Pszenżyto Gringo: zdrowy plon nawet przy zmiennej pogodzie

Pszenżyto ozime uznawane jest przez wielu za polską specjalność. Sprawdźcie, dla kogo stworzono pszenżyto Gringo!

Pszenżyto ozime uznawane jest przez wielu za polską specjalność. Uprawiający je rolnicy zdają sobie jednak sprawę, że duży potencjał plonowania tych zbóż może zostać osiągnięty, gdy dopilnowane zostaną wszelkie zalecenia agrotechniczne i gdy postawi się na odpowiednią odmianę. Jedną ze sprawdzonych odmian jest pszenżyto Gringo z katalogu Top Farms Nasiona. Sprawdźcie, co je wyróżnia!

Gringo to pszenżyto ozime, które po raz drugi zdało egzamin z zimotrwałości na „6”. Bardzo dobrze sobie radzi z niskimi temperaturami w zimie oraz ze zmiennymi czynnikami pogodowymi, których nie jesteśmy w stanie przewidzieć – mówi Mateusz Płocieniak z Top Farms Wielkopolska. – To pszenżyto, które nie lubi być za gęsto wysiewane, ponieważ bardzo dobrze się krzewi i mocno zagęszcza łan.

W okresie krzewienia rośliny się nisko płożą. Gringo ma w dodatku bardzo grube i mocne źdźbła, ale wskazane jest ich skracanie ze względu na długi, piękny kłos, który pod ciężarem ziarna może się pochylić. Ziarno również jest grube, w sprzyjających warunkach pogodowych może osiągnąć MTZ powyżej 60 g.

Poza tymi walorami Gringo charakteryzuje się bardzo dobrą zdrowotnością roślin i co najważniejsze potrafi zadziwić plonem! – dodaje Mateusz Płocieniak.

Czym charakteryzuje się pszenżyto ozime Gringo?

Czym charakteryzuje się pszenżyto ozime Gringo?

Jakie są najważniejsze cechy odmiany Gringo?

  • odmiana półkarłowa, wysokością zbliżona do odmiany Magnat;
  • bardzo dobre plonowanie zarówno w technologii średnio intensywnej, jak i intensywnej;
  • wysoka zawartość białka – doskonała w żywieniu zwierząt;
  • bardzo dobra zdrowotność i sztywność, jednak w warunkach wysokiego nawożenia azotem wymaga skracania źdźbła;
  • odmiana przeznaczona do intensywnej i średnio intensywnej technologii uprawy w różnych warunkach klimatyczno-glebowych ze wskazaniem na gleby średnie i dobre;
  • MTZ [g]: 52;
  • termin kłoszenia – średni;
  • zimotrwałość: 6,0 – bardzo dobra.

Odporność na choroby:

  • Pleśń śniegowa – bardzo dobra;
  • Mączniak prawdziwy – bardzo dobra;
  • Rdza brunatna – bardzo dobra;
  • Rdza żółta – bardzo dobra;
  • Rynchosporioza – bardzo dobra;
  • Septorioza liści – dobra;
  • Septorioza plew – średnia;
  • Fuzariozy kłosa – bardzo dobra;
  • Choroby podstawy źdźbła – bardzo dobra.

Orka przedzimowa: czy warto?

Mimo że coraz częściej rolnicy zastępują tradycyjną orkę zabiegami uproszczonymi, wielu czeka orka przedzimowa. Kto powinien ją wykonać?

28 listopada 2016

Światowa produkcja ziemniaka: prognozy są dobre!

Optymistyczne prognozy produkcji, ale nie dla wszystkich regionów. Produkcja ziemniaka będzie wypierana z krajów o wysokich temperaturach…

2 grudnia 2016

Horti Tech już za nami

W Kielcach w dniach 18–19 listopada odbyły się, już po raz drugi, targi branży sadowniczej oraz producentów warzyw Horti Tech.

24 listopada 2016