Ceny żywności w Polsce wzrosły w ubiegłym roku o prawie 3 proc. Tym samym żywność stanowi jedną z najszybciej drożejących grup towarów. Sprawdź, które produkty najbardziej podrożały!
Jak podaje IERiGŻ, w okresie od stycznia do grudnia 2018 roku wzrost średniego poziomu cen żywności wyniósł prawie 3 proc.
– Żywność stanowiła jedną z najszybciej drożejących grup towarów i usług konsumpcyjnych – informuje Krystyna Świetlik z IERiGŻ. – W grudniu 2018 r., w porównaniu z poprzednim miesiącem, ceny detaliczne żywności i napojów bezalkoholowych wzrosły o 0,7 proc., w tym żywności o 0,8 proc., przy spadku cen napojów bezalkoholowych o 0,3 proc. – podkreśla.
Ceny żywności w Polsce
Najbardziej podrożały warzywa (7 proc.), cukier (3,6 proc.) oraz owoce (3,1 proc.). Niższe podwyżki odnotowano w przypadku pieczywa i produktów zbożowych (0,4 proc.) oraz ryb i owoców morza (0,1 proc.).
– Wpływ ubiegłorocznej suszy jest nadal odczuwalny. Odnotowaliśmy podwyżkę cen warzyw, zbóż, produktów zbożowych, pasz. Choć ceny tych produktów są wyższe, to nie rekompensuje to rolnikom kosztów produkcji i poniesionych strat – opowiada Urszula Kowalczyk z Pomorza.
Ceny żywca wieprzowego! Przeczytaj więcej
Rekordziści
Najbardziej poszybowały w górę ceny takich produktów jak:
- Warzywa – pomidory (24,5 proc.), kalafiorowate (23 proc.), ziemniaki (11 proc.) i sałata (9,2 proc.)
- Owoce – owoce jagodowe (35 proc.), banany (1,5 proc.)
- Pieczywo i produkty zbożowe – pieczywo (0,8 proc.), półprodukty mączne (0,4 proc.), kasze i ziarna zbóż (0,3 proc.), płatki śniadaniowe i makarony (po 0,2 proc.), pozostałe wyroby piekarskie (0,1 proc.), mąka (1,2 proc.), ryż (0,2 proc.)
- Ryby – ryby świeże (0,8 proc.)
- Tendencję spadkową wykazywały natomiast ceny mięsa i jego przetworów ( 0,5 proc.). Tańsze były również dżemy, marmolady, miód, czekolada i wyroby cukiernicze (0,3 proc), artykuły mleczarskie i jaja (0,1 proc.) a także masło (2 proc.) i margaryna (4 proc.).
Na światowych rynkach
W grudniu 2018 roku światowe ceny żywności wzrosły o 0,1 proc. w porównaniu z poprzednim miesiącem – podaje FAO. Jednak w skali rocznej żywność na świecie potaniała.
– Obniżyły się ceny wszystkich grup produktów spożywczych oprócz zbóż i cukru. Ceny olejów roślinnych obniżyło o 12,6 proc., produktów mlecznych o 11,9 proc., a mięsa o 1,7 proc.. Ceny zbóż i cukru wzrosły po 1,2 proc. Spodziewany spadek cen produktów mlecznych, olejów roślinnych i cukru będzie sprzyjać obniżkom światowych cen żywności w pierwszej połowie bieżącego roku – czytamy w biuletynie IERiGŻ „Rynek rolny – luty 2019”.
Źródło: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, „Rynek rolny – luty 2019”, GUS, FAO
Dodaj komentarz