Dalszy spadek pogłowia trzody chlewnej

Download PDF

Widoczny jest dalszy, głęboki spadek pogłowia trzody chlewnej w Polsce – informuje IERiGŻ. Obniżyła się również krajowa produkcja żywca wieprzowego  (-4 proc.) do poziomu 1 210 tys. ton.

IERiGŻ prognozuje, że w grudniu tego roku krajowe pogłowie trzody chlewnej będzie o 5 proc. niższe niż rok wcześniej. Wynieść ma około 10,5 mln sztuk.

W czerwcu 2020 r. skala spadku pogłowia może wynieść 1-2 proc. Ale będzie ona głównie zależała od poziomu cen zbóż i pasz w pierwszej połowie 2020 roku – informuje Danuta Zawadzka z IERiGŻ.

Spadek pogłowia trzody chlewnej

Spadek pogłowia trzody chlewnej obserwujemy od 2018 roku. To nie żadna niespodzianka, biorąc pod uwagę rozprzestrzeniający się po kraju wirus ASF. Warunki chowu świń znacznie się pogorszyły.

W grudniu ubiegłego roku pogłowie trzody chlewnej wynosiło 11 028 tys. sztuk (-7,5 proc. w skali roku). Stopa spadku pogłębiła się natomiast w czerwcu tego roku (-9 proc.) do poziomu 10 781 tys. sztuk. Najbardziej zmniejszyło się pogłowie prosiąt (-12 proc.), warchlaków (-11,5 proc.), trzody na chów o wadze 50 kg i więcej (-13,5 proc.), loch prośnych (-9 proc.).

Niższe pogłowie a ASF

spadek pogłowia trzody chlewnej

Obserwujemy dalszy spadek pogłowia trzody chlewnej. Obniżyła się również krajowa produkcja żywca wieprzowego.

Spadek pogłowia trzody chlewnej widoczny był we wszystkich województwach. Aż o ponad 20 proc. zmniejszyła się liczba świń w woj. małopolski, lubelskim, świętokrzyskim i lubuskim.

W woj. lubelskim (spadek pogłowia o ok. 23 proc.) występuje choroba ASF. Cały obszar tego województwa objęty jest odpowiednimi strefami związanymi z ASF, przy czym obszar zagrożenia jest tu największy spośród wszystkich tego typu obszarów w Polsce. W województwie tym zanotowano także najwięcej ognisk choroby – czytamy w biuletynie „Rynek mięsa” IERiGŻ.

Krajowa produkcja żywca w dół

Obniżyła się również krajowa produkcja żywca wieprzowego. W pierwszym półroczu tego roku wyniosła 1 210 tys. ton (-4 proc.).

Jeszcze większy spadek prognozuje się w drugiej połowie 2019 roku. Produkcja trzody może zmniejszyć się o około 10 proc. Wyniesie 1 145 tys. ton. Podsumowując, jak przewiduje IERiGŻ, dalszy rozwój produkcji trzody będzie zależał od poziomu cen trzody, a zwłaszcza cen zbóż i pasz w nadchodzących miesiącach i na początku 2020 roku.

Źródło: IERiGŻ/GUS

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.9 / 5. Liczba głosów 7

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o