Notowania cen na rynku rolnym

Download PDF

Ceny wieprzowiny, brojlerów, mleka, jabłek poszły w dół. Wiele czynników niekorzystnie wpływa na poziom cen skupu trzody chlewnej w Polsce. Czy prognozy zapowiadają odwrócenie tego trendu?

Na rynku krajowym (18.04) popyt na żywiec wieprzowy jest niewielki, ponieważ skończył się czas świąteczny a okres grillowania jeszcze się nie rozpoczął. Podaż świń jest stabilna. Można nawet mówić o tymczasowej równowadze. Niepokojące jestjednak to, że do ubojni trafiają nie tuczniki lecz maciory, co oznacza dalszą redukcję stad, czyli wychodzenie rolników z produkcji trzody, ponieważ stała się ona nieopłacalna. Ceny skupu to: 5,0–5,3 zł/kg dla S. Natomiast  E 4,9–5,2 zł/kg i pozostałe: U 4,5–4,8 zł/kg, R 3,9–4,4 zł/kg, O 3,2–3,8 zł/kg, P 3,0–3,4 zł/kg. Średnia cena skupu żywca wieprzowego w kraju wynosiła 3,72 zł.

Na rynku krajowym (18.04) popyt na żywiec wieprzowy jest niewielki, ponieważ skończył się czas świąteczny a grillowania jeszcze nie ma i podaż świń jest stabilna.

Skutki niskich cen żywca wieprzowego

Utrzymujące się niskie ceny żywca wieprzowego to bezpośrednia przyczyna  zmniejszenia pogłowia trzody chlewnej w Polsce.  18,4 mln szt. w 2003 r. do 10,6 mln szt. w 2015 r. Pogłowie prosiąt spadło z 5,9 mln szt. do 2,58 mln szt., warchlaki i tuczniki z 10,78 mln szt. do 7,18 mln szt., trzoda chlewna na chów z 1,76 mln szt. do 0,83 mln szt. W 2016 r. przewiduje się pogłębienie spadku krajowej produkcji wieprzowiny (dane ARR).

Czynniki, od których zależy cena wieprzowiny

Na 2016 r. prognozuje się spadek krajowego spożycia wieprzowiny o ok. 1 kg na mieszkańca. W 2015 r. w porównaniu do 2014 r. spadek ceny detalicznej o 6% wieprzowiny był największy w porównaniu ze spadkiem cen mięsa drobiowego, twarogów czy mięsa wołowego. Na niemieckiej giełdzie ceny są stabilne od kilku tygodni i wynoszą 1,28 euro/kg. Nie mają one wpływu na spadające ceny w kraju.

W Polsce są pozytywne efekty walki z ASF, wobec czego oczekuje się, że Japonia przed wakacjami wznowi import naszego mięsa wieprzowego.

KE ponownie uruchomiła dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny na początku stycznia 2016 r. i pozwoliły one czasowo ograniczyć podaż mięsa na rynku. Niestety, te zapasy niebawem znowu wrócą na rynek, co nie będzie sprzyjało wzrostowi cen.

Polski handel zagraniczny jest trudny dla krajowej wieprzowiny. Co prawda w 2015 r. nastąpił wzrost eksportu produktów wieprzowych z Polski, gdzie wśród asortymentu wieprzowego dominującą pozycję zajmowało mięso. 3 lata temu nie obowiązywały żadne embarga. Obecnie, z powodu ograniczenia eksportu do Rosji, pozostały nam rynki europejskie. W Europie, przy wzroście produkcji wieprzowej w UE o 3%, mięsa jest dużo i cena dla polskich producentów wieprzowiny nie jest atrakcyjna. Szansą na wzrost cen są rynki państw spoza UE. W Polsce są pozytywne efekty walki z ASF, wobec czego oczekuje się, że Japonia przed wakacjami wznowi import naszego mięsa wieprzowego. Wtedy może i inne kraje Azji otworzą swoje rynki.

Zmiany roczne średniej ceny sprzedaży schabu  i przetworów z wieprzowiny

Średnia cena sprzedaży schabu środkowego z kością w styczniu 2016 r. wyniosła 11,17 zł/kg i była wyższa w stosunku do ceny sprzed roku o 4,7%. Przed rokiem wynosiła ona 10,67  zł/kg.

Średnia cena sprzedaży szynki gotowanej w styczniu 2016 r. wyniosła 16,32 zł/kg. Cena szynki gotowanej w stosunku do ceny sprzed roku była niższa o 3,0%. W 2015 r. cena wynosiła 16,83 zł/kg.

Średnia cena sprzedaży kiełbasy toruńskiej w styczniu 2016 r. wyniosła 10,25 zł/kg. Cena kiełbasy toruńskiej w stosunku do ceny sprzed roku spadła o 2,7%. W 2015 r. cena wynosiła 10,52 zł/kg.(Dane ARR) 

Prognoza cen skupu żywca wieprzowego:

Wyszczególnienie j.m.2016 r.
Żywiec wieprzowyzł/kgmarzecczerwiec
4,0–4,24,2–4,5

 Źródło: Prognoza cen rynkowych podstawowych produktów rolno-spożywczych ARR Biuro Analiz i Programowania

Inne notowania cen na rynku rolnym (12–18 kwietnia)

Brojlery  (12.04.)

Wedługg informacji FAMMU/FAPA cena sprzedaży kurcząt brojlerów tuszek patroszonych z szyjami na rynku UE w marcu br. wyniosła 178,5 euro/100 kg. Poziom ten jest niższy o 1,3% w  porównaniu do lutego, ale w porównaniu do marca 2015 r. cena była niższa o 5,1%. W tym czasie w Polsce kurczęta podrożały o 8,3% do 125,9 euro/100 kg, jednak nadal pozostały najtańsze w całej UE. Ceny stanowiły zaledwie 71% średniej ceny unijnej.

Rolnicy sprzedają zboże, bo w maju i czerwcu nie będzie wysyłek eksportowych, więc ceny wówczas mogą być niższe.

Zboża (18.04.)

Niskie ceny na świecie, prognozy wysokiej produkcji zbóż na światowym rynku i konieczność przygotowania magazynów spowodowały, że w Polsce sprzedaż zbóż wzrasta, ale ceny spadają i spadać będą. Rolnicy sprzedają zboże, bo w maju i czerwcu nie będzie wysyłek eksportowych, więc ceny wówczas mogą być niższe. W porównaniu do 14.04 cena minimalna zakupu była o 15 zł niższa niż obecnie. W złej sytuacji są producenci pszenicy, bo cena jest bardzo niska 590–680 zł/t. Inne zboża konsumpcyjne w cenach transakcyjnych kształtują się następujaco: kukurydza 590–650 zł/t, jęczmień 580–640 zł/t, owies 560–620 zł/t, żyto 500-530 zł/t.

Rolnicy zbóż paszowych klientów szukają w kraju. Indywidualni klienci zmniejszają jednak zakupy i mieszalnie pasz obniżają ceny zakupu poniżej stawek minimalnych.  Zboża w cenach transakcyjnych wynoszą: pszenica 570–640 zł/t, pszenżyto 560–60 zł/t, jęczmień 550–580 zł/t, żyto 480–510 zł/t.

W umowach kontraktacyjnych też są niskie ceny, choć nie spadają – warunkowane są terminem dostaw. I tak: dostawy w sierpniu 640-650 zł/t, dostawy wrzesień-grudzień 650–670 zł/t.

cen

Indywidualni klienci zmniejszają zakupy i mieszalnie pasz obniżają ceny zakupu poniżej stawek minimalnych.

Ceny mleka

Za litr mleka w skupie otrzymamy 1,04 zł – to średnia cena w marcu, którą podaje GUS. Średnia cena mleka w Unii Europejskiej spadła poniżej 30 euro za 100 kg. W Nowej Zelandii cena jest na poziomie 20 euro za 100 kg. Różnica jest kolosalna, bo w Nowej Zelandii produkuje się o wiele mniej mleka. W Polsce w ujęciu rocznym (marzec 2015–marzec 2016) nastąpił silny spadek cen o 12,5 % (dane GUS).

Jabłka (19.04.)

Utrzymują się niskie ceny jabłek przemysłowych 0,15 zł/kg, przez co jest brak surowca na rynku. Cena jabłek deserowych również jest niska, wynosi 1,08 zł/kg. Chłodnie są pełne, ponieważ cena kształtuje się poniżej kosztów produkcji. Polskie jabłka w 70% trafiały na rynek rosyjski. Niestety, po wprowadzeniu embargo, nadal nie znaleziono innych rynków zbytu.

 

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o