PATRON SERWISU: Blattin

Czy unijny rynek wieprzowiny jest zagrożony?

Unijny rynek wieprzowiny dynamicznie zmieniał się w ciągu ostatnich lat. Obecnie panuje na nim stabilizacja. Jednakże jest ona zagrożona. Co grozi unijnej produkcji wieprzowiny?

Jak obecnie wygląda unijny rynek wieprzowiny?

Rynek wieprzowiny w UE a chińskie śledztwo

Unijny rynek wieprzowiny z niepokojem obserwuje chińskie śledztwo w sprawie niedozwolonej pomocy dla branży mięsnej w UE. A jest ono odpowiedzią na unijne cła na sprowadzane z Chin auta elektryczne. Przy czym Chińczycy używają dokładnie takich samych argumentów, jakich unijni urzędnicy w stosunku do chińskich pojazdów elektrycznych. Okazuje się, że słuchanie motoryzacyjnych lobbystów przez brukselskich urzędników może odbić się czkawką producentom wieprzowiny.

Jak zmienił się unijny rynek wieprzowiny w ostatnich latach?

W ciągu ostatnich dziesięciu lat dominującą pozycję na unijnym rynku zdobyła Hiszpania. W tym czasie jej udział wzrósł z niecałych 18% do 25,8%. Ale w tym samym okresie udział Niemiec spadł z 19,8% do 15,9%. Mimo to kraj ten jest drugim producentem trzody chlewnej w Unii. Spadki odnotowała także hodowla świń we: Francji, Niderlandach, Polsce, Belgii i Rumunii. Z drugiej strony produkcja wzrosła w: Danii, Włoszech, Bułgarii i Portugalii. W pozostałych krajach zmiany były znikome lub populacja trzody chlewnej utrzymała się na niezmienionym poziomie.

Jakie czynniki ryzyka wpływają obecnie na unijny rynek wieprzowiny

Sytuacja na rynku trzody chlewnej, pomimo okresowej stabilizacji, jest pełna czynników, które mogą spowodować wzrost lub spadek cen. Rosnąca temperatura z jednej strony przyspiesza nadejście sezonu grillowego, a przez to zwiększone spożycie wieprzowiny. Duże nadzieje pokładano w Mistrzostwach Europy w Piłce Nożnej 2024. Jednakże impreza ta nie przyczyniła się do wzrostów cen skupu żywca wieprzowego.

Kolejnym problemem jest ASF, które rozprzestrzenia się w Niemczech, we Włoszech oraz innych krajach Unii. Ponadto problemem okazują się inne choroby atakujące stada trzody chlewnej w Unii. W związku z tym istnieją obawy o pojawienie się ograniczeń ze strony najważniejszych importerów.

Czy chińskie działania będą gwoździem do trumny dla producentów wieprzowiny z Unii?

Tymczasem Chiny wszczęły dochodzenie antydumpingowe w sprawie europejskiego eksportu. A to może mieć poważne konsekwencje dla całej „świńskiej” branży w UE. Dlatego chińskie władze chcą wpłynąć na unijne organy regulacyjne, wywierając presję na rolników, którzy stanowią potężne lobby. A najważniejsi producenci w Unii, zmuszeni mogą zostać do poszukiwania nowych rynków zbytu, jeśli Chiny zamkną się na unijny rynek wieprzowiny. A o to może być coraz trudniej w obliczu rosnącej konkurencji na świecie.

Źródła: agrodigital, polpig, ukragroconsult

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.5 / 5. Liczba głosów 2

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *