Inspekcja bezpieczeństwa żywności: musi być bezbłędna

Download PDF

Od kilku miesięcy mowa jest o tym, że rząd zamierza powołać jedną inspekcję bezpieczeństwa żywności. Czemu ma służyć taka inspekcja i jakie będą jej zadania? – ta sprawa wzbudzała dużo emocji podczas forum Agrosec.

Chcemy powołać jedną wspólną inspekcje bezpieczeństwa żywności mówiła Ewa Lech, wiceminister rolnictwa. W tej chwili inspekcji jest 5, trzeba je skonsolidować. To nie jest łatwe zadanie. Chodzi nam o to, żeby liczba kontroli była mniejsza, żeby nie dublowały się kompetencje i nie było problemu z przepływem informacji.

Jak zdradziła pani wiceminister, w 2005 r. był już podobny projekt, aby połączyć działające inspekcje w jedną, ale wtedy nie udało się tego przeprowadzić.

Ewa Lech i Jarosław Sachajko

Ewa Lech i Jarosław Sachajko

Wszyscy się przyzwyczaili do działających obecnie inspekcji, ich pracownicy mają wiele obaw przed zmianą dodaje Ewa Lech. Ale trzeba to zrobić. Naszym zdaniem nowa inspekcja zacznie działać nie wcześniej niż 1 stycznia 2018 r.

Wśród zaproszonych gości panowała pełna zgoda, że utworzenie sprawnej inspekcji jest wyjątkowo ważną sprawą.

Bezpieczeństwo żywności jest szczególnie ważne przyznał poseł Jarosław Sachajko, przewodniczący sejmowej komisji rolnictwa. Inspekcja potrzebna jest choćby po to, aby zbadać żywność z USA, która niedługo może być szeroko dostępna w krajach Unii Europejskiej. W USA jest inna skala produkcji i inne standardy. Stada bydła są tak duże, że trzeba je helikopterem oblatywać i produkcja jest masowa. Stosuje się hormony przyspieszające rośnięcie zwierząt, hormony zwiększające mleczność krów i prewencyjne antybiotyki w paszach. U nas tego nie ma.

Okazuje się jednak, że sprawna inspekcja odpowiedzialna za bezpieczeństwo żywności potrzebna jest także na nasz własny użytek.

Urzędową kontrolę żywności koniecznie trzeba zrobić tak, żeby nie było uchybień przekonywał Andrzej Gantner, dyrektor Polskiej Federacji Producentów Żywności Związek Pracodawców. Jeśli bowiem komukolwiek udałoby się podważyć ustalenia urzędowej kontroli żywności byłby to krok umożliwiający wprowadzenie embargo na polskie produkty. Do tego nie można dopuścić.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o