Ile rolnik będzie mógł sprzedać produktów?

Download PDF

To kolejna z ważnych ustaw, które w tej chwili są na etapie konsultacji społecznych. Chodzi o roczne limity w rolniczym handlu detalicznym – ile rolnik będzie mógł sprzedać jaj, warzyw a ile mleka?

Zachęcamy do zgłaszania uwag do tego projektu – mówi Piotr Walkowski, prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej. – Czekamy na wszystkie propozycje rolników w tej sprawie do 9 listopada.

Projekt rozporządzenia Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi można znaleźć TUTAJ.

W projekcie rozporządzenia wskazane zostały propozycje konkretnych ilości surowców i produktów możliwych do zbycia w ramach rolniczego handlu detalicznego.

I tak np.: rolnik będzie mógł sprzedać detalicznie do 80 t jęczmienia jarego rocznie – a jęczmienia ozimego nawet 90 t. Dla pszenic proponowane limity sprzedaży wynoszą:

  • pszenica twarda jara – 60 t
  • pszenica twarda ozima – 60 t
  • pszenica zwyczajna jara – 80 t
  • pszenica zwyczajna ozima – 95 t

Maksymalna roczna sprzedaż detaliczna buraka ćwikłowego to 400 t, a cebuli – 500 t.

chleb_Fotolia_96071815_Subscription_XXL

Rolnik będzie także mógł sprzedać detalicznie 15385 kg pieczywa.

Proponowane wielkości sprzedaży dotyczą nie tylko produkcji roślinnej, ale także przetworów. Np. maksymalna roczna sprzedaż soków owocowych określona jest na poziomie 6667 l, a soków warzywnych: 10000 l.

Rolnik będzie także mógł sprzedać detalicznie 15385 kg pieczywa.

Zgodnie z przygotowywanym projektem rolnik będzie mógł sprzedać detalicznie 10400 l surowej śmietany i 52 tys. l mleka surowego i siary.

Siara pojawiła się dlatego, że jest nią bardzo zainteresowany przemysł kosmetyczny – powiedział nam jeden z rolników z woj. lubuskiego. – Nikt normalnie w detalu siary nie sprzedaje. Widocznie przemysł kosmetyczny ma silne lobby.

Choćby dlatego warto przyjrzeć się wartościom proponowanym przez ministerstwo rolnictwa.

Niektóre wielkości sprzedaży są bardzo wysokie inne zaś niewspółmiernie małe – mówi Barbara Marczak, gospodyni z woj. wielkopolskiego. – Potraw z produktów pochodzenia zwierzęcego można sprzedać w roku tylko 888 kg, to średnio zaledwie 74 kg w miesiącu. Tyle się czasem sprzedaje podczas jednego letniego festynu na raz. A w wielu przypadkach limity są prawie hurtowe.

Przeczytaj również:

  1. Rada Ministrów: zmiany w podatku od sprzedaży detalicznej?

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o