Eksport wieprzowiny do USA wznowiony – zawirowania na rynku

Polska wieprzowina wraca na amerykański rynek – informuje minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski. To dobra wiadomość dla krajowych eksporterów i hodowców, którzy po wprowadzeniu amerykańskiego embarga na polskie mięso liczyli straty. Wstrzymanie eksportu do USA odbiło się na cenach tuczników w wielu regionach kraju.

Szef resortu rolnictwa, Jan Krzysztof Ardanowski chwali się „szybką reakcją i mocnymi argumentami” strony polskiej, które doprowadziły do szybkiego zniesienia zakazu. Jak informuje, w tej sprawie wspólną interwencję podjęły: MSZ, MRiRW i GIW.

Eksport wieprzowiny wznowiony

eksport polskiej wieprzowiny

Eksport wieprzowiny z Polski do USA wyceniany jest na 163 mln euro rocznie.

Eksport polskiej wieprzowiny na amerykański rynek został wznowiony. Mięso pochodzące z 16 zakładów z Polski będzie sprzedawane do USA bez ograniczeń. Na pozostałe 3 zakłady nałożono ograniczenia. Będą mogły wysyłać jedynie przetworzone produkty termiczne z mięsa wieprzowego.

Ta wiadomość cieszy polskich eksporterów i hodowców świń. – Polscy hodowcy znaleźli się w bardzo trudnej sytuacji ze względu na ASF. Dlatego każdy rynek eksportowy jest dla nas ważny. Utrata rynku amerykańskiego byłaby dla nas szczególnie dotkliwa. Wolumen eksportu do USA wynosi rocznie około 60 tys. ton. Tam trafiają też najcenniejsze elementy takie jak boczek, żeberka czy karkówka. Roczna wartość eksportu na ten rynek wynosi około 163 mln euro – mówi w rozmowie z portalem agroFakt Aleksander Dargiewicz z Polskiego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.

Spór polsko-amerykański

Amerykańskie embargo na polską wieprzowinę zostało wprowadzone 18 października tego roku. Do wprowadzenia zakazu doszło podczas rutynowej kontroli dokumentów dostaw pochodzących z Polski. Amerykańskie służby miały wątpliwości co do spełnienia zasad bezpieczeństwa w związku z ASF przez dwa zakłady w Sokołowie Podlaskim i Ełku.

eksport wieprzowiny

Na rynek amerykański trafiają najcenniejsze elementy mięsa wieprzowego takie jak: żeberka, boczek czy karkówka.

Resort rolnictwa stanowczo nie zgadzał się ze stanowiskiem strony amerykańskiej i tłumaczył, że „wysyłki mięsa wieprzowego prowadzone są zgodnie z ustalonymi warunkami, tj. ze stref nie objętych formalnymi restrykcjami nałożonymi przez UE w związku z ASF”.

Ceny tuczników w dół

Mimo, że wstrzymanie eksportu polskiej wieprzowiny do USA nie trwało długo, embargo negatywnie odbiło się na cenach tuczników w kraju. Polski Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej alarmował, że wszystkie koszty amerykańskiego zakazu przerzucane były na producentów świń.

Z terenu docierały do nas niepokojące informacje, że wiele zakładów  zredukowało ceny nawet o 25 gr/kg tuszy. W przeliczeniu na tucznika wychodziło to około 21 zł dodatkowej straty – podkreślał Aleksander Dargiewicz.

Interwencyjny skup jabłek przemysłowych z problemami

Choć interwencyjny skup jabłek przemysłowych ruszył w październiku ubiegłego roku to wielu sadowników nadal nie otrzymało pieniędzy!

10 kwietnia 2019

Krowa plus i świnia plus – dla kogo pomoc?

Sprawdź, kto będzie mógł ubiegać się o pieniądze z programów Krowa Plus i Świnia Plus!

16 kwietnia 2019

Ustawa o uciążliwości zapachowej niekorzystna dla rolników

Jakie obostrzenia będą przewidziane w tzw. ustawie odorowej? Przedstawiciele branży twierdzą, że oznacza ona dla inwestorów ogromne straty!

16 kwietnia 2019