Trudności w branży wieprzowej

Trudności w branży wieprzowej

W 2015 r. rynek wieprzowy stracił 6,5 mld zł. Co zrobić, by przyszły rok był lepszy dla branży wieprzowej?

Ubiegły rok dla branży wieprzowej był jednym z najgorszych. Czy w tym roku hodowcom uda się odrobić straty?

Na przeszkodzie producentom z branży wieprzowej stanęła m.in. mniejsza popularność wieprzowiny, embargo oraz ASF. Piotr Zieman ze Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP w wypowiedzi dla Porannych Rozmaitości źródła niepowodzeń upatruje szczególnie w pojawieniu się wirusa na terenie kraju. Zagrożenie chorobą przyszło zza granicy białoruskiej. W tej chwili widzi się je już za granicą ukraińską.

W 2015 r. branża wieprzowa straciła 6,5 mld zł, z czego 3,5 mld zł stracili hodowcy, a 3 mld zł importerzy.

Piotr Zieman ratunek upatruje w przechowalnictwie oraz uznaniu regionalizacji w krajach azjatyckich: Chinach, Korei i Japonii. Polacy sprzedają tzw. piątą ćwiartkę za 50–55 euro centów za kg, a już np. Hiszpanie, Niemcy i Duńczycy po 2 euro za kg. Eksport w te regiony byłby wielką szansą dla branży wieprzowej. Obiecująca wydaje się też być Białoruś, do której można by wysyłać produkty w celu dalszego przetworzenia.

– Niską cenę na rynku dyktuje brak eksportu. Jeśli uda się zdobyć nowe rynki zbytu dla Polski, za 1 kg wieprzowiny skupy powinny zacząć płacić 5 zł – powiedział Zieman.

Mniej istotna za to jest według eksperta kwestia dopłat do eksportu, gdyż jak zapewnia, zyskają na nich głównie takie kraje jak: Niemcy, Dania, Hiszpania i Belgia.

Produkty mleczarskie – jak zapowiadają się ich ceny?

Rośnie cena mleka, a z nią ceny przetworów mleczarskich. Czy wysoka cena masła i pozostałych przetworów mleczarskich utrzyma się do końca roku?

22 października 2017

Cena mleka w Polsce w 2017 r. – najwyższa od trzech lat!

Rosną ceny zbytu przetworów mleczarskich i ceny bydła mlecznego. Notowane są lepsze wyniki branży mleczarskiej i lepsze są wyniki handlu zagranicznego

18 października 2017

Produkcja wina gronowego – dodatkowy dochód w gospodarstwie

Jak rozpocząć produkcję i sprzedaż wina z własnej winnicy prowadząc gospodarstwo rolne - wywiad z ekspertem. cz. 1

18 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij