Ceny produktów żywnościowych w górę

Ceny produktów żywnościowych idą w górę. Droższe są szczególnie warzywa, mięso drobiowe czy pieczywo. Jednak te podwyżki nie oznaczają wyższego zarobku dla rolnika. Producenci otrzymują zaledwie kilkanaście procent ceny jaka widnieje na sklepowej półce.

Ceny produktów żywnościowych i napojów bezalkoholowych wzrosły średnio o około 3 proc. w porównaniu do zeszłego roku. Podrożały wszystkie artykuły, z wyjątkiem owoców i jaj.

Odczuwalne podwyżki warzyw

ceny produktów żywnościowych

fot. Fotolia

Ceny warzyw poszły znacznie w górę.

Najbardziej spektakularne są wzrosty cen warzyw (+17 proc.). Ziemniaki są w tym roku aż o 84 proc. droższe, cebula o 49 proc., marchew o 34 proc, sałata o 15 proc. a warzywa kalafiorowate o 9 proc. Podwyżki dotknęły pieczywo (+10 proc.), mąkę (9 proc.) oraz pozostałe produkty zbożowe (+6 proc.).

Droższe niż przed rokiem są również masło (+3 proc.), oliwa z oliwek (+1 proc.) oraz margaryny. W górę poszły również ceny artykułów mleczarskich (+1 proc.), za sprawą podwyżki cen mleka w proszku (+4,5 proc.) twarogów (3 proc.), śmietany, jogurtów oraz napojów i deserów mlecznych (o około 2 proc.).

Ceny produktów żywnościowych

Niewiele droższe są również produkty mięsne. – Wzrostowi cen mięsa drobiowego o 2,4 proc. wołowego o 1 proc. oraz przetworów mięsnych i wędlin o 1,4 proc. towarzyszył spadek cen mięsa wieprzowego o 2,7 proc.. W marcu br. ceny owoców były przeciętnie o 11,3 proc. niższe niż przed rokiem – informuje Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Jak czytamy w biuletynie IERiGŻ „Rynek rolny – maj 2019” „wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych w marcu br. w skali roku był wyższy od stopy inflacji, kształtującej się na poziomie 1,7 proc.”

Podwyżki – co z tego ma rolnik?

Podwyżki cen żywności powinny być teoretycznie dobrą informacją dla rolników. Jednak w praktyce – już niekoniecznie. Gospodarze od dawna informowali, że ostateczna cena jaką widzimy na sklepowej półce za dany produkt nijak się ma do tego, ile oni zarabiają. Lwią część zysku zgarniają często pośrednicy i sieci handlowe.

ceny produktów żywnościowych

Ceny produktów żywnościowych i napojów bezalkoholowych wzrosły średnio o około 3 proc. w porównaniu do zeszłego roku.

Potwierdziło to badanie UOKiK, które wykazało, że w niektórych przypadkach (jabłka) – zysk pośredników wyniósł od 10 do nawet 77 proc. ceny końcowej! – Wyniki naszych badań w dużej mierze potwierdzają to o czym od dawna mówią rolnicy – że ich zarobek jest niewielki w porównaniu do ostatecznej ceny. W niektórych przypadkach to zaledwie kilkanaście procent – tłumaczył prezes UOKiK, Marek Niechciał.

Ile zarabiają rolnicy, a ile sieci handlowe i pośrednicy? Przeczytaj więcej!

Tańsze jaja

Oprócz podwyżek na rynku widoczne są również spadki cen, choć są one już zdecydowanie mniej spektakularne. Potaniały owoce świeże o około 14 proc., przetwory owocowe o 1,5 proc. (przy wzroście cen owoców mrożonych o 5,5 proc.) Obniżyły się również ceny wszystkich podstawowych rodzajów owoców (jabłka -40 proc., banany -6 proc., owoce cytrusowe -3,4 proc.). Mniej zapłacimy w tym roku również za jaja – średnio o około 11 proc.

Ceny na rynku jaj są dużo niższe niż w ubiegłym roku i nieporównywalnie niższe niż w 2017, kiedy to notowania jaj były historycznie wysokie. Obecnie obserwujemy na polskim rynku nadprodukcję jaj, stąd te niskie ceny – informuje Katarzyna Gawrońska z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Źródło: IERiGŻ/UOKiK/GUS

RGT JakuzziKup teraz 5% rabatu na nasiona rzepaku od 3 j.s. RGT Jakuzzi

Rosną ceny paliw i ceny nośników energii!

Czy taka sytuacja utrzyma się w najbliższym czasie?

17 czerwca 2019

Ceny jaj w okresie wielkanocnym niskie w tym roku

Okres wielkanocny był zawsze dobry dla producentów jaj. Ale tym razem przedświąteczne ceny jaj spożywczych są w skupach najniższe od 5 lat.

19 kwietnia 2019

Jakie ceny na Wielkanoc?

Jakie będą ceny na Wielkanoc? Które produkty podrożały, a które staniały?

18 kwietnia 2019