Jak upiec chleb? Sprawdź przepis na tradycyjny chleb na drożdżach

Download PDF

Jak upiec chleb? Wypróbuj nasze przepisy! Wystarczy najzwyczajniejszy piekarnik i trochę zapału, a Twój domowy chleb może smakować lepiej niż z piekarni!

Pieczenie chleba wbrew pozorom nie jest wcale skomplikowane, a do jego wykonania wystarczą mąka i drożdże. Możesz mieć o wiele smaczniejszy chleb od tego ze sklepowej półki. Do tego dochodzi jeszcze pewność co do składu i satysfakcja. Jak upiec chleb i wybrać odpowiedni przepis?

Przepisów na chleb jest mnóstwo, ale trzeba dostosować je do własnych potrzeb i oczekiwań. Nie każdemu będzie odpowiadał chleb na samym zakwasie, bo jest dość ciężki. Przygodę z pieczeniem chleba lepiej zacząć od chleba pszennego na drożdżach. Z czasem nabierze się wprawy i doświadczenia, które pozwolą na rozpoczęcie eksperymentów z bardziej skomplikowanym pieczywem. Dawniej córka uczyła się tej sztuki przy matce i była to dla niej czynność tak naturalna jak oddychanie. Nie można bowiem ściśle określić ilości mąki i wody bądź mleka, bo różna jest wilgotność mąki. Trzeba zatem wyczuć odpowiednią konsystencję ciasta.

Zaczęła piec chleb w domu ze … strachu

Można też pokusić się o wzbogacanie chleba mąką z pierwotnych odmian pszenicy – samopszy, płaskurki i orkiszu. Bez problemy można je dostać w sklepach ze zdrową żywnością. Warto, bo są bogatsze w składniki odżywcze.

– Chleb zaczęłam piec … ze strachu – żartuje Agnieszka Jabłońska, edukatorka ekologiczna i poetka z Obrowa w województwie kujawsko – pomorskim. – To historia pandemiczna, kiedy ogłoszono pierwszy lockdown. Wiadomo, że do sklepu najczęściej chodzi się po chleb i wtedy postanowiłam, że sama zacznę go piec. Dzięki temu mogłam ograniczyć wyjścia z domu. Wówczas paradoksalnie spełniło się moje wielkie marzenie, bo zawsze marzył mi się dom, w którym roznosi się zapach pieczonego chleba. Piekę chleb na drożdżach, a ciasto wyrabiam ręcznie. Bardzo lubię to uczucie, kiedy czuję jak zmienia się konsystencja ciasta podczas wyrabiania. Piekę chleb z różnych mąk, bo zależy mi, by był przede wszystkim zdrowy. Moja prababcia piekła przepyszny chleb, a ja niedawno uświadomiłam sobie, że poszłam w jej ślady.

Jak upiec chleb bez wyrabiania?

jak upiec chleb

Jak upiec chleb? Doradza pani Magdalena Pikus.

fot. Małgorzata Chojnicka

Nie każdy chleb trzeba wyrabiać ręcznie, natomiast są takie przepisy, w których wystarczy składniki wymieszać drewnianą łyżką.

– Chleb piekę od czasu do czasu – mówi Magdalena Pikus z Witkowa w województwie kujawsko – pomorskim. – Wiadomo, że w gospodarstwie rolnym nie zawsze jest tyle czasu, by go wystarczyło jeszcze na pieczenie chleba. Jednak otrzymałam taki przepis od kuzynki, w którym nie trzeba wyrabiać ciasta. Wystarczy drewnianą łyżką wymieszać wszystkie składniki i poczekać aż ciasto wyrośnie. Zawsze pomaga mi córeczka, która odmierza wszystkie dodatki. Zazwyczaj to ziarno słonecznika, pestki dyni. Chleb z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny i znika błyskawicznie, ponadto długo zachowuje świeżość. 

Nic dziwnego, że pani Magdalena zaczęła piec chleb. W jej domu chleb piekło się bowiem dość długo na przekór modzie na sklepowe pieczywo.

– Przez długie lata piekłam chleb w piecu chlebowym – wspomina Elżbieta Grudewicz, mama Magdaleny Pikus. – Gdy córka chodziła do liceum, nie mogłam się nadziwić, że zabiera do szkoły tak dużo kanapek. Robiłam je właśnie z tego chleba i z mielonką, którą sama robiłam.  Dopiero później się wydało, że w klasie miały wielu amatorów.

Przepis na pyszny domowy chleb z chrupiącą skórką

Sprawdzamy więc, jak upiec chleb, wypróbujcie nasz przepis:

5 dag drożdży (pół kostki) zalać pół litra ciepłej wody, następnie do miski wsypać 1 kg mąki (można zmieszać rożne rodzaje mąki, ale nie używać więcej niż 0,5 kg razowej, bo wyjdzie zbyt zbity). Do mąki dodać łyżeczkę cukru, łyżkę soli, 3 garści dodatków (ziarna słonecznika, dyni, płatki owsiane).

Wymieszać wszystkie suche składniki, dodać rozpuszczanie drożdże, wymieszać. Następnie dodawać po trochu wody ( jeżeli ciasto wyjdzie trochę rzadkie, to wówczas nie dodawać całej wody).

Wymieszane ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 20 minut. Po tym czasie energicznie ugnieść ciasto łyżką (w misce) i przełożyć do foremek keksowych – wyjdą dwie blaszki. Odstawić na 20 minut.

Spryskać wodą, można posypać makiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni Celsjusza. Po kilku minutach zmniejszyć temperaturę do 230 stopni. Piec ok 50-55 minut.  Blaszki najlepiej wysmarować  smalcem i posypać  tartą bułką lub otrębami.

Po upieczeniu od razu wyjąć z blaszki i położyć na kratce do odparowania.  Aby się upewnić, czy nasz domowy chleb jest wypieczony, należy popukać go od spodu. Musi wydawać więc taki głuchy odgłos.

Jak upiec domowy chleb? Bardzo prosty przepis

Ten chleb wymaga odrobiny wprawy, ale smakuje wybornie. Warto poświęcić trochę czasu, bo jest rewelacyjny i długo zachowuje świeżość. Dodatkowo można go zamrozić.

Zakwas na drożdżach:

  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1/4 litra ciepłej przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru
  • drożdże – kulka wielkości włoskiego orzecha

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 2 – 3 dni. Co jakiś czas należy zakwas przemieszać. Należy użyć dość dużego słoja. Dzięki temu zawartość nie „ucieknie”.

Przepis na chleb na drożdżach

Jak upiec chleb? Składniki na domowy chleb: 

  •  3 szklanki mąki żytniej
  • 6 szklanek mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki graham
  • 3 łyżki otrąb orkiszowych
  • 0,5 litra maślanki
  • 0,5 litra wody
  • 7 dkg drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/ 2 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • ziarna słonecznika, siemię lniane, sezam
  • 1 jajko

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Wykonanie:

jak upiec chleb

Tak prezentuje się chleb pszenno-żytni z przepisu pani Magdy.

fot. Małgorzata Chojnicka

Do drożdży dodać cukier i poczekać aż się rozpuszczą. Dodać łyżkę mąki pszennej i ciepłe mleko. Następnie, odstawić i poczekać aż rozczyn podwoi swoją objętość.

Mąkę pszenną i żytnią przesiać, dodać mąkę graham, otręby orkiszowe i sól. Dokładnie wymieszać. Wlać zakwas i rozczyn, maślankę, wodę i olej. Starannie wyrobić. Gdy ciasto będzie za rzadkie dosypać mąki pszennej, gdy za gęste – wlać trochę wody. Na koniec wsypać ziarna słonecznika i siemię lniane, a także kminek.

Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

Ciasto wyłożyć na stolnicę, uformować trzy bochenki i przełożyć na blaszki, wysmarowane smalcem lub margaryną i wysypane otrębami bądź mąką. Najlepsze są blachy keksowe. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni, a następnie piec w środkowej części pieca przez godzinę. Czasami czas pieczenia należy wydłużyć o kwadrans – każdy piekarnik piecze trochę inaczej. Przed wstawieniem do pieca wierzch ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem.

Odważ się upiec swój chleb w domu!

jak upiec chleb

Pani Magda Pikus prezentuje chleb.

fot. Małgorzata Chojnicka

Pieczenie chleba może stać się fascynującą przygodą i warto przynajmniej spróbować swych sił. To nic trudnego! Możliwości jest tak wiele, że każdy znajdzie najwygodniejsze dla siebie rozwiązanie. W dodatku takie proste czynności pozwalają się trochę wyciszyć.

Podsumowując, jak upiec chleb? Okazuje się, że nie jest to takie skomplikowane! Bardzo ważne jest to, aby ciasto drożdżowe trzeba robić z sercem, ponieważ potraktowane ze złością nigdy ładnie nie wyrośnie. Gdy doświadczenia przybywa, można pokusić się o pieczenia chleba w brytfannie lub żeliwnym garnku. Wyrośnięty chleb przekłada się wtedy do rozgrzanego naczynia i piecze w piekarniku. Pod koniec pieczenia należy zdjąć pokrywkę, by chleb ładnie się zrumienił. Z kolei chleb w bochenkach świetnie się udaje na kamieniu do pieczenia pizzy. Czas się zatem odważyć i spróbować!

Czytaj również: Jak zrobić tort? Krok po kroku – idealny na każdą okazję!

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 7

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o