Ekożywność się nie opłaca? [Ciekawostki rolnicze w 100 sekund]

Download PDF

W ostatnich latach na popularności zyskuje biożywność oraz ekożywność. Nie wszyscy wiedzą jednak, z czym wiąże się jej produkcja. Nowe wydanie „100 sekund” to idealna propozycja dla osób zainteresowanych tym tematem.

Produkcja żywności to jeden z najważniejszych celów działalności rolniczej. Jedzenie trafiające do sklepowych koszyków i na talerze Polaków jest przedmiotem niegasnącej dyskusji. Poniżej zebraliśmy ciekawostki, które dostarczają wielu interesujących argumentów.

Wzrost ceny żywności

Zgodnie z danymi GUS, w czerwcu żywność podrożała średnio o 6% w ujęciu rocznym.

Drastyczny wzrost cen

Ceny żywności poszły dramatycznie w górę. Niestety, nie chodzi tu o kwoty płacone producentom rolnym, ale cyfry widoczne na sklepowych półkach. Szczególnie mocno podrożały warzywa – zwłaszcza te rosnące w Polsce. W przypadku niektórych z nich ceny wzrosły nawet kilkukrotnie w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku.

Według danych GUS z początku lipca, więcej niż przed rokiem płacimy także m.in. za mąkę i pieczywo. Zdrożały one o przeszło 9%. Ceny mięsa wzrosły natomiast o 6% w ujęciu rocznym. Nieco tańsze są teraz natomiast jaja, mleko i masło. Warto zauważyć, że ceny pozostałych towarów i usług nie podlegały aż takim wahaniom.

polska ekożywność

W ostatnich czterech latach w Polsce ubyło aż 7 tys. podmiotów, stawiających na ekożywność.

Ekożywność zbyt wymagająca

Dane Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych mogą okazać się zaskakujące. Choć zapotrzebowanie na tego typu produkty nieustannie rośnie, maleje liczba producentów ekożywności. Jak podaje Forsal, w ostatnim roku polski rynek „skurczył się” o 900 podmiotów.

Zdaniem ekspertów to wina zagranicznej konkurencji i zaostrzonych wymogów. Coraz trudniej jest bowiem zdobyć unijne wsparcie dla ekologicznej produkcji, a kwoty dotacji bywają niewspółmierne do kosztów.

Jagnięcina najmniej przyjazna

Owieczka na rękach rolniczki

Najbardziej negatywny wpływ na środowisko ma produkcja jagnięciny.

Zarówno w Polsce, jak i na świecie coraz więcej mówi się o zrównoważonym rolnictwie. Brytyjscy dietetycy zbadali, które produkty najlepiej pasują do tej idei. Okazało się, że najniższy wpływ na środowisko ma soczewica. Zaraz za nią uplasowały się małże i pomidory.

Co ciekawe, najwięcej szkód wywołuje produkcja jagnięciny, a nie wołowiny. Oprócz tych dwóch gatunków mięsa wyjątkowo negatywny wpływ na klimat mają także sery i migdały. Warto o tym pamiętać – jeśli nie przy planowaniu rozwoju działalności, to chociaż podczas następnych zakupów.

badania jakości wody zanieczyszczenia rolnicze

Wody Polskie przekażą inspektoratom ochrony środowiska środki na badania.

fot. wody.gov.pl

Poprawa czystości wody

Wygląda na to, że zmniejszy się problem zanieczyszczeń rolniczych wody. Wszystko dzięki porozumieniu Wód Polskich oraz Głównego Inspektoratu Ochrony Środowiska. Współpraca tych instytucji jest bezpośrednim skutkiem wprowadzenia unijnej dyrektywy azotanowej.

Zawarta umowa opiewa na niebagatelną kwotę blisko 23 mln zł. Środki te sfinansują m.in. zakup profesjonalnego sprzętu, nowoczesne badania laboratoryjne jakości wody oraz rozwój systemu kontroli przestępców. Być może dzięki temu nie tylko ekożywność będzie sprzyjać środowisku naturalnemu.

Wystarczy tylko 100 sekund, aby być na bieżąco!

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena / 5. Liczba głosów

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o