Spadek produkcji pogłowia świń. Poziom najniższy od 2014 roku!
Produkcja wieprzowiny w 2022 r. w Unii Europejskiej wyniosła 22,1 mln ton. To oznacza, że wobec 2021 roku spadek produkcji pogłowia w UE wyniósł prawie 6%.
Głównymi czynnikami, które przyczyniły się do tego stanu rzeczy, są, chociażby gwałtowny wzrost kosztów produkcji, szerzenie się ASF oraz zmiany w wytycznych dotyczących zazieleniania. W rezultacie spadek produkcji wieprzowiny rok do roku wyniósł 5,6%.
Spis treści
Produkcja wieprzowiny w krajach unijnych
Jak podaje AHDB, wyraźny spadek pogłowia dotyczy wszystkich krajów unijnych, dla których ten sektor rolnictwa jest ważny.
W 2022 r. roczny spadek produkcji pogłowia w Polsce, Hiszpanii, Danii i Belgii wyniósł 110–180 tys. ton. Jednak największą tendencję spadkową odnotowuje się w Niemczech. W tym kraju od 2017 r. produkcja pogłowia trzody chlewnej rocznie zmniejszała się o 2–3%, ale w minionym roku spadek ten wyniósł aż 10%, czyli prawie 0,5 mln ton.
Zmniejsza się ubój świń
Spadek produkcji pogłowia trzody chlewnej wynika bezpośrednio z ograniczenia uboju świń w UE. W 2022 r. ubój wyniósł 237 mln szt. To najniższy wynik od 7 lat. Natomiast, wobec roku 2021 spadek ten wyniósł 5,1% (12,6 mln szt.).
Polska znalazła się w czołówce krajów z największym spadkiem uboju świń (–1,9 mln), plasując się na drugim miejscu za Niemcami (–4,8 mln szt.). Duże ograniczenia odnotowano równie w Hiszpanii (–1,7 mln) i Belgii (–1,1 mln).
Czy będzie dalszy spadek produkcji pogłowia?
Ten wyraźny spadek pogłowia wynika z problemów, z którymi obecnie mierzą się hodowcy trzody chlewnej. Produkcji wieprzowiny nie sprzyjają bowiem wzrost kosztów produkcji, rosnąca liczba ognisk ASF oraz coraz bardziej restrykcyjne przepisy unijne w zakresie strategii EZŁ.
Sytuacja na rynku trzody chlewnej. Jakie prognozy na 2023 r.?
Eksperci przewidują, że spadek produkcji pogłowia świń będzie się pogłębiać. Obecnie liczba loch hodowlanych zmniejszyła się o 6,2%. To z pewnością będzie miało przełożenie na kształtowanie się rynku w przyszłości.
Zmniejszenie liczby świń dostępnych w 2023 r. do uboju oznacza, że wysokie ceny wieprzowiny w UE się utrzymają. Jednak jeśli konsumpcja zacznie spadać, to przy zmniejszającej się produkcji wieprzowiny należy się spodziewać, że ceny się unormują.
Czytaj również: Normy GAEC uderzają w producentów kukurydzy. Możliwe rozwiązania
Źródło: IGR
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!
300 sztuk i odmowa pomocy płyta i zbiornik wybudowany przez firmę podziękuję przy wyborach 15 loch do ubojni pozdrawiam