Najlepsze pączki jednak na smalcu!

Download PDF

Te pierwsze były podobno nadziewane słoniną. Obecnie najmodniejsza jest konfitura z róży. Posypane cukrem pudrem lub oblane lukrem wciąż są niezwykle popularne. Pączki, bo to o nich mowa, są lubiane chyba przez wszystkich. Kto ich nie jada na co dzień, ten jednak na pewno skusi się w tłusty czwartek. Bo tak nakazuje tradycja. Ale czy na polskiej wsi przetrwała także tradycja smażenia pączków?

Niewątpliwie tak – mówi Olga Kisiała, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Lipowcu. – We wsiach Śląska Cieszyńskiego do dziś panie chętnie smażą w domu wspaniałe pączki. Tradycyjny pączek u nas nadziewany jest wieloowocową marmoladą i posypany cukrem pudrem. Palce lizać!

U nas we wsi praktycznie każda gospodyni w tłusty czwartek smaży pączki. Anna Jurek

Na Śląsku Cieszyńskim nie ma za to zwyczaju pieczenia i jedzenia faworków.

O faworki pytają przede wszystkim turyści, a u nas to nieznana potrawa – dodaje pani Olga. – Ale pączki są bardzo lubiane. Często przy okazji tłustego czwartku panowie urządzają sobie zawody, który zje więcej pączków, a w cukierniach najczęściej kupuje się ich co najmniej 10. I choć są różne rodzaje, to największym powodzeniem cieszą się te nasze, tradycyjne, z marmoladą.

W woj. łódzkim panie coraz chętniej sięgają po konfiturę różaną.

To smaczna moda – mówi Anna Jurek z Koła Gospodyń Wiejskich w Mogilnie Małym (pow. pabianicki). – U nas we wsi praktycznie każda gospodyni w tłusty czwartek smaży pączki. Najlepiej smakują właśnie te domowe, nadziane albo konfiturą różaną, albo własną marmoladą.

Pozostaje jeszcze najważniejsze. Na czym smażyć pączki? Czy lepszy jest nowoczesny olej czy tradycyjny smalec?

Pączki smażone na smalcu są lepsze – nie ma wątpliwości pani Anna.

To zdanie potwierdza także pani Olga: – Pączki powinny być smażone na smalcu albo na tłuszczu mieszanym nawet z dodatkiem masła. Ale i tak najlepsze pączki smaży moja teściowa. I nikt jej nie dorówna.

Powróćmy jeszcze na chwilę do tradycji. Święto podobne do dzisiejszego tłustego czwartku obchodzono podobno jeszcze w czasach pogaństwa, gdy cieszono się z końca zimy i nadejścia wiosny. Dziś, na początku lutego, do końca zimy jeszcze daleko, ale może tradycyjny pączek spowoduje, że wiosna w tym roku przyjdzie szybciej. I oby tak się stało!

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o