Kujawsko-pomorskie: żniwa już zakończone!

Kujawsko-pomorskie: żniwa już zakończone!

Kujawsko-pomorskie żniwa wreszcie się zakończyły. Jakie były plony? I na jakie ceny mogą liczyć tamtejsi gospodarze?

Kujawsko-pomorscy rolnicy z pewnym opóźnieniem, ale zakończyli tegoroczne żniwa. Pogoda nie sprzyjała, jednak w końcu udało się zwieźć z pola całe zboże. Jak wyglądały plony?

Największą przeszkoda podczas tegorocznych żniw była pogoda, która uniemożliwiła terminowe zebranie zbóż z pola. Nieustannie padające przelotne deszcze sprawiały, że rolnicy musieli zbierać zboże partiami, korzystając z każdej chwili słonecznej pogody. Niestety już na początku tego roku nieciekawe były prognozy dotyczące rzepaku ozimego oraz jęczmienia ozimego. Wiele plantacji po prostu powymarzało.

Jeżeli chodzi o jęczmień ozimy, to na wielu polach wymarzł on podczas zimy całkowicie. Natomiast tam, gdzie plantacje zachowały się, plonowanie było różne – od 2 do 6 t/ha.

Adam Piszczek z KPODR

– Różnice w wysokościach plonów rzepaku były dosyć znaczne. Jedni rolnicy zbierali 1 t/ha, inni 3,5 t/ha – podaje Adam Piszczek z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. – Jeżeli chodzi o jęczmień ozimy, to na wielu polach wymarzł on podczas zimy całkowicie. Natomiast tam, gdzie plantacje zachowały się, plonowanie było różne – od 2 do 6 t/ha.

Zróżnicowane plony dała również pszenica, która w zależności od powiatu plonowała od 3 do 6 t/ha. Podobnie było w przypadku pszenżyta ozimego. Podczas gdy jedni rolnicy zbierali 3,5 t/ha, u innych plony sięgały 7 t/ha.

Kujawsko-pomorscy rolnicy narzekali nie tylko na kiepskie plonowanie, ale też na słabą jakość zbóż. Najlepsze parametry miało to ziarno, które zjechało z pola najwcześniej. Padające później deszcze nie tylko wstrzymywały żniwa, ale też sukcesywnie osłabiały jakość zbóż. Ziarno, które zjechało z pól pod koniec zbiorów, w większości nie spełnia już parametrów konsumpcyjnych i będzie przeznaczone na pasze.

 

Zobacz też:

Uprawa pora – kluczowe skuteczne nawożenie i dobra obsada

W przypadku porów praktykowane są różne technologie uprawy. Cel jest zawsze ten sam – jak najdłuższa łodyga rzekoma.

19 października 2017

Mszyce to prawdziwe utrapienie rolnika

Mszyce to bardzo uciążliwe szkodniki występujące praktycznie na wszystkich typach upraw - od buraków przez rzepak i zboża aż po warzywa oraz drzewa owocowe

9 października 2017

Golden Delicious – smakowita zieleń w polskich sadach

Golden Delicious to obok Gali najczęściej obecnie uprawiana w Polsce odmiana jabłoni. Walory smakowe jabłek powodują wzrost zainteresowania sadowników.

9 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij