Jajka wzięte pod lupę: Eko czy nie?

Jajka wzięte pod lupę: Eko czy nie?

Czym różnią się jajka z chowu wolnego od ekologicznych? Jakie warunki należy spełnić, by móc używać określenia Eko lub bio?

Jajka, szczególnie te ekologiczne, nie mają ostatnio dobrej prasy. A może to sami rolnicy przyczynili się do tego, że zostały one „wzięte pod lupę”?

czy w kurniku ma być ciepło? ; jajka eko

Nioski z wolnego wybiegu żyją w warunkach zbliżonych do naturalnych, co również przekłada się na ich zdrowie oraz jakość samych jaj.

Zamieszanie zaczęło się z chwilą, gdy opublikowano badania jaj zakupionych od rolników sprzedających je na bazarach i targach oraz od osób hodujących kury, by produkować ekologiczną żywność. Naukowcy z Politechniki Krakowskiej wykryli, że znajdują się w nich szkodliwe dla ludzkiego zdrowia dioksyny, toksyczne substancje mogące powodować zaburzenia gospodarki hormonalnej, a nawet niepłodność.

Warto jednak zwrócić uwagę, że jajka te, choć określane jako Eko, wcale takie nie były, o czym przypomina Joanna Łyska ze Stowarzyszenia Polska Ekologia: – Żadne z przebadanych jaj nie posiadało certyfikatu, a więc mówienie, że pochodziły one od rolników ekologicznych, jest tutaj sporym nadużyciem. Przestrzegamy rolników, by uczciwie sprzedawali swoje wyroby. Tylko jajka z numerem 0 są ekologiczne, 1 oznacza wolny chów, a ten nie musi już być ekologiczny.

Przestrzegamy rolników, by uczciwie sprzedawali swoje wyroby. Tylko jajka z numerem 0 są ekologiczne, 1 oznacza wolny chów, a ten nie musi już być ekologiczny.

Joanna Łyska ze Stowarzyszenia Polska Ekologia

Przypominamy, że w Polsce prawo do przyznawania certyfikatów ekologicznych ma 10 jednostek. Rolnik, który chce, by jego produkty były nazywane ekologicznymi, musi najpierw przejść ściśle określoną procedurę, zanim będzie mógł się legitymować certyfikatem. Zgodnie z przepisami wielkość stada niosek nie może przekraczać 3 tys. szt., a zakupywane tam kurczęta nie mogą mieć więcej niż 18 tygodni. Zwierzęta powinny w dodatku być karmione paszą wyprodukowaną w gospodarstwach ekologicznych. Nie mogą otrzymywać takich substancji jak chemioterapeutyki czy hormony wzrostu.

Natomiast hodowcy kur z wolnego wybiegu nie muszą starać się o certyfikat, ale też nie mogą wobec swoich produktów używać określeń typu Eko czy bio. Nioski z wolnego wybiegu żyją w warunkach zbliżonych do naturalnych, co również przekłada się na ich zdrowie oraz jakość samych jaj. W ich składzie mogą jednak znajdować się substancje niedopuszczalne w jajkach z gospodarstw ekologicznych.

Jakie będą ceny ryb i ich przetworów w 2018 r.?

w detalu, zbycie, w handlu zagranicznym, w pierwszej sprzedaży…

18 czerwca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close