Trudności w branży wieprzowej

Trudności w branży wieprzowej

W 2015 r. rynek wieprzowy stracił 6,5 mld zł. Co zrobić, by przyszły rok był lepszy dla branży wieprzowej?

Ubiegły rok dla branży wieprzowej był jednym z najgorszych. Czy w tym roku hodowcom uda się odrobić straty?

Na przeszkodzie producentom z branży wieprzowej stanęła m.in. mniejsza popularność wieprzowiny, embargo oraz ASF. Piotr Zieman ze Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP w wypowiedzi dla Porannych Rozmaitości źródła niepowodzeń upatruje szczególnie w pojawieniu się wirusa na terenie kraju. Zagrożenie chorobą przyszło zza granicy białoruskiej. W tej chwili widzi się je już za granicą ukraińską.

W 2015 r. branża wieprzowa straciła 6,5 mld zł, z czego 3,5 mld zł stracili hodowcy, a 3 mld zł importerzy.

Piotr Zieman ratunek upatruje w przechowalnictwie oraz uznaniu regionalizacji w krajach azjatyckich: Chinach, Korei i Japonii. Polacy sprzedają tzw. piątą ćwiartkę za 50–55 euro centów za kg, a już np. Hiszpanie, Niemcy i Duńczycy po 2 euro za kg. Eksport w te regiony byłby wielką szansą dla branży wieprzowej. Obiecująca wydaje się też być Białoruś, do której można by wysyłać produkty w celu dalszego przetworzenia.

– Niską cenę na rynku dyktuje brak eksportu. Jeśli uda się zdobyć nowe rynki zbytu dla Polski, za 1 kg wieprzowiny skupy powinny zacząć płacić 5 zł – powiedział Zieman.

Mniej istotna za to jest według eksperta kwestia dopłat do eksportu, gdyż jak zapewnia, zyskają na nich głównie takie kraje jak: Niemcy, Dania, Hiszpania i Belgia.

Nowoczesna i wygodna porodówka dla loch: jak ją urządzić?

Kojce porodowe muszą stwarzać zwierzętom komfort i zapewniać im bezpieczeństwo. Jak przygotować taką przestrzeń?

13 stycznia 2018

Pasożyty wewnętrzne w stadzie świń: jak je zwalczać?

Choroby inwazyjne trzody chlewnej stanowią poważny problem gospodarczy, bowiem straty spowodowane przez pasożyty są wyższe od szkód powstałych na skutek zakażeń bakteryjnych i wirusowych.

15 stycznia 2018

Dobrostan krów mlecznych i cieląt

Dobrostan to stan harmonii pomiędzy zwierzęciem a środowiskiem, w którym przebywa. Specjaliści wskazują na powiązanie dobrostanu z wydajnością mleczną.

10 stycznia 2018

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij