Jak poprawić smakowitość paszy?

Download PDF

Aby osiągnąć satysfakcjonujący wynik tuczu, zwierzę powinno pobierać paszę w dość dużych ilościach. Niestety nie wszystkie komponenty paszowe są chętnie zjadane przez trzodę chlewną. Jakimi dodatkami możemy poprawić smakowitość paszy?

Racjonalne żywienie tuczników opiera się przede wszystkim na dużej ilości pobieranej paszy przez te zwierzęta. Tym sposobem przy zaspokojeniu wymogów pokarmowych osobniki mogą w pełni wykorzystać swój potencjał genetyczny. Jednak bardzo ważne jest dobór odpowiednich składników. Hodowca powinien starannie przygotować mieszankę dla swoich zwierząt. Jeżeli w stadzie większość tuczników nie pobiera odpowiedniej ilości paszy to znaczy, że problem stanowi właśnie karma, a nawet sama smakowitość paszy. W szczególności zdarza się to często przy zmianie jej składu.

mieszanie zbóż w paszach dla świń / smakowitość paszy

Pasze, które cechuje dość niska smakowitość, to np. pasze rzepakowe, w tym: makuch, śruta oraz całe nasiona, a także bobik, łubin oraz DDGS.

Za niską ilość pobierania paszy odpowiada wiele czynników. Przeważnie chodzi o smakowitość paszy. Pasze, które cechuje dość niska smakowitość, to np. pasze rzepakowe, w tym: makuch, śruta oraz całe nasiona, a także bobik, łubin oraz DDGS. Niestety tych składników nie może wyeliminować ze składu mieszanki, gdyż są one niezbędne do zaspokojenia potrzeb pokarmowych tuczników. Zatem należy poprawić smakowitość paszy, by zachować wysoki poziom jej pobierania przez zwierzęta.

Przede wszystkim, aby poprawić smak mieszanki, należy wykorzystać dodatki paszowe. W tym wypadku można zastosować oprócz różnych popularnych preparatów aromatyzujących, zakwaszacze, probiotyki oraz preparaty ziołowe. Dodatki te nie tylko dbają o ulepszenie smakowitości mieszanki, ale również o zachowanie równowagi składu mikroflory. Można także stosować metodę natłuszczania paszy, dzięki czemu jej kaloryczność przy okazji zostaje zwiększona. Znacznie rzadziej dodaje się do mieszanki domieszkę mączki rybnej. Spowodowane to jest jej wysoką ceną.

Hodowca powinien przygotować paszę tak, by komponentów pogarszających smakowitość paszy była optymalna ilość. Nie powinno być problemów z niskim pobieraniem paszy wtedy, gdy ich zalecane dawki nie zostaną przekroczone.

 

Zobacz, co mówią eksperci: Żywienie trzody chlewnej: jaki ma wpływ na jakość wieprzowiny?

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o