Wrócił czas wierzby energetycznej!

Wrócił czas wierzby energetycznej!

Wierzby energetyczne to ciekawa propozycja. Sprawdź, komu i gdzie może się opłacać zasadzenie jej plantacji!

Jeszcze kilka, kilkanaście lat temu sadzenie wierzby na cele energetyczne było bardzo popularne. Dzisiaj zainteresowanie nią nieco osłabło. Czy słusznie? W 27 odcinku „Poradnika aF” prof. Marcin Kozak z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wyjaśnia jak, i gdzie zakładać plantację wierzby i kiedy jej uprawa jest opłacalna. Zobacz koniecznie!

agroFakt.pl: Witam serdecznie w kolejnym odcinku „Poradnika agroFakt”. Dotychczas zajmowaliśmy się tematyką roślin uprawnych, a dzisiaj poświęcimy nasz program wierzbie, która może być wykorzystywana na cele energetyczne. Ze mną jest prof. Marcin Kozak. Witam serdecznie.

prof. dr hab. Marcin Kozak: Witam serdecznie Panią, witam serdecznie Państwa.

Jak zakładać poletka doświadczalne, i nie tylko, z wierzbą?

Jeżeli chodzi o zakładanie czy to poletek doświadczalnych z wierzbą, czy plantacji na cele energetyczne, to musimy na samym początku uświadomić sobie fakt, że plantacje wierzby zakładamy na kilkanaście, a nawet czasem ponad 20 lat, dlatego powinna być ona zlokalizowana dobrze i sensownie. Mam na myśli tutaj chociażby fakt, że powinniśmy dla takiej plantacji przeznaczyć gleby słabsze, klasy IVB czy V, te, które nie będą wykorzystywane pod zasiewy typowych gatunków wykorzystywanych na cele konsumpcyjne czy na cele paszowe. Kolejny fakt, który powinniśmy wziąć pod uwagę, to to, że każda forma wierzby praktycznie lubi wilgoć, czyli powinniśmy zakładać naszą plantację tam, gdzie poziom wód gruntowych nie uległ obniżeniu, gdzie jest stosunkowo wysoki, dlatego że tworząca się biomasa wierzby na cele energetyczne musi mieć skąd pociągnąć tę wodę, żeby prawidłowo się wytwarzać. I jest to ważny tutaj aspekt również, jeżeli chodzi potem o zbiór, o transport, o logistykę, żeby był dobry dojazd do takiej plantacji, żeby ją zakładając w szerokie rzędy, przewidzieć też ścieżki przejazdowe, żeby móc tam wjechać z maszyną do zbioru, z ciągnikiem z przyczepą do wywiezienia tej wytworzonej biomasy.

Każda forma wierzby praktycznie lubi wilgoć, czyli powinniśmy zakładać naszą plantację tam, gdzie poziom wód gruntowych nie uległ obniżeniu, gdzie jest stosunkowo wysoki.

prof. dr hab. Marcin Kozak

Jak wykorzystujemy wierzbę?

Przede wszystkim te szybko rosnące klony, które również badamy na naszych poletkach doświadczalnych w Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, mają za zadanie wytworzyć dużą biomasę wykorzystywaną na cele energetyczne, ale wierzba, od lat występująca w krajobrazie polskim, jest i wykorzystywana na cele plecionkarskie, do umocnień cieków wodnych, również jako materiał nasadzeniowy w ochronie środowiska, więc potencjalnie to wykorzystanie wierzby jest duże. Ale ponieważ w ostatnich latach nie ma dodatkowych subwencji na zakładanie nowych plantacji na cele energetyczne, ten temat dziś nie cieszy się taką popularnością wśród rolników jak kiedyś.

A co ze zbiorem takiej plantacji?

Trzeba pamiętać, że wierzba uprawiana na cele energetyczne w warunkach Polski jest najczęściej zbierana w rotacji 3-letniej, czyli co 3 lata musimy zaplanować zbiór mocnymi tutaj maszynami, o charakterze do prac niemalże leśnych, nie są to typowe maszyny, które przeciętny polski rolnik posiada w swoim gospodarstwie, i też musimy do przodu niejako pomyśleć, z kim podejmiemy współpracę, żeby tę wierzbę zebrać, chociażby zezrębkować, i albo sezonować, po to, żeby oddała wilgoć, albo próbować ją sprzedać w takim stanie bezpośrednio po zbiorze, ale trzeba mieć świadomość, że wówczas zabiera ona jeszcze w sobie ok. 50% wody, czyli jej wartość energetyczna jest wówczas niższa. Musimy to bardzo dobrze przemyśleć, abyśmy nie popełnili tutaj jakichś błędów i żeby ta nasza plantacja dała nam zysk, a nie stratę.

Dziękuję bardzo. Na dzisiaj to już wszystko i zapraszam serdecznie na kolejny odcinek poradnika.

Do zobaczenia.

 

Przeczytaj także:

Grupa Aura – dobra dla produkcji warzyw

Aura postanowiła zadbać o swoich członków umożliwiając im zbiór, przechowywanie, pakowanie oraz wprowadzanie do obrotu warzyw w bazie przechowalniczej.

21 października 2017

Uprawa dyni. Jakie wyzwania stoją przed plantatorami?

Powierzchnia uprawy dyni z roku na rok rośnie, gdyż warzywo to coraz chętniej jest kupowane przez polskich konsumentów. Ciągle jednak nie przekracza 1 % ogólnej uprawy warzyw.

12 października 2017

Choroby wirusowe roślin – nowe zagrożenie już w standardzie

Choroby wirusowe roślin stały się bardzo powszechne. Są zagrożeniem, któremu trzeba zaradzić. Co robić i jakich środków używać, by zwalczyć "wirusówki"?

18 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij