. Odnotowaliśmy podwyżkę cen warzyw, zbóż, produktów zbożowych, pasz. Choć ceny tych produktów są wyższe, to nie rekompensuje to rolnikom kosztów produkcji i poniesionych strat – opowiada Urszula Kowalczyk z Pomorza.

Ceny żywca wieprzowego! Przeczytaj więcej

Rekordziści

Najbardziej poszybowały w górę ceny takich produktów jak:

  • Warzywa – pomidory (24,5 proc.), kalafiorowate (23 proc.), ziemniaki (11 proc.) i sałata (9,2 proc.)
  • Owoce – owoce jagodowe (35 proc.), banany (1,5 proc.)
  • Pieczywo i produkty zbożowe – pieczywo (0,8 proc.), półprodukty mączne (0,4 proc.), kasze i ziarna zbóż (0,3 proc.), płatki śniadaniowe i makarony (po 0,2 proc.), pozostałe wyroby piekarskie (0,1 proc.), mąka (1,2 proc.), ryż (0,2 proc.)
  • Ryby – ryby świeże (0,8 proc.)
  • Tendencję spadkową wykazywały natomiast ceny mięsa i jego przetworów ( 0,5 proc.). Tańsze były również dżemy, marmolady, miód, czekolada i wyroby cukiernicze (0,3 proc), artykuły mleczarskie i jaja (0,1 proc.) a także masło (2 proc.) i margaryna (4 proc.).

Na światowych rynkach

ceny żywności w Polsce

Ceny żywności w Polsce w ostatnim miesiącu 2018 roku poszły w górę.

W grudniu 2018 roku światowe ceny żywności wzrosły o 0,1 proc. w porównaniu z poprzednim miesiącem – podaje FAO. Jednak w skali rocznej żywność na świecie potaniała.

Obniżyły się ceny wszystkich grup produktów spożywczych oprócz zbóż i cukru. Ceny olejów roślinnych obniżyło o 12,6 proc., produktów mlecznych o 11,9 proc., a mięsa o 1,7 proc.. Ceny zbóż i cukru wzrosły po 1,2 proc. Spodziewany spadek cen produktów mlecznych, olejów roślinnych i cukru będzie sprzyjać obniżkom światowych cen żywności w pierwszej połowie bieżącego roku – czytamy w biuletynie IERiGŻ „Rynek rolny – luty 2019”.

Źródło: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, „Rynek rolny – luty 2019”, GUS, FAO

Kup min. 3 j.s. RGT JakuzziKup teraz a czwartą dostaniesz za 1 zł netto!

Dodaj komentarz